Η κορυφαία Ταραμοσαλάτα της Αναστασίας με τριμμένη φρυγανιά

Η κορυφαία Ταραμοσαλάτα της Αναστασίας με τριμμένη φρυγανιά

Η κορυφαία Ταραμοσαλάτα της Αναστασίας με τριμμένη φρυγανιά.

Είναι η καλύτερη και πιο πετυχημένη συνταγή και φυσικά είναι πλέον παράδοση να την ανεβάζουμε κάθε χρόνο…

Η συνεργασία μου με τη Μαριλένα και το Artemidaspatanews.gr μετρά σχεδόν 4 χρόνια.

Ήταν το 2020 όταν άρχισα δειλά δειλά να τις στέλνω κάποιες αγαπημένες μου συνταγές. Αρκετές από αυτές ήταν (και παραμένουν)

ακριβώς όπως τις έμαθα από τη μαμά μου και εγώ με τη σειρά μου τις έχω δείξει στην κόρη μου. Θα ήμουν αγνώμων

αν έλεγα ότι σχεδόν όλες δεν αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες μας οι οποίοι πολλές φορές εκτείνονται και πέρα από τον στενό κύκλο

της Αρτέμιδος και των Σπάτων ή του Κρανιδίου και των Σπετσών τόπου καταγωγής και κατοικίας μου αντίστοιχα.

Υπάρχει όμως μια συνταγή για την οποία είμαι πολύ υπερήφανη. Και ο λόγος είναι ότι βγαίνει σχεδόν πρώτη στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Ότι η ταπεινή ταραμοσαλάτα, γιατί περί αυτής ο λόγος,

που με έμαθε να φτιάχνω η μάνα μου με την τριμμένη φρυγανιά και το δικό μας λαδάκι να έχει διαβαστεί από τόσες χιλιάδες ανθρώπους.

Δικαιωματικά λοιπόν έχει μια θέση στην καρδιά μου και στο Σαρακοστιανό τραπέζι μας.

Για το πόσο εύκολα μπορείτε να τη φτιάξετε αλλά και για την υπέροχη γεύση της μα και τη αέρινη – σαν μους υφή της.

Υλικά για 1 μπολ χωρητικότητας περίπου 1 λίτρο : 60 γρ ταραμά λευκό ή ανάμεικτο λευκό με ελάχιστο ροζέ,

250 γρ φρυγανιά τριμμένη, 500 ml νερό, 250 γρ ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα), χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε εναλλάξ το νερό με το λάδι και τη φρυγανιά δουλεύοντας με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια βελούδινη κρέμα

Επειδή όλοι οι ταραμάδες δεν είναι το ίδιο αλμυροί οι ποσότητες είναι σχετικές.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε ως εξής :

Αν η ταραμοσαλάτα είναι πολύ αλμυρή προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να τη γλυκάνουμε, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή

ή έχει έντονη γεύση λαδιού, τότε ρίχνουμε λίγο νερό για να την κάνουμε πιο απαλή. Αν τυχόν η υφή της

είναι πολύ αραιή για τα γούστα μας, τότε συμπληρώνουμε με λίγη φρυγανιά.

Ανάλογα με το χρώμα του ο ταραμάς έχει διαφορά και στο πόσο αλμυρός είναι.

Ο κόκκινος είναι ο πιο αλμυρός, ο λευκός είναι ο λιγότερο αλμυρός, ενώ ο ροζέ είναι κάπου ανάμεσα στους δύο.

Εγώ προτιμώ το λευκό που είναι καλύτερης ποιότητας, κάποιες φορές με ελάχιστο ροζέ (μάξιμουμ  40γρ λευκό με 20γρ ροζέ).

Η ταραμοσαλάτα αυτή άρεσε πολύ στην πεθερά μου. Κάθε φορά που την έφτιαχνα έβγαζα ένα μπολάκι για να της στείλω.

Γι’ αυτό και θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, να την αφιερώσω στη μνήμη της.

Η κορυφαία Ταραμοσαλάτα της Αναστασίας με τριμμένη φρυγανιά.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!