Γνωρίζουμε το ζαχαρούχο γάλα και φτιάχνουμε το δικό μας

Γνωρίζουμε το ζαχαρούχο γάλα και φτιάχνουμε το δικό μας

Γνωρίζουμε το ζαχαρούχο γάλα και φτιάχνουμε το δικό μας με ή χωρίς λακτόζη.

Το ζαχαρούχο γάλα είναι πλήρες γάλα αγελάδας με προσθήκη τουλάχιστον 40% ζάχαρης. Το φτιάχνουμε με την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους

του νερού από το αγελαδινό. Με τον τρόπο αυτό μένει ένα πυκνό υγρό, το οποίο κατόπιν γλυκαίνεται και μετά κονσερβοποιείται.

Το γάλα μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και στο σπίτι.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο αλλά και βιταμίνη Β12. Το διατηρούμε σε μέρος δροσερό μα και ξηρό. Μετά το άνοιγμα του δοχείου

πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο. Βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού μετά το άνοιγμά του διατηρείται στο ψυγείο το πολύ για δύο εβδομάδες.

Χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές ζαχαροπλαστικής. Έχει μεγάλη διατηρησιμότητα, πολύ μεγαλύτερη από το κανονικό γάλα, λόγω της μεγάλης

περιεκτικότητας του σε ζάχαρη. Δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Έχει παχιά, κρεμώδη υφή καθώς και γλυκιά γεύση κάτι που το κάνουν ιδανικό συστατικό για τα επιδόρπια, ενώ είναι πιο σκουρόχρωμο από το κανονικό.

Είναι ένα ευπροσάρμοστο γαλακτοκομικό προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Μπορεί να αποθηκευτεί σε δοχεία για πάρα πολύ καιρό ακόμα και χωρίς ψύξη. Το ζαχαρούχο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά,

κάτι που το κάνει εξαιρετικό για την ενίσχυση των τροφίμων σε θερμίδες.

Είναι ιδανικό για εύκολες αλλά και γρήγορες παρασκευές ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μεγάλης ποικιλίας γλυκών.

Επιπλέον προσθέτει γεύση σε επιδόρπια. Το ζαχαρούχο μπορεί να καταναλωθεί και ως ρόφημα μα και να προστεθεί στον καφέ ή στο τσάι.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επάλειψη στο ψωμί ή στις φρυγανιές.

Έχει απίθανη γλυκιά γεύση που απογειώνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά και όχι μόνο το λατρεύουν.

Πάμε να το φτιάξουμε στο σπίτι μας, χωρίς λακτόζη

Υλικά : 1 λίτρο γάλα χωρίς λακτόζη, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος φυτική – Προσοχή στο εμπόριο κυκλοφορούν φυτικές κρέμες

γάλακτος με ζάχαρη. Δεν τις θέλουμε γιατί θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει οπωσδήποτε η κρέμα να μην έχει ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι μα και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου

Εκτέλεση

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες αλλά και πηχτό.

Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος. Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή

και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο!

Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί

περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις

να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Αλλά ας δούμε και ακόμα μια συνταγή για να φτιάξουμε το πιο εύκολο μα και νόστιμο σπιτικό ζαχαρούχο γάλα.

Θέλουμε φρέσκο αγελαδινό γάλα και ζάχαρη, ενώ για κάθε φλιτζάνι φρέσκο γάλα, βάζουμε 1/4 φλ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη,

όποτε υπολογίζουμε πόση ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε ανάλογα τις ανάγκες μας.

Βάζουμε σε κατσαρόλα, μικρή με αντικολλητική βάση, το φρέσκο γάλα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα

μέχρι να αρχίσει να βράζει καθώς και να πυκνώνει. Το χρώμα που θα πάρει από το καραμέλωμα της ζάχαρης θα είναι αχνό κίτρινο ενώ η σύσταση του

θα γίνει ακριβώς όπως του ζαχαρούχου γάλακτος. Αφού φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όσο θα κρυώνει θα πυκνώσει περισσότερο σύστασή του. Το βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό σκεύος που κλείνει ερμητικά.

Γνωρίζουμε το ζαχαρούχο γάλα και φτιάχνουμε το δικό μας με ή χωρίς λακτόζη.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!