Γκόγκες, σπιτικά ζυμαρικά Πελοποννήσου από την Αναστασία

Γκόγκες, σπιτικά ζυμαρικά Πελοποννήσου από την Αναστασία

Γκόγκες, συνταγή για σπιτικά ζυμαρικά της Πελοποννήσου από την Αναστασία.

Ένα ακόμα πιάτο από την κουζίνα της γιαγιάς το οποίο βασίζεται στα υλικά που παρήγαγαν και είχαν σε αφθονία οι πρόγονοι μας.

Τις έφτιαχναν όλο το χρόνο.

Ωστόσο δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι τους την εβδομάδα της Τυρινής,

ενώ στις Σπέτσες συνόδευαν απαραίτητα τον κοκκινιστό κόκορα την Τσικνοπέμπτη.

Φαγητό νόστιμο, πολύ χορταστικό, όχι δύσκολο.

Αν και θέλει τη μαστοριά του για να βγάλεις το σωστό σχήμα πάνω στον τρίφτη, ωστόσο αρκετά χρονοβόρο.

Βέβαια ως γνωστόν το καλό πράγμα αργεί να γίνει…

Ας δούμε πώς θα τις φτιάξουμε:

Παίρνουμε μια λεκάνη του ζυμώματος και το πιάτο που θέλουμε να βάλουμε της γκόγκες όταν θα της σερβίρουμε και αναλόγως τα άτομα που θα έχουμε στο τραπέζι μας,

τόσα πιάτα αλεύρι γεμίζουμε και τα ρίχνουμε στην λεκάνη μας.

Μετά ρίχνουμε αρκετό αλάτι.

Στην συνέχεια , σιγά-σιγά ρίχνουμε από λίγο νερό και πλάθουμε το αλεύρι μας μέχρι να γίνει ζυμάρι, συνεχίζουμε να το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η μορφή του σαν ψωμί .

Ύστερα κόβουμε από την ζύμη και αυτό, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε σε μέγεθος του μικρού μας δακτύλου ,να γίνουν λωρίδες.

Αφού δημιουργήσουμε πολλές λωρίδες, τις παίρνουμε μια – μια, τις τοποθετούμε σε ξύλο κοπής και τα κάνουμε μικρές μικρές μπουκίτσες.

Όπου αυτές θα τις πάρουμε, με τα δύο μας δάχτυλα και με πίεση στο πίσω μέρος του τρίφτη για το τυρί θα πάρουν ένα σχήμα σαν τα μακαρόνια κοχύλια.

Εδώ είναι το σημείο που θα φανεί και η μαστοριά του μάγειρα…

Αυτές που είναι έτοιμες για βράσιμο τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.

Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία και έχουμε τοποθετήσει τις γκόγκες μας στο ταψί, θα τις πάρουμε και σε πολύ καλά βρασμένο νερό θα τις ρίχνουμε σιγά – σιγά μέσα και θα ανακατεύουμε μην κολλήσουν.

Αφού βράσουν περίπου μισή ώρα, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε με το σουρωτήρι.

 

 

Τις σερβίρουμε σε πιάτο που έχουμε ρίξει στον πάτο του λίγη ψιλοτριμμένη μυζήθρα.

Πασπαλίζουμε με μπόλικη μυζήθρα και από πάνω και ρίχνουμε άφθονο βούτυρο που έχουμε κάψει σε μπρίκι.

 

 

Γκόγκες, συνταγή για σπιτικά ζυμαρικά της Πελοποννήσου από την Αναστασία.

Βρείτε περισσότερες συνταγές και προτάσεις από την Αναστασία, στην κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!