Γαρίδες γιουβέτσι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Γαρίδες γιουβέτσι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Γαρίδες γιουβέτσι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

Το γιουβέτσι είναι ένα ελληνικό πιάτο με βάση το κριθαράκι, ενώ είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Πήρε το όνομα του από την τουρκική λέξη güveç η οποία χρησιμοποιείται για το πήλινο σκεύος στο οποίο φτιαχνόταν παραδοσιακά το συγκεκριμένο πιάτο.

Το γιουβέτσι συνήθως φτιάχνεται στον φούρνο με κρέας το οποίο μπορεί να είναι αρνί ή μοσχάρι και σπανιότερα χοιρινό ή κοτόπουλο.

Σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Κρήτη, φτιάχνουν γιουβέτσι ακόμη και με κουνέλι.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες άλλες εκδοχές μα και παραλλαγές του πιάτου, μερικές από τις οποίες το συνοδεύουν με θαλασσινά

(σουπιές, χταπόδι κλπ) ή ακόμη και λαχανικά, το λεγόμενο ψευτογιούβετσο.

Εμείς λοιπόν θα φτιάξουμε γιουβέτσι με γαρίδες…

Υλικά : 500 γρ. γαρίδες, Νο1, ακαθάριστες, 1 λίτρο νερό, 2 φύλλα δάφνης, 1 κρεμμύδι, 2 σκ. Σκόρδο, 5 κ. σ. ελαιόλαδο,

1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο, 1 – 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας, 100 γρ. ντοματίνια, 50 γρ. ούζο,

καθώς και αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι, 150 γρ. φέτα

Αλλά και για το σερβίρισμα φέτα, ρόκα, ελαιόλαδο, λεμόνι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα κελύφη των γαρίδων από τη σάρκα. Μεταφέρουμε τα κελύφη σε μια κατσαρόλα ενώ προσθέτουμε νερό,

τα φύλλα δάφνης και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά.

Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη, ενώ τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ενώ βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε κι άλλο.

Κόβουμε τα ντοματίνια σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι, ενώ σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 10-12 λεπτά για να μαγειρευτεί το κριθαράκι.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και τη φέτα τριμμένη ή σε κομμάτια.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.

Κόβουμε τις γαρίδες στη μέση και προσθέτουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 1 -1 ½ λεπτό και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το κριθαράκι και τις γαρίδες με φέτα, ρόκα, ελαιόλαδο, λεμόνι και πιπέρι.

Γαρίδες γιουβέτσι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!