Ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα – Καταψύχουμε εποχιακά Λαχανικά

Ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα – Καταψύχουμε εποχιακά Λαχανικά

Ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα, μας λέει η Αναστασία και καταψύχουμε εποχιακά Λαχανικά για να έχουμε όλο τον χρόνο. Κυρίως αποθηκεύουμε ντομάτα με διάφορους τρόπους.

«Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» λέει ο λαός μας.

Και τώρα είναι η ιδανική εποχή για να ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα.

Θα μου πείτε γιατί να το κάνουμε αυτό από τη στιγμή που βρίσκουμε λαχανικά όλο το χειμώνα ;

Πρώτον γιατί τα εποχιακά λαχανικά είναι νοστιμότερα και φθηνότερα και δεύτερον γιατί τα κατεψυγμένα λαχανικά συνήθως περιέχουν συντηρητικά που δεν θέλουμε.

Τι κάνουμε λοιπόν ;

Φτιάχνουμε μαρμελάδες με τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βανίλιες, αχλάδια κοντούλες) σύμφωνα με τη βασική συνταγή για μαρμελάδα που σας έχω ήδη δώσει.

Ετοιμάζουμε το αγαπημένο μας γλυκό σταφύλι και γλυκό κεράσι.

Καταψύχουμε φασολάκια, μπάμιες (αν τις τρώμε), βλήτα, πιπεριές και μελιτζάνες.

Φτιάχνουμε πιπεριές σε ξύδι.

Ετοιμάζουμε την αγαπημένη μας ζύμη για κολοκυθοκεφτέδες (με τη γνωστή συνταγή) σε μπολ και στην κατάψυξη.

Όσο για τις αγαπημένες μας ντομάτες, σας έχω τρεις διαφορετικούς τρόπους για να τις φτιάξετε. Κατεψυγμένες, σάλτσα και… ντοματοπελτέ!!!

Φασολάκια

Τα φασολάκια αφού τα καθαρίσουμε, τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει.

Τα ζεματάμε για 5 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα κρυώνουμε μεταφέροντάς τα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι που έχουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και τα βάζουμε σε μερίδες σε σακουλάκια τροφίμων και μετά στην κατάψυξη.

 

 

Με τον ίδιο τρόπο φυλάμε και τα βλήτα μας.

Τις μπάμιες τις φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φασολάκια με τη διαφορά ότι στο νερό που βράζει έχουμε προσθέσει αλάτι και ξύδι.

Τις πιπεριές τις κάνουμε σαν ποτήρια, τις βάζουμε τη μία μέσα στην άλλη, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις καταψύχουμε.

Τις μελιτζάνες τις κόβουμε λίγο στις άκρες, τις τυλίγουμε μία μία με χαρτί κουζίνας και τις καταψύχουμε.

Τις πιπεριές Φλωρίνης τις ψήνουμε για λίγη ώρα στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει ελαφρά η φλούδα τους.

Τις ξεφουρνίζουμε και όπως είναι καυτές τις βάζουμε σε σακούλα για να ιδρώσουν και να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα.

Αφού κρυώσουν βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους και τις στοιβάζουμε σε βάζο.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και απογεμίζουμε το βάζο με ξύδι. Τις διατηρούμε στο ψυγείο και τις χρησιμοποιούμε είτε σαν μεζέ όπως είναι είτε για να νοστιμίσουμε τις σάλτσες μας.

 

 

Τις ντομάτες ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις ξεφλουδίσουμε, να τις βάλουμε σε μικρά πλαστικά μπουκάλια (από νερό ή αναψυκτικό) και να τις βάλουμε στην κατάψυξη.

Όταν τις χρειαστούμε κόβουμε με μυτερό μαχαίρι το πλαστικό και τις μαγειρεύουμε όπως είναι.

Επειδή όμως για να τα καταψύξουμε όλα αυτά πρέπει να έχουμε τεράστια κατάψυξη, μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας που συντηρείται και στο ντουλάπι μας.

Πλένουμε τις ντομάτες, αν έχουμε υπομονή τις ξεφλουδίζουμε, και τις πολτοποιούμε.

Υπολογίζουμε ότι η τελική ποσότητα θα είναι το 50% της αρχικής ποσότητας της ντομάτας.

Μεταφέρουμε τη ντομάτα σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε 2κ.σ. αλάτι ημίχονδρο για κάθε λίτρο ντομάτας.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.

Μεταφέρουμε αμέσως σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.

Όταν κρυώσουν τελείως ελέγχουμε αν έχουν σφραγίσει σωστά πατώντας το κέντρο του καπακιού.

Αν δεν πατιέται, η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά και μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη σάλτσα μας σε ντουλάπι.

Διαφορετικά συντηρούμε στο ψυγείο.

Αφού ανοιχθεί χρειάζεται οπωσδήποτε ψυγείο.

Παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε και βάζουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο για να εμποδίσουμε την επαφή της σάλτσας με τον αέρα και συνεπώς την αλλοίωση της.

Επίσης όταν μαγειρεύουμε με τη σάλτσα αυτή προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού που βάζουμε στο φαγητό μας και δεν ξεχνάμε να βάλουμε λίγη ζάχαρη που θα μειώσει την οξύτητα της ντομάτας.

Οι πιο μερακλήδες μπορείτε να φτιάξετε πελτέ ντομάτας.

Θα χρειαστείτε 5 κιλά ντομάτες, δυο χούφτες αλάτι ημίχονδρο, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και 2-3 ξύλα κανέλα.

Κόβουμε τις ντομάτες στα δύο κατά μήκος.

Τις βάζουμε σε στρώσεις αλατίζοντας την κάθε σειρά.

Σκεπάζουμε με τούλι και βάζουμε από κάτω ένα ταψί ή λεκανάκι για να μαζέψει τα (αρκετά) υγρά που θα βγάλει.

Αφήνουμε σε μέρος που αερίζεται καλά (όχι στον ήλιο) για 24 ώρες.

Περνάμε τις ντομάτες από το μύλο των λαχανικών, όπου θα μείνουν οι φλούδες και στη συνέχεια τις βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.

Μεταφέρουμε σε ταψί, προσθέτουμε το λάδι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

Τη βάζουμε στο φούρνο στους 130 βαθμούς για περίπου δύο ώρες μέχρι να πάρει τη γνωστή υφή του ντοματοπελτέ.

Γεμίζουμε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς προσέχοντας να μη μείνει καθόλου αέρας στα βάζα.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε.

Συντηρούμε στο ψυγείο, φροντίζοντας κάθε φορά να υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο πάνω από τον πελτέ, έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τον αέρα που θα τον αλλοιώσει.

Κάπως έτσι, ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα και έχουμε εποχιακά Λαχανικά για  όλο τον χρόνο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!