Βιβλίο : Η μικρή λέξη αγάπη του Αύγουστου Κορτώ

Βιβλίο : Η μικρή λέξη αγάπη του Αύγουστου Κορτώ

Βιβλίο : Η μικρή λέξη αγάπη του Αύγουστου Κορτώ.

Για το βιβλίο με τίτλο «Η μικρή λέξη αγάπη» του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, των εκδόσεων Πατάκη, γράφει την άποψή της

η συνεργάτης μας Θεώνη Κωνσταντοπούλου, Καθηγήτρια Γαλλικών.

Γυναικεία κακοποίηση… Ενδοοικογενειακή βία… Τι σχέση έχουν οι συγκεκριμένες λέξεις κάτω από ένα βιβλίο με τίτλο ” Η ΜΙΚΡΗ ΛΕΞΗ ΑΓΑΠΗ ” ;

Κι όμως… Δυστυχώς έχουν μεγάλη σχέση…

Ο Αύγουστος Κορτώ μιλά για την γυναίκεια κακοποίηση, ψυχολογική αλλά και σωματική καθώς και για την βάναυση βία που βιώνουν κάποιες γυναίκες στα πλαίσια του γάμου τους.

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια κωμόπολη της Ημαθίας, ενώ μας μιλά μέσω της Μάντια, η οποία γνώρισε την βία από μικρή.

Ο πατέρας της ήταν ο άρχοντας του σπιτιού, ο οποίος συχνά-πυκνά ξεσπούσε τα νεύρα του πάνω στο σώμα της γυναίκας, αλλά και της κόρης του, της ίδιας της Μάντια.

Μπορεί άραγε να φανταστεί κανείς πως είναι για ένα παιδί να μεγαλώνει σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον;

Να μεγαλώνει δίχως αγάπη αλλά και στοργή αλλά και μέσα στη βία;

” Φαντάσου έναν άνθρωπο που, από αναποδιά, από κακία, δεν μαθαίνει ποτέ τη λέξη αγάπη. Μια ζωή λειψή θα την αισθάνεται. ”

Ένα παιδί που παρ’ όλα αυτά να αποζητά την αγάπη, να λιώνει για λίγες στάλες στοργής;

” Για χρόνια ήταν ο μπαμπάς, και παρ’ όλο που τον έτρεμα, κι ήταν στιγμές που μέχρι τον μισούσα, ήθελα, σαν κάθε παιδάκι,

την αποδοχή καθώς και τον θαυμασμό του, τη στοργή μα και την αγάπη του. Και τα παιδιά είναι πεισματάρικα, ανθεκτικά, μανούλες στην αυταπάτη:

χίλιες φορές να σου αρνηθεί ο γονιός αυτό που λαχταράς, θα περιμένεις χίλιες και μία: Αυτή τη φορά, θα τα κάνω όλα σωστά, θα είμαι η τέλεια κόρη… ”

Αφόρητες σκέψεις… Σκέψεις που σηκώνουν θύελλα συναισθημάτων στη ψυχή… Πόνος… Οργή… μα και πολλά ” Γιατί; ” που δυστυχώς μένουν αναπάντητα…

Η Μάντια στα δεκαοχτώ της θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια του Άκη, ενός όμορφου φιλόλογου από την Θεσσαλονίκη. Και θα πάρει μια μεγάλη απόφαση  :

θα το σκάσει από το σπίτι της αναζητώντας ανεξαρτησία μα κυρίως αγάπη αλλά και τρυφερότητα.

” Αλλά η καρδιά είναι μεγάλος προδότης. Ξέρεις πώς καμιά φορά το βράδυ, όταν κολλάς το αυτί στο μαξιλάρι, ακούς αυτό το χσουτ χσουτ; Το αίμα; Ποιο αίμα; Ο λάκκος που σου σκάβει είναι. ”

Ένα βιβλίο που ανοίγει μια χαραμάδα σε κλειστές πόρτες μα και αφήνει να διαφανεί ο,τι άρρωστο ενοικεί πίσω από αυτές…

Βιβλίο : Η μικρή λέξη αγάπη του Αύγουστου Κορτώ.

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!