Βάρβαρα ή Βαρβάρα ή ασουρές η συνταγή μας σήμερα

Βάρβαρα ή Βαρβάρα ή ασουρές η συνταγή μας σήμερα

Βάρβαρα ή Βαρβάρα ή ασουρές η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

Αύριο γιορτάζει η προστάτιδα του πυροβολικού και των οικοδόμων Αγία Βαρβάρα. Σύμφωνα με την παράδοση των Σπετσών

οι οικοδόμοι δεν δουλεύουν αλλά συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία και μετά από το τέλος

της θείας Λειτουργίας κερνούν όλο τον κόσμο γλυκά και λικέρ μαστίχας.

Ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα άλλο έθιμο, αυτό της Βαρβάρας της παρασκευής ενός γλυκίσματος που φτιάχνεται

προς τιμήν της Αγίας με βάση το βρασμένο σιτάρι και το ζουμί του και με την προσθήκη ξηρών καρπών.

Πάμε να το δούμε σύμφωνα με την ιστοσελίδα faghta-giagias.blogspot.com.

Υλικά : ½ κιλό σιτάρι, 3½ λίτρα νερό, ½ κούπα ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ που το διαλύουμε σε κρύο νερό και το προσθέτουμε

κατά το τέλος του βρασίματος, 1 κούπα (όχι γεμάτη) σταφίδες ξανθές, ½ κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα, ½ κιλό καρύδια,

1 ή 2 ρόδια (τους καρπούς), 200 γραμ. ανθόνερο (από το φαρμακείο)

Εκτέλεση

Πλένουμε  από το βράδυ και βάζουμε σε νερό για να μαλακώσει το σιτάρι.

Αν και τα σημερινά σιτάρια του εμπορίου δεν χρειάζονται αυτή την διαδικασία και χυλώνουν εξίσου αν, μετά το πλύσιμο, τα βάλουμε κατευθείαν να βράσουν.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, το νερό και τα αφήνουμε να βράζουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει ένας χυλός, σαν σούπα.

Λίγο πριν (10 λεπτά περίπου) τα κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Σερβίρουμε σε μπολ και ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια. Τρώγονται εξ ίσου ευχάριστα, είτε ζεστά, είτε κρύα.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι, που έζησε στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.

Ο πατέρας της ονομαζόταν Διόσκορος, και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο

προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο εκείνη, μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.

Βλέποντας ο πατέρας της αυτή την αλλαγή, διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.

Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη

την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να τη φονεύσει. Τελικά ο Έπαρχος

διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του.

Ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε, ως “πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται”.

Την ίδια στιγμή όμως έπεσε νεκρός, χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Η μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.

Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Βάρβαρα ή Βαρβάρα ή ασουρές η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!