Τσιλίχουρδα : Παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας που τρώγεται με πιρούνι

Τσιλίχουρδα : Παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας που τρώγεται με πιρούνι

Τσιλίχουρδα : Παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας που τρώγεται με πιρούνι.

Το Κερκυραϊκό Πάσχα ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων και κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα.

Κατάνυξη, λιτανείες, περιφορές επιτάφιων, όπου και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού συνοδεύουν,  άλλοτε με πένθιμο, άλλοτε με χαρούμενο ήχο.

Οι «φασαριόζοι» Κερκυραίοι έχουν ίσως τα πιο ωραία έθιμα (ειδικά το Μ. Σάββατo), και σίγουρα ένα Πάσχα στην Corfu θα εξελιχθεί σε εμπειρία ζωής.

Αν πάλι δεν μπορείτε να πάτε φέτος, κάντε αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό,

έρχεται το βουνό στον Μωάμεθ» και φέρτε λίγη Κέρκυρα -έστω στο πιάτο σας- όπου κι αν βρίσκεστε.

Τα τσιλίχουρδα είναι η κερκυραϊκή εκδοχή της αγαπημένης μας μαγειρίτσας και θα φέρει την Κέρκυρα στο τραπέζι.

Το όνομα προέρχεται από τις χορδές, δηλαδή τα έντερα του ζώου. Δεν είναι σούπα αλλά έχει τα υλικά μιας μαγειρίτσας (εκτός από ρύζι)

και τρώγεται με το πιρούνι αφού οι Κερκυραίοι επιμένουν ότι με τα φρεσκοκομμένα χόρτα της περιοχής γίνεται πολύ πιο νόστιμη.

Θα την βρείτε είτε με αγριόχορτα, είτε με καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλια. Μαγειρεύεται αργά – αργά και μελώνει με το λάδι της.

Σε αυτή τη συνταγή ωστόσο χρησιμοποιούμε απλά υλικά, που μπορείτε να βρείτε παντού (αν βέβαια βρείτε και ωραία χορταράκια, είναι καλοδεχούμενα).

Υλικά : 2 συκωταριές αρνίσιες και εντεράκια, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μα και 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,

1 ποτηράκι λευκό κρασί, 3 σκελίδες σκόρδο, 4 κ. σ. ελαιόλαδο, χυμός από 1-2 λεμόνια, αλάτι αλλά και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τα εντεράκια και τη συκωταριά, τα ζεματάμε σε καυτό νερό και βράζουμε για 10’.

Τα αφαιρούμε από το νερό και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, και τα μυρωδικά.

Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα συκωτάκια και τα εντεράκια μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’ ακόμη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τέλος προσθέτουμε περίπου 600ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τα τσιλίχουδρα

μέχρι να πάρουμε μια ωραία, πηχτή (σχεδόν) σούπα. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

Τσιλίχουρδα : Παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας που τρώγεται με πιρούνι.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!