Τάρτα με σπιτική κομπόστα κυδώνι η συνταγή της Αναστασίας μας

Τάρτα με σπιτική κομπόστα κυδώνι η συνταγή της Αναστασίας μας

Τάρτα με σπιτική κομπόστα κυδώνι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Πέμπτη σήμερα και μιας και είναι γιορτή τί θα λέγατε για μια ωραιότατη τάρτα με το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τα κυδώνια;

Ελαφριά, ταιριάζει ιδανικά με τον καφέ μας δίνοντας μας την απαραίτητη γλύκα για να ξέρουμε την ημέρα μας. Αν και η συγκεκριμένη κομπόστα

μπορεί άνετα να καταναλωθεί και το απόγευμα αλλά και πιο αργά σαν επιδόρπιο για το δείπνο μας αν τη βάλουμε σε λίγο γιαούρτι με μερικά αμύγδαλα.

Πάμε να τη φτιάξουμε…

Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας με μια πανεύκολη συνταγή του αγαπημένου μας Άκη.

Συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας όλα τα υλικά ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε γρήγορες κινήσεις για να μη ζεσταθούν

και δεν μπορούμε να δουλέψουμε σωστά τη ζύμη μας. Θα χρειαστούμε 330 γρ. αλεύρι γ. ο. χ., 250 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια,

μία πρέζα αλάτι, 2 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κρόκο αβγού, 40 γρ. νερό, 1 κρόκο αβγού, αραιωμένο με μία κ. σ. νερό.

Διατηρούμε το βούτυρο μέσα σε ένα παγωμένο μπολ, αφού προηγουμένως το έχουμε κόψει σε κομμάτια

ούτως ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο μείγμα μας χωρίς να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε στο μπολ με το βούτυρο όλα τα στερεά υλικά και τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να πάρουμε ένα μείγμα με τη μορφή της άμμου.

Χτυπάμε το αβγό ελαφρά και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μπολ.

Δουλεύουμε ελαφρά με τα χέρια μας και αν δούμε ότι το μείγμα μας δεν δένει μόνο με το αβγό, προσθέτουμε και λίγο παγωμένο νερό.

Αφού αφήσουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, την ανοίγουμε με τη βοήθεια λίγου αλευριού ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες,

καλύπτουμε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας διαμέτρου 28 εκ. και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι δημιουργούμε τρύπες

στην επιφάνειά της. Στη συνέχεια, απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη, καλύτπουμε την επιφάνεια με φασόλια ξερά και ψήνουμε

σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια.

Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με μία κ.σ. νερό και την ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά

μέχρι να χρυσαφίσει. Τέλος, την βγάζουμε από τον φούρνο και – αφού την αφήσουμε να κρυώσει – ρίχνουμε τη γέμιση

της αρεσκείας μας και στολίζουμε την τάρτα μας όπως επιθυμούμε.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε 2 – 3 δόσεις ζύμης και να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη τυλιγμένες σε διάφανη μεμβράνη.

Έτσι, θα είμαστε πάντα ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της αγαπημένης μας τάρτας!

Για την κομπόστα κυδώνι υλικά : 3 κυδώνια, 1 φύλλο αρμπαρόριζας, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική περίπου, νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και έπειτα σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτετε

με τη ζάχαρη, έτσι ώστε να τα σκεπάσει ελαφρά. Τα αφήνετε έτσι για 3-4 ώρες να βγάλουν το χυμό τους.

Μόλις είναι έτοιμα προσθέτετε την αρμπαρόριζα και ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό, μέχρι να τα καλύψει και λίγο παραπάνω.

Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν. Όταν γίνει η κομπόστα, τη μεταφέρετε

σε γυάλινα βάζα και τη συντηρείτε σε ξηρό μέρος μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Στραγγίζετε καλά τις φέτες του κυδωνιού από την κομπόστα

και γεμίζετε την τάρτα. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και την ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια των κυδωνιών.

Τάρτα με σπιτική κομπόστα κυδώνι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!