Τα φρέσκα υλικά του Νοεμβρίου από την Αναστασία μας

Τα φρέσκα υλικά του Νοεμβρίου από την Αναστασία μας

Τα φρέσκα υλικά του Νοεμβρίου από την Αναστασία μας.

Πρώτη Νοεμβρίου σήμερα και αφού ευχηθούμε Καλό μήνα, να πούμε τα χρόνια πολλά στον Κοσμά και στον Δαμιανό, στον Αργύρη,

στην Αργυρούλα αλλά και στην Αδαμαντία και στη Θεοδότη που γιορτάζουν, πάμε όπως και κάθε πρωτομηνιά να δούμε τα φρέσκα υλικά του μήνα.

Καιρός για κάστανα και αμύγδαλα. Κηπευτικά, όπως τα λάχανα και τα σέλινα, είναι τώρα στα καλύτερά τους,

ενώ στους πάγκους βρίσκουμε επίσης, φρέσκα ακτινίδια, ρόδια και λωτούς.

Τα φρούτα του μήνα

Ολόφρεσκα είναι τα γλυκόξινα ακτινίδια, που συλλέγονται από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη – δοκιμάστε τα Πιερίας, Καβάλας και Ημαθίας.

Τα περίφημα λαμπερά ρόδια Ερμιόνης, συναγωνίζονται εκείνα της Πέλλας και της Αργολίδας. Καιρός για φρέσκα αμύγδαλα και καρύδια

νέας εσοδείας (ειδικά από τα ορεινά της Αχαΐας και της Αρκαδίας), αλλά και για κάστανα βολιώτικα και κρητικά μαρόνια. Τα αυστηρά

εποχικά κυδώνια του Πηλίου είναι φημισμένα εξίσου με τα Αφράτα Θεσσαλονίκης. Ο Νοέμβρης είναι μήνας για κλημεντίνες, λωτούς και βέβαια

για τα πρώτα χειμερινά πορτοκάλια: Μέρλιν, Ναβαλίνες μα και New Hall. Ποικιλία από γκρέιπφρουτ παράγει η Κόρινθος και η Κρήτη,

και πολλών λογιών φρούτα του δάσους το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα και η Εύβοια. Τα τελευταία φρέσκα αχλάδια της αγοράς είναι

τα Passa Grassana και πλέον θα βρίσκουμε μόνο ψυγείου. Ομοίως, τώρα κυκλοφορούν τα τελευταία πράσινα, ορεινά ξινόμηλα Granny Smith και Mutsu.

Σε ορισμένους μανάβηδες θα βρούμε όψιμα σταφύλια, σκεπαστά, όπως Σουλτανίνα Κρήτης και Κορινθίας και Σιδερίτη Πελοποννήσου.

Τα λαχανικά και οι καρποί της εποχής

Κουνουπίδια, κολοκύθες, λάχανα, μπρόκολα, σαλάτες, σέλινα, σπανάκια, ρόκα καλλιεργημένη και άγρια, νοστιμεύουν

με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για τα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες ο πάγκος των βιολογικών αγορών είναι μονόδρομος.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από ψεκασμούς είναι οι υπόγειοι εποχικοί καρποί: καρότα, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, πατάτες και γλυκοπατάτες.

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την αλιεία μόνο στις ανεμότρατες. Υπάρχει λοιπόν πληθώρα σε ψάρια, που έχουν νόστιμο ψαχνό

λόγω των κρύων: αθερίνα, γαρίδες, γαύρος, γλώσσα, γοφάρια, γυαλιστερές, κουτσομούρες, λυθρίνια, συναγρίδες, χταπόδια, αλλά και αφθονία

σε όσα μικρόψαρα ζουν κοντά στα βράχια : χάνοι, πέρκες, γύλοι, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνοι,

καπόνια, πεσκανδρίτσες, χριστόψαρα. Πεντανόστιμα τα καλαμάρια της φθινοπωρινής σεζόν, τρυφερά και ολόγλυκα,

με εκείνα του Βορείου Αιγαίου να ξεχωρίζουν. Από την ίδια περιοχή, όπως και από τη Χαλκίδα, αλιεύονται και σπουδαίες γευστικά καραβίδες.

Τον Νοέμβρη ξεκινά η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για όστρακα: κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες.

Όμως είναι και ο μήνας αναπαραγωγής για τις τσιπούρες, οπότε αποφεύγουμε να αγοράζουμε τις πελαγίσιες.

Τα φρέσκα υλικά του Νοεμβρίου από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!