Συνταγή : Κουραμπιέδες Κρανιδιώτικοι με λάδι και καρύδια

Συνταγή : Κουραμπιέδες Κρανιδιώτικοι με λάδι και καρύδια

Συνταγή : Κουραμπιέδες Κρανιδιώτικοι με λάδι και καρύδια.

Αυτές τις μέρες θα δείτε πολλές συνταγές για κουραμπιέδες. Οι δικοί μου αγαπημένοι είναι αναμφισβήτητα της Βέφας Αλεξιάδου (κλικ για τη συνταγή εδώ).

Όσες φορές και αν τους έχω φτιάξει γίνονται υπέροχοι.

Ωστόσο επειδή αγαπώ πολύ τις συνταγές του τόπου μου και έχω μεγαλώσει με αυτές, κάθε χρόνο φτιάχνω και λίγους με λάδι.

Αυτούς τους έφτιαχναν συνήθως οι νοικοκυρές κατά την περίοδο της νηστείας. Τότε που όλο το σπίτι μύριζε βούτυρο αλλά δεν μπορούσαν να τους γευτούν.

Έτσι ετοίμαζαν και μερικούς νηστίσιμους για να ξεγελούν τον ουρανίσκο τους τις ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή.

Η συνταγή που ανεβάζω είναι οικογενειακή μας. Μου την είχε δώσει πριν από αρκετά χρόνια η αγαπημένη μου θεία.

Η οποία ειδικά στις τοπικές συνταγές ήταν φοβερή. Γι αυτό και θα μου επιτρέψετε να την αφιερώσω στη μνήμη της.

Υλικά

150 ml ζάχαρη, 400 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 200 ml ούζο και 150 ml καρύδια χοντροκομμένα

½ κ. γ. σόδα και 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε λεκάνη τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε το ούζο και τα καρύδια συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ενσωματώνουμε τη σόδα στο αλεύρι και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά και αυτό το μείγμα στη λεκάνη μας.

Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι αρκετά σφιχτό. Πλάθουμε σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβουμε σε μισοφέγγαρα.

Αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά

μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστοί

ψεκάζουμε με ανθόνερο και με τη βοήθεια ενός λεπτού σουρωτηριού κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.

Λίγα μυστικά ακόμα:

*Όπως βλέπετε σχεδόν όλα τα υλικά είναι μετρημένα κατ’ όγκο σε ml. Αυτό το έχω κάνει εγώ για δική μου ευκολία μιας και όλες αυτές οι παραδοσιακές συνταγές

ήταν συνήθως σε ποτήρια (νερού, κρασιού κλπ) και υπήρχε πιθανότητα ποτήρι από ποτήρι να διαφέρει σε χωρητικότητα και να μην βγει σωστά η συνταγή.

* Σε αυτές τις συνταγές που έχουν πολύ λίγα υλικά είναι πολύ σημαντικό να είναι άριστης ποιότητας. Ειδικά το λάδι.

* Επειδή οι κουραμπιέδες με λάδι απλώνουν στο ψήσιμο πρέπει το ζυμάρι να είναι πιο σφιχτό από ότι αυτό που φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες με βούτυρο.

* Την εποχή των γιαγιάδων μας δεν υπήρχαν κουπ πατ. Οπότε οι νοικοκυρές συνήθιζαν να δίνουν σχήμα στους κουραμπιέδες τους με τη βοήθεια ενός κρασοπότηρου.

Με τον τρόπο αυτό έφτιαχναν μισοφέγγαρα. Εγώ σε μια τόσο παραδοσιακή συνταγή κρατάω και τον τρόπο αυτό.

Φυσικά και μπορείτε να τους φτιάξετε είτε στρογγυλούς, είτε να δώσετε το σχήμα που σας αρέσει χρησιμοποιώντας τα δικά σας κουπ πατ.

Όπως και να τους φτιάξετε ένα είναι σίγουρο. Ότι θα βγουν πεντανόστιμοι.

Συνταγή : Κουραμπιέδες Κρανιδιώτικοι με λάδι και καρύδια.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!