Συνταγή για σπιτικό ψωμί που γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα

Συνταγή για σπιτικό ψωμί που γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα

Συνταγή για σπιτικό ψωμί που γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα.

Με αυτή τη συνταγή δεν υπάρχει περίπτωση το ψωμί σας να μην πετύχει ! Νόστιμο με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα.

Αυτή η συνταγή έχει μια μικρή ιστορία.

Την βρήκα αρχικά εγώ στο διαδίκτυο, την φτιάξαμε μαζί με τον άντρα μου και μετά την δώσαμε στην Αναστασία,

να κάνει τα… μαγικά της και τις όποιες αλλαγές της και να την μοιράσουμε σε όλους σας.

Η Αναστασία πρόσθεσε το γλυκάνισο, που εγώ δεν συμπαθώ και δεν βάζω. Όμως είτε έτσι, είτε αλλιώς, το ψωμί αυτό είναι πραγματικά υπέροχο !

Είχε γράψει η Αναστασία όταν την πρωτοαναρτήσαμε :

Ενώ γενικά μου αρέσει να μαγειρεύω και σχεδόν ότι φτιάχνω το πετυχαίνω, με το ψωμί τα είχα βρει σκούρα.

Κάτι με δυσκόλευε από το να βγάλω το τέλειο ψωμί.

Μέχρι που μου είπε η Μαριλένα για ένα πολύ εύκολο ψωμί που φτιάχνει τελευταία και τους αρέσει.

Και κάποια στιγμή που είχα προγραμματίσει να φτιάξω φάβα, που η φάβα ζητάει φρέσκο ψωμί, το τόλμησα.

Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Αλλά δεν θα μπορούσα να μην βάλω τη δική μου σφραγίδα…

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξουμε.

Υλικά για 2 καρβέλια ψωμί

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξερή μαγιά

1 κουταλάκι ζάχαρη

2 κοφτά κουταλάκια αλάτι

4 κ. σ. ελαιόλαδο

3 κούπες νερό

2 κ. σ. γλυκάνισο άτριφτο

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε βάζουμε σε μπολ το γλυκάνισο και με γουδοχέρι ή με το πίσω μέρος ενός ξύλινου κουταλιού σπάμε το γλυκάνισο.

Ζεσταίνουμε το νερό, χωρίς να βράσει και το ρίχνουμε στο γλυκάνισο.

Το αφήνουμε να κρυώσει και να είναι χλιαρό, πριν το ρίξουμε στο ζυμάρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ρίχνουμε το λάδι και το νερό αφού σουρώσουμε το γλυκάνισο.

Ανακατεύουμε καλά να έχουμε ένα χυλό αρκετά πυκνό.

Το βάζουμε σε μπολ που κλείνει με τουλάχιστον διπλάσια χωρητικότητα.

Το βάζουμε στο ψυγείο για να φουσκώσει και το ξεχνάμε για τουλάχιστον 12 ώρες.

Μετά από 12 – 13 ώρες βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας.

Ρίχνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και διπλώνουμε μερικές φορές για να απορροφήσει το αλεύρι και να γίνει πιο σφιχτό.

Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει λιγότερο από 5 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.

Βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα με καπάκι για να κάψει.

Τη λαδώνουμε ελαφρά, φτιάχνουμε 2 καρβέλια ψωμί και τα βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά στους 250 βαθμούς με σκεπασμένη τη γάστρα και δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.

Στα 35 – 40 λεπτά βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να φτιάξει το ψωμάκι μας τραγανή κόρα.

Στα 15 λεπτά βγάζουμε το ψωμί, το πιάνουμε με διπλωμένη πετσέτα και το χτυπάμε με το χέρι μας.

Αν ο ήχος του είναι κούφιος τότε το ψωμί είναι έτοιμο.

Σε διαφορετική περίπτωση το βάζουμε για 5 – 10 λεπτά ακόμα.

Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ένα νόστιμο και καλοψημένο ψωμάκι για όλη την οικογένεια.

Σημείωση : Με τα ίδια υλικά μπορείτε να κάνετε και ένα μεγαλύτερο καρβέλι, αντί για δυο και αν τυχόν έχετε τη λατρεμένη σοτέζα, το χωράει ακριβώς, μόνο θέλει λίγο λιγότερο ψήσιμο.

Συνταγή για σπιτικό ψωμί που γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα.

Περισσότερες συνταγές, ιδέες και προτάσεις από την Αναστασία, στην κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!