Συνταγή για σπιτικό πετιμέζι από την Αναστασία μας

Συνταγή για σπιτικό πετιμέζι από την Αναστασία μας

Συνταγή για σπιτικό πετιμέζι από την Αναστασία μας.

Αν κάποιος με ρωτούσε ποιο είναι το αγαπημένο μου φρούτο θα του έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη το σταφύλι. Αγαπώ αυτή την ελαφρώς ξινή αλλά συνάμα και γλυκιά γεύση του.

Ωστόσο το αγαπημένο μου φρούτο μας δίνει την ευκαιρία να το φτιάξουμε με πολλούς τρόπους. Και φυσικά δεν είναι μόνο το σταφύλι αλλά και τα παράγωγά του.

Το πετιμέζι είναι ουσιαστικά ο συμπυκνωμένος χυμός των σταφυλιών. Με υφή που θυμίζει μέλι είναι ιδανική τροφή για τα παιδιά

αλλά και για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο. Φυσικά γλυκό,

χρησιμοποιείται σε μουστοκούλουρα, αλλά και για να γαρνίρουμε τα αγαπημένα μας γκανάκια, τις κρέπες ή ακόμα και τα παγωτά μας.

Ενώ μπορούμε ακόμα και να το απλώσουμε στο ψωμί μας αντί για μαρμελάδα. Μούστο βρίσκουμε σε οινοποιεία ή αμπελώνες.

Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουμε για τη χρήση που το θέλουμε. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να το φτιάξουμε αμέσως

μόλις πάμε στο σπίτι και πριν ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση του, το λεγόμενο βράσιμο.

Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και στο σπίτι μας, όπως έκανα εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της Ντίνας Νικολάου από το site της.

Υλικά για 800 – 1.000 γρ. πετιμέζι : 4 κιλά σταφύλια της αρεσκείας μας, φρέσκα και γερά, μαύρα ή άσπρα,

με ή χωρίς κουκούτσια, ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα και μαλακά

Εκτέλεση

Κόβω τις ρώγες από τα τσαμπιά και τις βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη. Τις πλένω με μπόλικο νερό, αρκετές φορές, και τις αφήνω να στραγγίξουν.

Πώς τις λιώνουμε: Χωρίζω τις ρώγες σε 3 – 4 μικρές δόσεις. Βάζω μία-μία δόση μέσα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο στερεώνω επάνω από ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη.

Τις πιέζω καλά και με υπομονή και επιμονή με ένα βαρύ, χοντρό γουδοχέρι ή με το πρες πουρέ, ώστε οι ρώγες να λιώσουν καλά.

Προσοχή! Θέλω μόνο το χυμό των σταφυλιών, όχι τις φλούδες, τα κουκούτσια και την ψίχα τους, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιώ μπλέντερ ή μούλτι!

Μόλις μαζέψω όλο το χυμό (δηλαδή το μούστο πλέον), τον περνάω από ψιλή σήτα αλλά δεν το πιέζω πολύ για να μην βγει μαζί και η σάρκα των σταφυλιών.

Όσο πιο καθαρός είναι ο χυμός-μούστος, τόσο καλύτερα θα δέσει το πετιμέζι μας. Ο χυμός που θα προκύψει θα είναι περίπου 2½ κιλά (υπάρχει αρκετή «φύρα»).

Αδειάζω το μούστο σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Μετριάζω τη φωτιά και αρχίζω να ξαφρίζω,

αν χρειάζεται, με μια τρυπητή κουτάλα. Όσο πιο καλά στυμμένα είναι τα σταφύλια και όσο πιο καλά σουρωμένος είναι ο μούστος, τόσο λιγότερος και καθαρότερος αφρός θα προκύψει.

Όσο βράζω, ο μούστος θα λιγοστεύει, θα σκουραίνει και θα «δένει» αρχικά σε αραιό σιρόπι και στη συνέχεια σε πιο πυκνό.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού, αλλά υπολογίζω από 1 ως 2 ½ ώρες.

Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να σχηματίζει πυκνές μεγαλούτσικες φουσκάλες.

Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το πετιμέζι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Το μοιράζω σε καθαρά και εντελώς στεγνά μπουκάλια

και τα κλείνω σφικτά. Διατηρείται για τουλάχιστον 1 χρόνο, σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Συνταγή για σπιτικό πετιμέζι από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!