Συνταγή για Φάβα με τον παραδοσιακό και με πιο σύγχρονο τρόπο

Συνταγή για Φάβα με τον παραδοσιακό και με πιο σύγχρονο τρόπο

Συνταγή για Φάβα με τον παραδοσιακό και με πιο σύγχρονο τρόπο από την Αναστασία μας.

Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας. Πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο και φυτικές ίνες κατέχουν περίοπτη θέση στο εβδομαδιαίο μενού μας.

Φασόλια, ρεβίθια, φακές και…. φάβα.

Αν και φάβα ονομάζεται ο πουρές από οποιοδήποτε όσπριο, έχει επικρατήσει να λέμε φάβα τον πουρέ από το λαθούρι.

Χρυσοκίτρινη με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Παντρεύεται ιδανικά με το αψύ κρεμμύδι και αγαπά το ελαιόλαδο. Ειδικά όταν αυτό είναι φρέσκο.

Μπορούμε να την απολαύσουμε σαν συνοδευτικό με ουζάκι ή τσίπουρο, αλλά τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο. Είναι αναμφίβολα το δικό μου αγαπημένο όσπριο.

Τρελαίνομαι για το υπέροχο άρωμα και την ξεχωριστή γεύση της. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι μου.

Ξεκινώντας τη μαγειρική μου πορεία, ρώτησα τη μάνα μου πώς να τη φτιάξω. Οι οδηγίες ήταν σαφείς.

Βάζουμε τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, όχι βρύσης (εμφιαλωμένο ή φίλτρου)

και την αφήνουμε για 5-6 ώρες, ιδανικά όλο το βράδυ για να φουσκώσει. Το πρωί τη βάζουμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει βγάζει έναν άσπρο αφρό τον οποίο αφαιρούμε.

Μόλις μαλακώσει αρκετά η φάβα, τη δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει εντελώς. Μετά την περνάμε από το τρυπητό (το σουρωτήρι των μακαρονιών)

και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξαναρίχνουμε τη φάβα που πλέον έχει γίνει σαν κρέμα, στην κατσαρόλα μας. Ρίχνουμε λίγο αλάτι,

και ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση και να σφίξει. Να είναι περίπου όπως η κρέμα που βάζουμε στο γαλακτομπούρεκο.

Όσο κρυώνει γίνεται όλο και πιο σφιχτή. Ωστόσο όταν θα τη βάλουμε στο πιάτο και ρίξουμε το λαδάκι από πάνω, θα αραιωθεί και θα έχει την ιδανική υφή.

Στην πορεία όμως ανακάλυψα και τον δικό μου τρόπο για να μαγειρεύω το αγαπημένο μου όσπριο. Είναι αρκετά πιο εύκολος,

αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τη φάβα που είναι φτιαγμένη με τον παραδοσιακό τρόπο της μαμάς μου.

Την ξεπλένω και την αφήνω να φουσκώσει, όπως και η μάνα μου. Στη συνέχεια τη βάζω να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά. Με maximum το 6, τη βάζω στο 2.

Την αφήνω να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει. Ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι, μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 3 ώρες. Μόλις δω ότι αρχίζει να λιώνει,

την αποσύρω από τη φωτιά και βάζω μέσα στην κατσαρόλα το ραβδομπλέντερ. Λιώνω πολύ καλά σε σιγανή ταχύτητα.

Αλατίζω και ξαναβάζω σε σιγανή φωτιά, αυτή τη φορά χωρίς καπάκι για να σφίξει.

Τη σερβίρω με μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αρκετό ελαιόλαδο και τη συνοδεύω με ζεστό, φρεσκοψημένο ψωμάκι.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει το ψωμί ψυγείου, νομίζω ότι είναι η ιδανική στιγμή. Ταιριάζουν ιδανικά αυτά τα δύο. (Συνταγή εδώ κλικ στο σύνδεσμο).

 

 

Σημείωση :

Για 3 άτομα εγώ βάζω 1 πακέτο των 500 γρ φάβα. Αν και νομίζω ότι η ποσότητα αυτή φτάνει για 4 μερίδες.

Θέλει προσοχή γιατί όταν βράζει η φάβα πετάγεται από την κατσαρόλα και υπάρχει περίπτωση να πάθετε έγκαυμα.

Η πλέον φημισμένη φάβα είναι της Σαντορίνης. Αν τη βρείτε δοκιμάστε τη. Είναι όμως αρκετά ακριβή. Ίσως και λίγο υπερεκτιμημένη.

Δύο πολύ καλές επιλογές είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή του Φενεού Κορινθίας και η βιολογική.

Συνταγή για Φάβα με τον παραδοσιακό και με πιο σύγχρονο τρόπο από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!