Συνταγές Βάπτισης : Γλυκά σε ποτήρι – Μέρος 2 – 5 γεύσεις

Συνταγές Βάπτισης : Γλυκά σε ποτήρι – Μέρος 2 – 5 γεύσεις

Συνταγές Βάπτισης : Γλυκά σε ποτήρι – Μέρος 2 – 5 γεύσεις.

Το καλοκαίρι είναι κατ εξοχήν η εποχή που γίνονται οι βαπτίσεις, ειδικά φέτος που λόγω covid οι περισσότεροι είχαμε αναβάλλει τέτοιες εκδηλώσεις.

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν είπαμε να προτείνουμε κάποιες συνταγές που μπορούν να αξιοποιηθούν στην βάπτιση του παιδιού μας,

είτε σαν κέρασμα στην εκκλησία, είτε στο σπίτι, πριν ή μετά το μυστήριο.

Βέβαια πολλές από αυτές τις συνταγές, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε άνετα και για τον γάμο μας ή το πάρτυ μας αλλά και για οποιαδήποτε περίσταση θέλουμε.

Ιδανική επιλογή είναι τα γλυκά σε ποτήρι… Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό γεύσεις και παραλλαγές

μα και να τα τοποθετήσουμε σε ότι σχέδιο ποτηράκι θέλουμε, χώρια που είναι και πρακτικό, άκρως ατομικό και ασφαλές.

Μόκα μούς με αμύγδαλα πραλίνα

Για τη μους, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ espresso (σκόνη), 100 γραμμ. κουβερτούρα σπασμένη μα και 4 κρόκους,

¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνη, ¼ φλιτζάνι του τσαγιού νερό αλλά και 300 ml κρέμα γάλακτος

Υλικά για την πραλίνα, ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας νερό μα και ½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα

Εκτέλεση

Αναμείξτε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία, το γάλα, το καφέ και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας, μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, χωρίς να βράσει.

Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε σιγά, σιγά το καυτό μίγμα της σοκολάτας χτυπώντας το συνέχεια.

Διαλύστε τη ζελατίνη σε ¼ φλιτζάνι καυτό νερό και ρίξτε τη στο μίγμα της σοκολάτας. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι η μους να αρχίζει να πήζει,  ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.

Ετοιμάστε την πραλίνα, βάζοντας σε ένα τηγανάκι το νερό με τη ζάχαρη να λειώσει και να φτάσει στο σημείο της ξανθιάς καραμέλας.

Προσθέστε τα αμύγδαλα ανακατέψτε τα για λίγο και αδειάστε τα σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Μόλις κρυώσουν, θρυμματίστε τα και κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας στην άκρη για τη διακόσμηση.

Βγάλτε το μπολ με τη μους από το ψυγείο. Προσθέστε της τη σαντιγί, κρατώντας λίγη στην άκρη για τη διακόσμηση, την πραλίνα και ανακατέψτε τη απαλά να ενωθούν τα υλικά.

Μοιράστε τη μους σε 4 ωραία ποτήρια. Βάλτε τα ποτήρια στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τα σερβίρετε για να πήξει η μους.

Όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρετε, διακοσμήστε τα με μια ροζέτα σαντιγί και πασπαλίστε τα με την πραλίνα αμυγδάλου.

Δίχρωμο ζέλε

Υλικά : 2 φακελάκια ζελέ φρούτων φράουλα, ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει, 2 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό νερό μα και 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό,

1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1 βανίλια, 2 φακελάκια ζελατίνη δίχως γεύση αλλά και ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό,

ροζέτες σαντιγί και τρούφα σοκολάτας χρωματιστή για διακόσμηση

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ φρούτων. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό να βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά

και αδειάζουμε τα 2 φακελάκια ζελέ φρούτων και τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουν τελείως.

Προσθέτουμε 1 ½  φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό και τα ανακατεύουμε.

Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει στο στάδιο της κρέμας. Εάν μας ξεφύγει και πήξει περισσότερο, το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Φτιάχνουμε το λευκό ζελέ. Βάζουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό και αδειάζουμε από πάνω, τα 2 φακελάκια της ζελατίνης δίχως γεύση.

Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το νερό και να φουσκώσουν για 10 λεπτά περίπου.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη.

Ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια.

Το ανακατεύουμε και βάζουμε το λευκό ζελέ στο ψυγείο, να παγώσει όπως των φρούτων.

Βάζετε σε ωραία ποτήρια, μια στρώση χρωματιστού ζελέ και το στρώνετε με ανάποδο κουταλάκι.

Από πάνω μια στρώση λευκού ζελέ και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζελέ.

Τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για μερικές ώρες και όταν τα σερβίρετε θα τα στολίσετε με μια ροζέτα σαντιγί σε κάθε ποτήρι και θα τα πασπαλίσετε με τρούφα.

Συνταγές Βάπτισης : Γλυκά σε ποτήρι – Μέρος 2 – 5 γεύσεις…

Πανακότα

Υλικά : 2 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος, ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο γάλα μα και ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη,

2 κουταλιές της σούπας σκόνη ζελατίνη χωρίς γεύση αλλά και 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και προσθέστε από πάνω τη ζελατίνη. Αφήστε τα να περιμένουν 10 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και βάλτε τα στην εστία να ζεσταθούν, χωρίς να τα αφήσετε να βράσουν.

Μόλις η κρέμα ζεσταθεί καλά, προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης που έχετε στο μπολάκι και ανακατέψτε τα μέχρι να λειώσει τελείως η ζελατίνη.

Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τις βανίλιες και ανακατέψτε τα.

Μοιράστε το μίγμα σε ατομικά μπολ, ή σε ωραία ποτήρια και βάλτε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες, για να σταθεροποιηθεί η πανακότα και να παγώσει.

Εάν βάλετε την πανακότα σε φόρμα, ή σε ατομικά φορμάκια, να τα ραντίσετε προηγουμένως με νερό πριν βάλετε την πανακότα.

Θα σας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα.

Σημείωση : Μπορείτε από τη συνταγή, να αφαιρέσετε τη μια βανίλια και να αρωματίσετε τη κρέμα με κονιάκ, με ρούμι, με σταγόνες πικραμύγδαλου, ακόμα και με σκόνη στιγμιαίου καφέ.

Θα μπορούσατε επίσης, να την αφήσετε με το άρωμα της βανίλιας και να την περιχύσετε με σάλτσα καραμέλας,

σάλτσα φράουλας, σάλτσα σοκολάτας, η να τη στολίσετε με φρέσκα φρούτα. Το αφήνω στη φαντασία σας!

Blueberry Cheesecake

Υλικά : 150 γρ βατόμουρα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη μα και 6-8 μπισκότα digestive (ανάλογα με το πόσο μεγάλη βάση του μπισκότου σας αρέσει),

2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, 250 γρ μπανιέρα του μασκαρπόνε αλλά και 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος,

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη μα και 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα

Μαγειρέψτε τα βατόμουρα με τη ζάχαρη άχνη για περίπου πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν σιρόπι αφήστε το να κρυώσει.

Σε έναν μπλέντερ, χτυπήστε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε στο κάτω μέρος των ποτηριών το μείγμα μπισκότου και αφήστε το να κρυώσει για δέκα λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.

Για το στήσιμο του ποτηριού τοποθετήστε εναλλάξ τα στρώματα μπισκότου, τυριού και  σερβίρετε αμέσως ή διατηρήστε στο ψυγείο.

Μωσαϊκό φράουλας στο ποτήρι

Υλικά : 350γρ έτοιμα παντεσπάνι, 400 γρ φράουλες, κομμένες σε φέτες, 1 κουταλιά της σούπας ξανθή ζάχαρη μα και 500 γρ έτοιμη κρέμα κασταρτ,

250 ml φρέσκα κρέμα, ελαφρά χτυπημένη, καλής ποιότητας μαρμελάδα φράουλα αλλά και λικέρ φράουλας ή βατόμουρου

Προετοιμασία

Κόβουμε σε φέτες το παντεσπάνι και απλώνουμε στην μία πλευρά κάθε φέτας ένα στρώμα μαρμελάδας.

Βάζουμε δύο φέτες μαζί σαν σάντουιτς και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Μοιράζουμε τους κύβους κέικ σε 6 ψηλά ποτήρια και περιχύνουμε με λίγο λικέρ φράουλας.

Βάζουμε τις κομμένες φράουλες σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την ξανθιά ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τις φράουλες και βάζουμε μία στρώση φράουλες πάνω από το κέικ.

Περιχύνουμε τις φράουλες με κρέμα κάσταρτ και στολίζουμε με την κτυπημένη φρέσκα κρέμα και λίγες φράουλες στην κορυφή.

Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστο μισή ώρα.

Σερβίρετε το μωσαϊκό σας απευθείας από το ψυγείο.

Συνταγές Βάπτισης : Γλυκά σε ποτήρι – Μέρος 2 – 5 γεύσεις.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!