Συνταγές Πάρτυ : Κεφτεδάκια – Ελληνικά και παραδοσιακά

Συνταγές Πάρτυ : Κεφτεδάκια – Ελληνικά και παραδοσιακά

Συνταγές Πάρτυ : Κεφτεδάκια – Ελληνικά και παραδοσιακά.

Ο καιρός φτιάχνει και σε λίγο τελειώνουν τα σχολεία και ξεκινάνε τα καλοκαιρινά πάρτυ !

Οι αφορμές πολλές. Γιορτή, γενέθλια αλλά και αποφοίτηση, ενώ μπορεί και απλά να θέλουμε να διασκεδάσουμε κάνοντας ένα πάρτυ… χωρίς ειδικό λόγο !

Σκεφτήκαμε λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε Συνταγές για πάρτυ, για κάθε ηλικία !

Γίνεται πάρτυ χωρίς κεφτεδάκια ;;; Νομίζω πως όχι !!! Οπότε ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.

Όταν φτιάχνουμε κεφτεδάκια το σπίτι μας γεμίζει από τα αρώματα τους και γινόμαστε πραγματικά ανυπόμονοι να τα γευθούμε.

Σερβίρονται ζεστά, χλιαρά αλλά και κρύα και μας αρέσουν το ίδιο !!! Σε θερμοκρασία δωματίου είναι το ιδανικό !

Στη συνταγή αυτή το συστατικό που καθορίζει τη γεύση είναι ο φρέσκος δυόσμος. Είναι το αρωματικό που κάνει όλη τη διαφορά.

Στους κεφτέδες μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξερή ρίγανη και φρέσκο μαϊντανό.

Για τον κιμά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρέατος, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί (ή συνδυασμούς τους).

Το πιο συνηθισμένο κρέας είναι το μοσχάρι (αυτό χρησιμοποιούμε και σε αυτή τη συνταγή) αλλά μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσει μέρος του μοσχαρίσιου κιμά με αρνίσιο ή χοιρινό.

Μερικοί προσθέτουν κανέλλα, κύμινο ή μπαχάρι στα κεφτεδάκια.

Το μείγμα των κεφτέδων δεν είναι πολύ σφιχτό αλλά αυτό μη σας προβληματίσει. Τα κεφτεδάκια είναι πιο «χαλαρά» κάπως στην υφή,

αλλά έτσι είναι πιο ζουμερά όταν τηγανιστούν. Γι’ αυτό μάλιστα τα περνάμε από το αλεύρι πριν τα τηγανίσουμε

ώστε να διατηρήσουν καλύτερα το σχήμα τους και να κάνουν μια ωραία κρούστα εξωτερικά.

Το μυστικό για νόστιμους κεφτέδες είναι να αφήσουμε τα αρώματα να βγουν στον κιμά.

Για το λόγο αυτό πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον για μία ώρα το μείγμα στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε αφήσει στο ψυγείο όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μια μεμβράνη.

Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι κατάλληλη και για περιστάσεις που θέλουμε κάτι έτοιμο από την προηγούμενη μέρα.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχονται τα πεντανόστιμα παραδοσιακά κεφτεδάκια.

Υλικά :  500 γρ μοσχαρίσος κιμάς (ή ανάμεικτος), 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο, 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες, 100 γρ (2 μικρές φέτες) ψωμί,

1 αυγό, 5 γρ (περίπου 10 μεγάλα φυλλαράκια) φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος,  1 κ. σ. ξύδι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 κ. γ. ξερή ρίγανη,

15 γρ (1/4 ματσάκι ή 4 κ. σ.) φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, περίπου 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια,

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση).

Συνταγές Πάρτυ : Κεφτεδάκια – Ελληνικά και παραδοσιακά…

Προσοχή : Οι ποσότητες που αναγράφονται είναι για 24 κεφτεδάκια, προσαρμόζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα κεφτεδάκια θέλουμε να φτιάξουμε αλλά και το μέγεθός τους.

Για τη σος γιαουρτιού (προαιρετικά) : 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι (1 κεσεδάκι), μια πρέζα αλάτι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ. σ. ξύδι, 4 φυλλαράκια δυόσμος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση : Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για τη σος γιαουρτιού μέχρι να ενσωματωθούν, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό (ή γάλα) για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια στύβουμε με τα χέρια μας το ψωμί για να φύγει το νερό (ή το γάλα), και το θρυμματίζουμε.

Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το λάδι για το τηγάνισμα) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου.

Σκεπάζουμε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα.

Παίρνουμε μια ποσότητα (περίπου όσο 2 κουταλιές της σούπας) από το μείγμα και το γυρνάμε στις παλάμες μας για να δώσουμε το σχήμα της μικρής μπάλας

που έχουν τα κεφτεδάκια .Στη συνέχεια κυλάμε κάθε κεφτεδάκι στο αλεύρι για να καλυφθεί εξωτερικά και το χτυπάμε ελαφρά

για να φύγει τυχόν επιπλέον αλεύρι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο μείγμα του κιμά μέχρι να φτιάξουμε όλα τα κεφτεδάκια.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Το λάδι θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος ώστε να καλύπτει τα κεφτεδάκια

τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Μπορούμε φυσικά να βάλουμε και περισσότερο λάδι και να τα τηγανίσουμε ακόμα πιο εύκολα.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά (το θέλουμε πολύ καυτό) προσθέτουμε τα κεφτεδάκια σε τηγανιές.

Δεν γεμίζουμε ποτέ υπερβολικά το τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Για την ποσότητα κιμά που αναφέραμε θα χρειαστείτε 2 με 3 τηγανιές (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας).

Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα στο κάτω μέρος τους (περίπου 3 – 4 λεπτά), τα γυρνάμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και από πάνω.

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Tips :

Οι κεφτέδες παραδοσιακά γίνονται τηγανιτοί. Εναλλακτικά μπορούμε και να τους ψήσουμε στον φούρνο.

Στην περίπτωση αυτή βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, ενώ στη μέση του χρόνου αυτού τους γυρνάμε μία φορά.

Στη συνταγή αυτή είμαστε γενναιόδωροι με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τουλάχιστον 1 κ. γ. αλάτι ανά μισό κιλό κιμά και 1/2 κ. γ. πιπέρι. Αυτά μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στα γούστα μας.

Το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό πριν προσθέσουμε τα κεφτεδάκια.

Συνταγές Πάρτυ : Κεφτεδάκια – Ελληνικά και παραδοσιακά.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!