Συνταγές Γάμου : Σπιτικά Λικέρ με συνταγές από την Αναστασία μας 1

Συνταγές Γάμου : Σπιτικά Λικέρ με συνταγές από την Αναστασία μας 1

Συνταγές Γάμου : Σπιτικά Λικέρ με συνταγές από την Αναστασία μας 1.

Η εποχή που γίνονται πολλοί μα πάρα πολλοί γάμοι, το καλοκαιράκι και ειδικά φέτος, που λόγω covid οι περισσότεροι είχαμε αναβάλλει τέτοιες εκδηλώσεις.

Για μερικές μέρες σκεφτήκαμε να προτείνουμε κάποιες συνταγές που μπορούν να αξιοποιηθούν στον γάμο σας, είτε σαν κέρασμα στην εκκλησία,

είτε στο σπίτι, πριν ή μετά το μυστήριο αλλά ακόμα και στο έθιμο του κρεβατιού ή σε ένα πάρτυ τύπου bachelor.

Βέβαια πολλές από αυτές τις συνταγές, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε άνετα και για οποιοδήποτε πάρτυ

ή την βάπτιση του παιδιού μας αλλά και για οποιαδήποτε περίσταση θέλουμε.

Ένα υπέροχο κέρασμα είναι τα διάφορα λικέρ… πόσο μάλλον αν αυτά είναι σπιτικά !

Τα περισσότερα θέλουν αρκετό χρόνο για να γίνουν, όμως αξίζουν τον κόπο.

Ας δούμε στο σημερινό αλλά και το αυριανό άρθρο μερικές από τις υπέροχες συνταγές της Αναστασίας, η οποία έχει αδυναμία στα λικέρ και οι συνταγές της είναι εγγύηση.

Σπιτικό λικέρ βερίκοκο με συνταγή της Αναστασίας

Τα χρυσαφένια αυτά φρούτα με το χαρακτηριστικό άρωμα δεν μας δίνουν μόνο τη σάρκα τους, αλλά και τους πυρήνες τους.

Τα κουκούτσια τους που ενώ δεν μας γεμίζουν το μάτι, ωστόσο φτιάχνουν ένα υπέροχο λικέρ. Ο πιο κοινός τρόπος είναι να τα σπάσουμε και να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.

Σήμερα θα δούμε μια άλλη εκδοχή. Αυτή που μας δίνει ένα πιο απαλό και φινετσάτο άρωμα βερίκοκου.

Υλικά : 100 -120 κουκούτσια βερίκοκου, 1 λίτρο μπράντυ, 500 γρ. ζάχαρη, 350 γρ. νερό

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα κουκούτσια σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε το μπράντυ.

Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη το καπάκι του καθώς και τρία – τέσσερα δάκτυλα από το βάζο, βάζοντας αρκετές στρώσεις μεμβράνης.

Με ένα λαστιχάκι σταθεροποιούμε την μεμβράνη, ακριβώς κάτω από το καπάκι του βάζου για να σφραγίσουμε εντελώς το βάζο.

Το αφήνουμε σε θέση ηλιόλουστη κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και το ξεχνάμε για δύο μήνες. Πότε πότε το ανακινούμε.

Αν δούμε ότι η πλαστική μεμβράνη αλλοιώνεται με τον καιρό, την αλλάζουμε, στερεώνοντάς την με  νέο λαστιχάκι.

Μετά από δύο μήνες φιλτράρουμε το λικέρ σε μεγαλούτσικο μπουκάλι που να χωράει και το σιρόπι χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο για καφέ.

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Αφού λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει ο βρασμός, μετράμε τρία λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς.

Προσθέτουμε  το κρύο σιρόπι στο μπουκάλι με το αρωματικό μπράντυ.

Κλείνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για μία εβδομάδα.

Φιλτράρουμε το λικέρ μας άλλη μια φορά, περνώντας το από χάρτινο φίλτρο του καφέ, βάζοντας το τώρα στο μπουκάλι που θα το αποθηκεύσουμε.

Φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Γενικά είναι ένα λικέρ που του πάει πολύ η ωρίμανση. Αν το αφήσουμε 2-3 μήνες γίνεται ακόμα καλύτερο.

Κάποιες νοικοκυρές το φτιάχνουν με βότκα ή με οινόπνευμα ποτοποιίας. Εγώ το προτιμώ με μπράντυ.

Πρώτον γιατί νομίζω ότι η γεύση του βερίκοκου δένει καλύτερα με εκείνη του σταφυλιού από όπου βγαίνει το μπράντυ,

σε σχέση με την πατάτα που είναι η πρώτη ύλη για τη βότκα.

Και δεύτερον γιατί μου αρέσει πολύ περισσότερο το χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στο λικέρ μας.

Το λικέρ αυτό έχει ένα λεπτό άρωμα βερίκοκου. Αν το θέλετε πιο έντονο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής εσάνς βερίκοκου

και να προσθέσετε μια 1 κουταλιά λίγο πριν από το τελευταίο σούρωμα και την εμφιάλωση.

Λικέρ μπανάνα με ρούμι

Ένα λικέρ που θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια, τότε που προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τον κόσμο

και το τί ήταν κρυμμένο στο δωμάτιο – μουσείο που υπήρχε σε κάθε σπίτι, ήταν η μπανάνα.

Λαμπερό και φρουτώδες με αυτό το ιδιαίτερο άρωμα της μπανάνας και τη γλύκα της ζάχαρης είναι ιδανικό για να δώσει μια ιδιαίτερη νότα στα βράδια μας.

Αν και θα έλεγα ότι είναι ιδανικό και στη ζαχαροπλαστική μας. Αρωματίζει εξαιρετικά τις κρέμες μας και όχι μόνο.

Δοκιμάστε να ρίξετε λίγο σε μια απλή πανακότα ή σε ένα κλασικό κέικ και θα δείτε πόσο μπορεί να διαφοροποιήσει τη γεύση τους εκπλήσσοντας σας ευχάριστα.

Η μπανάνα  είναι ένα φρούτο που πλέον βρίσκουμε πολύ εύκολα όλο το χρόνο, οπότε μπορούμε να φτιάχνουμε σε σχετικά μικρές ποσότητες και πιο τακτικά.

Όπως θα δείτε παρακάτω, χρησιμοποιώ ρούμι αντί για μπράντι, βότκα ή τσίπουρο που βάζω στα περισσότερα λικέρ μου.

Μετά από αρκετές δοκιμές διαπίστωσα ότι το ήπιο ρούμι ταιριάζει καλύτερα με την μπανάνα από ότι τα υπόλοιπα αποστάγματα κάνοντας την να βγάλει όλα της τα αρώματα.

Υλικά : 400 gr μπανάνες ώριμες, 500 ml ρούμι λευκό, 400 gr ζάχαρη, 500 ml νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο, λίγος κουρκουμάς για το χρώμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε το ρούμι.

Κλείνουμε το βάζο και το φυλάσσουμε για 3 εβδομάδες σε ένα ντουλάπι.

Πρέπει να «μαυρίσουν» οι μπανάνες. Όταν είναι έτοιμες, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη

και τον κουρκουμά για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, ίσα να λιώσει η ζάχαρη.

Για να καταλάβετε την ποσότητα του κουρκουμά που χρειαζόμαστε θα σας πω ότι εγώ βουτάω μια οδοντογλυφίδα στο βάζο και παίρνω τη σκόνη που μένει πάνω στην οδοντογλυφίδα.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στραγγίζουμε το ρούμι από το βάζο με τις μπανάνες με τη βοήθεια ενός τουλουπανιού ή αν δεν έχουμε, με φίλτρο καφέ.

Ανακατεύουμε με το σιρόπι και ξαναβάζουμε στο βάζο.

Περιμένουμε άλλες 2 εβδομάδες να ωριμάσει και το σερβίρουμε σε μπουκάλια αποστειρωμένα αλλά κρύα.

Στραγγίζουμε προσεκτικά το ίζημα που φυσιολογικά έχει δημιουργηθεί ή το περνάμε πάλι από τουλουπάνι.

Φτιάχνουμε Λικέρ βύσσινο και Λικέρ κεράσι

Ένα από τα πλέον κλασικά ποτά που δεν έλειπαν ποτέ από το ντουλάπι της γιαγιάς.

Σερβιριζόταν συνήθως σε γιορτές στο δωμάτιο – μουσείο που υπήρχε σε κάθε σπίτι, στο σαλόνι.

Ωστόσο μπορούσατε να το βρείτε και κάποια πιο καθημερινή ημέρα με το καφεδάκι. Πάντα μα πάντα σε μικρό ποτηράκι και με δίσκο.

Θα το χαρακτήριζα εύκολο. Απλά θέλει υπομονή. Υπομονή να καθαρίσεις τα βύσσινα και μετά να περιμένεις μέχρι να γίνει. Αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξουμε.

Υλικά : 1300 γρ βύσσινα καθαρισμένα, 1300 γρ ζάχαρη, 1300 γρ μπράντι, 2 ξυλάκια κανέλας, 4 – 5 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ώριμα αλλά γερά βύσσινα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε βάζο γυάλινο με πλατύ στόμιο.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 25 μέρες.

Μετά από αυτές τις 25 μέρες προσθέτουμε το μπράντι την κανέλα και τα γαρύφαλλα ξανακλείνουμε και ξαναβάζουμε στον ήλιο για άλλες 15 ημέρες.

Σουρώνουμε και φυλάμε σε καθαρές μπουκάλες.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αναλογίες γίνεται και το λικέρ κεράσι.

Περισσότερες συνταγές για σπιτικά λικέρ από την Αναστασία θα βρείτε εδώ (κλικ σον σύνδεσμο).

Συνταγές Γάμου : Σπιτικά Λικέρ με συνταγές από την Αναστασία μας 1.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!