Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 30η

Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 30η

Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 30η : Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση με Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία μας.

Από σήμερα αλλά και για 30 ημέρες θα μετράμε αντίστροφα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, με τουλάχιστον μια συνταγή ανά ημέρα, γλυκιά ή αλμυρή.

Αρχίζουμε λοιπόν σήμερα, όχι με μια… αλλά με δύο συνταγές ή αλλιώς με μια συνταγή μα και μια παραλλαγή από την Κρήτη…

Αυθεντικό Εγγλέζικο Χριστουγεννιάτικο κέικ

Παραδοσιακό Εγγλέζικο κέικ που φτιάχνουμε 1 με 1, 5 μήνα πριν από τα Χριστούγεννα και “το ταΐζουμε” κάθε εβδομάδα με αλκοόλ.

Υλικά

Για το μείγμα των φρούτων

225γρ σταφίδες ξανθές

225γρ σταφίδες μαύρες

150γρ κεράσια γλασέ κομμένα στη μέση

150γρ αποξηραμένα εσπεροειδή (κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ σαν φρουι γλασέ σε συσκευασία με πράσινο αλουμινόχαρτο από πάνω)

100 ml μπράντι (αυτό που λανθασμένα συνηθίζουμε να αποκαλούμε “κονιάκ”, ή Μεταξά κλπ)

 

 

Για το κέικ

350γρ φαρίνα κόκκινη

2 κγ ανάμεικτα μπαχαρικά σκόνη (κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, γλυκάνισο)

100γρ αμύγδαλα περασμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

1 πρέζα αλάτι

4 μεγάλα αυγά (ή 5 μικρότερα)

75ml μπράντι

75ml γάλα πλήρες

225γρ βούτυρο

225γρ ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φρούτα με το μπράντι σε λεκανάκι, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι τα μπαχαρικά αλλά και το αμύγδαλο.
  3. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά με το μπράντι καθώς και το γάλα.
  4. Σε τρίτο σκεύος χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  5. Ενώνουμε τα 3 μείγματα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι.
  6. Ρίχνουμε τα φρούτα με το κονιάκ και ενσωματώνουμε.
  7. Καλύπτουμε πολύ καλά με λαδόκολλα φόρμα νο 23.
  8. Ρίχνουμε το κέικ και σιγοψήνουμε για 3,5 – 4 ώρες στους 150 βαθμούς.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε από τη φόρμα και ανοίγουμε αρκετές τρύπες με καλαμάκι για σουβλάκι.
  10. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ (μπράντι, ουΐσκι, δυνατό λικέρ ή ακόμα και κάποιο δυνατό παλαιωμένο κρασί τύπου Porto).

    Αυτό θα το κάνουμε κάθε 5-6 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ θα έχουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Η δεύτερη συνταγή από τις Συνταγές Χριστουγέννων Μέρα 30η για το… Πειραγμένο Εγγλέζικο Χριστουγεννιάτικο κέικ είναι μια Κρητική εκδοχή με όνομα : Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων αλά κρητικά, με πετιμέζι μα και ελαιόλαδο!

Τα κέικ φρούτων θέλουν κάποιες μέρες για να «ωριμάσουν»  για αυτό βάζουμε από σήμερα τη συνταγή.

 

 

Υλικά (Η κούπα που μετράμε είναι των 250 ml) : 3 κούπες διάφορα γλυκά κουταλιού σουρωμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα

2 κούπες σταφίδες, 1 κούπα ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, 1 κούπα ξερά σύκα ψιλοκομμένα αλλά και 3 κούπες ξηρούς καρπούς χοντροκοπανισμένους

1,5 κούπα ελαιόλαδο, 6 αυγά, ¾ κούπας μαύρη ζάχαρη, ¾ κούπας πετιμέζι μα και 1 κούπα κονιάκ ή λικέρ ( φρούτου ή κανέλας κατά προτίμηση)

4,5 κούπες αλεύρι, 1 φακελάκι μπέικιν, 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι, 3 κουταλάκια γλυκού κανέλα καθώς και 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι

Για το “πότισμα”, κονιάκ ή λικέρ (περίπου μια κούπα)

Επί το έργον:

Από την προηγούμενη μέρα, ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα (όχι τις σταφίδες) και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με το ποτό. Τα ανακατεύουμε πότε πότε να πάει παντού το ποτό.

Βάζουμε τα γλυκά του κουταλιού σε σουρωτήρι να στραγγίξουν το σιρόπι τους (το κρατάμε για άλλη χρήση), τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Την μέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το κέικ, ψιλοκόβουμε τα γλυκά του κουταλιού, και χοντροαλέθουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς.

Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα ξερά φρούτα και τα κομματάκια των γλυκών του κουταλιού και στο υπόλοιπο προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μπέικιν και το αλάτι.

Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 10 λεπτά.

Αδειάζουμε σε μεγαλύτερο σκεύος το μείγμα (γιατί δεν θα χωρέσουν στο μπολ του μίξερ τα υπόλοιπα) και προσθέτουμε τα γλυκάκια, τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το αλεύρι ανακατεύοντας ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά και να μη πέσουν σε μια μεριά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρές σχετικά φόρμες (εγώ χρησιμοποιώ τις μακρόστενες της σιλικόνης) μέχρι τα ¾ του ύψους τους, ίσως και λίγο παραπάνω.

Δεν φουσκώνουν πάρα πολύ αυτά τα κέικ. Με τις ποσότητες που αναφέρω έφτιαξα 3 κέικ στις φόρμες σιλικόνης και 4 μικρά στα φορμάκια για μάφινς.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας.

 

 

Τα τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα και βάζουμε στο κάτω επίπεδο του φούρνου ένα πυρεξάκι με νερό για να μη στεγνώσουν.

Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος για να μη καούν οι επιφάνειές τους.

Βυθίζουμε ένα μεταλλικό σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε στο καθένα από μια κουταλιά ποτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες.

Την επομένη τα βγάζουμε από τις φόρμες και τις στρώνουμε με χαρτί ψησίματος και τα σκεπάζουμε.

Κάθε 2-3 μέρες βάζουμε από μια κουταλιά ποτό στο καθένα τους. Αυτό το κάνουμε 3-4 φορές.

Μετά τα βγάζουμε και τα τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος. Εγώ , μετά τη δεύτερη εβδομάδα τα διατηρώ στο ψυγείο. Ίσως δεν χρειάζεται.

Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο εορταστικά τα καλύπτουμε με ζαχαρόπαστα και τα διακοσμούμε ανάλογα,  αν θέλουμε.

Πάντως εμείς τα απολαμβάνουμε και χωρίς ζαχαρόπαστα!

Παρατηρήσεις:

Θεωρώ απαραίτητη την χρήση των γλυκών από εσπεριδοειδή σ’ αυτό το κέικ. Είναι πολύ μυρωδάτα. Αν δεν έχουμε γλυκά, ας αγοράσουμε μερικά φρουί γλασέ έτοιμα.

Φέτος έβαλα νεράντζι φλούδα και πράσινο νεραντζάκι και φρουί γλασέ περγαμόντο που είχα κρατήσει γι αυτό το λόγο. Επίσης έβαλα σύκο γλυκό και φιρίκι .

Επειδή δεν είχα κόκκινο κεράσι πήρα λίγα έτοιμα ψιλοκομμένα κόντιτα γιατί είναι πολύ ωραίο όταν κόβεις το κέικ να βρίσκεις κόκκινα και πράσινα κομματάκια φρούτου.

Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι και χουρμάδες, και βερίκοκα και ό,τι άλλο έχουμε.

Και στους ξηρούς καρπούς έχουμε δυνατότητα επιλογής . Εγώ έβαλα καρύδια και αμύγδαλα αλλά ταιριάζουν και τα φουντούκια και ό,τι άλλο μας αρέσει.

Γενικά μπορούμε να αυξομειώσουμε τα υλικά αυτά, π.χ  βάλουμε παραπάνω ξερά φρούτα  και λιγότερα γλυκά κουταλιού, αρκεί το σύνολο του όγκου τους να είναι σταθερό.

Δεν βάζουμε αυτά τα κέικ σε μεγάλες φόρμες. Με τις παραπάνω ποσότητες μπορούμε να κάνουμε ακόμη και 4 κέικ που είναι πολύ ωραία και για δώρο στους φίλους μας με την κατάλληλη διακόσμηση.

Στο μείγμα φέτος έβαλα κονιάκ και θα «ποτίσω» τα κέικ μου με λικέρ ρόδι. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά το πότισμα μπορεί να γίνει με χυμό πορτοκαλιού. Έστω όμως και ένα ας το μεθύσουμε! Είναι άλλο πράγμα!

 

 

Αυτή ήταν η πρώτη, διπλή συνταγή για την 30η μέρα για την αντίστροφη μέτρηση με Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία.

Τις συνταγές των Χριστουγέννων και όχι μόνο, μπορείτε να βρίσκετε στην ανάλογη κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Καλές Γιορτές!

Την Κρητική έκδοση της συνταγής βρήκαμε στο cretangastronomy.gr 

Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 30η : Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση με Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!