Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 10η

Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία – Μέρα 10η

Μέρα 10η : Συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση με Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία.

Συνεχίζουμε να μετράμε αντίστροφα μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων, με τουλάχιστον μια συνταγή ανά ημέρα, γλυκιά ή αλμυρή.

Μετράμε λοιπόν σήμερα 10 ημέρες για την μεγάλη γιορτή με συνταγή για Σκαλτσούνια, άσπρα και σκούρα.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό και δύο κρόκους

1/2 φλιτζάνι βούτυρο

1/2 φλιτζάνι λάδι

Για τη γέμιση (άσπρα)

640 γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη ανάμεικτη με καρυδόψιχα. Και τα αμύγδαλα και τα καρύδια να είναι χονδροκομμένα

500 γρ ζάχαρη

6 ασπράδια αυγού

4 κρόκους αυγού

1, 5 κ. σ. βούτυρο

1 κούπα ανθόνερο

4 βανίλιες

Για τα σκούρα

Ότι για τα άσπρα συν 1 κ. σ. μέλι, 1 κ. γ. κανέλα και 1/2 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και τα αυγά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα ασπράδια με 2 κ. σ. από τη ζάχαρη σε ελαφριά μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να γίνει κρέμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το ανθόνερο τις βανίλιες (το μέλι και τα μπαχαρικά αν τα κάνουμε σκούρα) και στο τέλος την ψίχα.

Ενσωματώνουν σιγά σιγά και τη μαρέγκα στο μείγμα κάνοντας απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστά. Κόβουμε δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών.

Βάζουμε μέσα λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν ραντίζουμε με ανθόνερο και κοσκινίζουμε αρκετή ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν εντελώς.

 

 

Μέρα 10η : Συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση με Συνταγές Χριστουγέννων από την Αναστασία.

Τις συνταγές των Χριστουγέννων και όχι μόνο, μπορείτε να βρίσκετε στην ανάλογη κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!