Σπιτικό ψωμί του τοστ η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Σπιτικό ψωμί του τοστ η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Σπιτικό ψωμί του τοστ η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Το τοστ αποτελεί ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Τρώγεται ευχάριστα σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Μας δίνει την απαραίτητη

ενέργεια στο πρωινό μας, μας κρατάει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι στο κολατσιό μας αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα ελαφρύ βραδινό.

Τί θα λέγατε αν σας έλεγα ότι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί για να απολαμβάνετε το τοστ σας; Πάμε να δούμε πώς.

Υλικά : 475 γρ. νερό, 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 20 γρ. ξηρή μαγιά, 60 γρ. ελαιόλαδο και λιγάκι έξτρα, για το άλειμμα της φόρμας μας, αλάτι, 800 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό που πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας

και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας

αλλά και να αρχίσει να φουσκώνει το ζυμάρι. Μετά από 10 λεπτά πρέπει η μεμβράνη να είναι εμφανώς φουσκωμένη και όταν τη βγάλουμε να έχουμε μια

ελαφρώς όξινη οσμή. Αν δεν συμβούν αυτά σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά με τη μαγιά και πρέπει να κάνουμε την ίδια διαδικασία από την αρχή με νέα υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι κουταλιά κουταλιά.

Στο μίξερ με τον γάντζο ή στο χέρι ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και μαλακό ζυμάρι. Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή και αν δεν

ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά αλεύρι και το χτυπάμε 2 λεπτά ακόμα.

Βάζουμε τη ζύμη κατευθείαν από το μίξερ όσο ακόμα μπορούμε να το πιάσουμε στη λαδωμένη φόρμα. Τυλίγουμε τη φόρμα με μία πετσέτα και όταν η ζύμη

φτάσει στο επίπεδο της πετσέτας, σε περίπου 1 ώρα, την αφαιρούμε και βάζουμε τη φόρμα κατευθείαν στον φούρνο.

Το ψήνουμε στους 180οC στον αέρα για 60 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα του κέικ και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Καλό είναι να το βάλουμε έπειτα στο ψυγείο και να το διατηρούμε εκεί για να μπορεί και να κόβεται πιο εύκολα.

Tips : Θέλει καλό ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική! Επειδή όλα τα αλεύρια δεν είναι ίδια, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί άνετα

να πάρει μέχρι και 50 – 60 γρ. αλεύρι παραπάνω. Πιο καλό αποτέλεσμα έχετε με αλεύρι δυνατό δηλαδή σκληρό ή μπορείτε να βάλετε μείγμα για όλες τις χρήσεις

με σκληρό. Προσοχή όμως στην ποσότητα! Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τυλιγμένο καλά με μεμβράνη ή στη κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.

Η φόρμα να είναι μακρόστενη φόρμα για κέικ 10 x 30 εκ. Αν έχετε κάποια λίγο μεγαλύτερη είναι μία χαρά αλλά αν η φόρμα σας είναι μικρότερη

τότε μπορεί να ξεχειλίσει η ζύμη. Για αυτό προτείνω, στην περίπτωση αυτή, να μοιράσετε τη ζύμη στα δύο και να κάνετε δύο μικρότερα ψωμιά αντί για ένα μεγάλο.

Σπιτικό ψωμί του τοστ η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!