Σούπες – Πρώτα πιάτα – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023

Σούπες – Πρώτα πιάτα – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023

Σούπες – Πρώτα πιάτα – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023 – 2024.

Ξεχωριστή θέση στα γιορτινά μας τραπέζια έχουν και οι σούπες. Βελουτέ ή μη, πολύχρωμες ή όχι, έχουν σαν κύριο στόχο να μας ζεστάνουν

από το κρύο που έχει έξω αλλά και να προετοιμάσουν το στομάχι μας για το φαγοπότι που θα ακολουθήσει. Είναι τόσο νόστιμες

μα και θρεπτικές που μπορούμε να τις καταναλώσουμε και μόνες τους σαν ελαφρύ βραδινό.

Πάμε να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο αγαπημένες μας.

Ξεκινάμε με αυτή την υπέροχη σούπα με γλυκοπατάτα (κλικ). Ο συνδυασμός της με το καρότο μας δίνει μια αρκετά γλυκιά γεύση

που είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσουμε το γεύμα ή το δείπνο μας.

Άλλη μια σούπα με εκπληκτικό χρώμα και άρωμα και μάλιστα με απολαυστική βελούδινη υφή είναι η βελουτέ με κολοκύθα που έχουμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Και φυσικά μια άκρως Χριστουγεννιάτικη σούπα με κάστανο, που θα φτιάξουμε ως εξής…

Υλικά : 700 γρ. κάστανα, βρασμένα, 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες, 1 κ. σ. βούτυρο, 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο, 1 πράσο, πολύ ψιλοκομμένο,

1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο, 1700 ml νερό, χλιαρό αλλά και 1 κύβο ζωμό κότας, 120 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης, 10 κλ. θυμάρι,

μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα, Χυμό από ½  λεμόνι, Αλάτι, Πιπέρι, Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει χωρίς να ρίξουμε κάποια λιπαρή ουσία.

Μόλις καραμελώσει αδειάζουμε το μπέικον σε ένα πιάτο και καθαρίζουμε την κατσαρόλα.

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα καραμελώνουμε

σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 4 – 5 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κάστανα, το θυμάρι, το μπέικον, το νερό, τον κύβο ζωμό

κοτόπουλου και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά.

Αφού βράσουν τα κάστανα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως όλα τα υλικά.

Παίρνουμε ένα πολύ ψηλό σουρωτήρι και σουρώνουμε τη σούπα πάνω από μία κατσαρόλα πιέζοντας με μία κουτάλα

το περιεχόμενο που έχει μέσα το σουρωτήρι ώστε να βγουν όλα τα ζουμιά.

Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σιγοβράζοντας για 7 – 8 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια ρίχνοντας λίγο σχινόπρασο από πάνω.

Μια πολύ πρωτότυπη σούπα είναι η κρεμμυδόσουπα που έχουμε δει εδώ (κλικ για τη συνταγή).

Όσον αφορά τα πρώτα πιάτα εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες. Πιπεριές γεμιστές με φέτα αλλά και Κρέπες γεμιστές

με τυρί και γαλοπούλα ή μήπως Αλμυρά μπισκότα με σαλάμι ή λουκάνικο.

Ζαμπονοτυρόπιτα με τρία τυριά μα και Πουγκιά γεμιστά με μανιτάρια και καπνιστό τυρί που θα φτιάξουμε ως εξής…

Υλικά (για 20 – 22 Πουγκιά) : 1 πακέτο (450γρ) φύλλο κρούστας, 600 γρ διάφορα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια, 2 σκελίδες σκόρδο

ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, τα πράσινα φύλλα από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 5 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι καπνιστό τυρί τριμμένο,

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 160 ml λευκό κρασί, αλάτι

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα φύλλα από τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε τις 3 κ. σ. ελαιόλαδο.

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και στο τέλος το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε

μέχρι να πιεί τα υγρά του, περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Όταν κρυώσει, ρίχνουμε το τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τα φύλλα ανά δύο το ένα πάνω στο άλλο,

αφού λαδώσουμε ενδιάμεσα και κόβουμε στα 4. Βάζουμε γέμιση και κλείνουμε σαν πουγκί.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10-15 λεπτά. Αφού κρυώσουν, δένουμε με ένα φύλλο από το κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Ένα εξαιρετικό καπνιστό τυρί είναι το γνωστό μας Μετσοβόνε, ωστόσο μπορείτε να βρείτε και άλλα καπνιστά τυριά, κατάλληλα για τα πουγκιά μας, όπως το Τρικαλινό.

Και μια ακόμα συνταγή, υπέροχη για πρώτο πιάτο, πατάτες γεμιστές με ανθότυρο…

Υλικά για 4 άτομα : 8 μέτριες στρογγυλές πατάτες, 4 κ. σ. βούτυρο, 4 κ. σ. ελαιόλαδο, ½ κ. γ. δυόσμο αποξηραμένο ή μερικά φύλλα

φρέσκο ψιλοκομμένο, 150 γρ ανθότυρο, αλάτι ημίχονδρο και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε και τις τυλίγουμε μία μία με αλουμινόχαρτο.

Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μπολ λιώνουμε πολύ καλά το ανθότυρο και το χτυπάμε με το βούτυρο το πιπέρι και το δυόσμο. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο.

Τις χαράζουμε στη μέση και βάζουμε λίγη από τη γέμιση. Σερβίρουμε ζεστές.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις μας, ενώ στην ανάλογη κατηγορία μας, θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ιδέες, για όλα τα γούστα.

Σούπες – Πρώτα πιάτα – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023 – 2024.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!