Σούπα με λάχανο και κρέας ή αλλιώς το Ποντιακό Μπορτς

Σούπα με λάχανο και κρέας ή αλλιώς το Ποντιακό Μπορτς

Σούπα με λάχανο και κρέας ή αλλιώς το Ποντιακό Μπορτς είναι η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

Ιδανικό φαγητό για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, το ποντιακό Μπόρτς, κρατάει τις ρίζες του από τις παγωμένες Ρωσικές στέπες.

Είναι μια σούπα νόστιμη, θρεπτική που ευωδιάζει ενώ ταυτόχρονα αποτοξινώνει. Είναι ένα πολύχρωμο πιάτο, ένα πιάτο χάρμα οφθαλμών

αλλά και γεύσης, αφού  προκύπτει από το πάντρεμα πολλών λαχανικών με απόλυτο πρωταγωνιστή το λάχανο.

Το λάχανο, πλούσιο σε φυλλικό οξύ μα και κάλιο, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές καθώς και πολλές άλλες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Υλικά (για 8 μερίδες) : 2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο (κομμένο σε κομμάτια), 1 λάχανο μέτριο, 3 καρότα, 2 πιπεριές πράσινες,

2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη αλλά και 1 κρεμμύδι, 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, 1 παντζάρι μαζί με τα φύλλα, 4 πατάτες, 1 κούπα λάδι,

1 κοφτή κουταλιά του γλυκού πάπρικα, 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού μαυροπίπερο, μαϊντανό και σέλινο μαζί με τη ρίζα, αλάτι μα και μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα ενώ ρίχνουμε κρύο νερό ώσπου να σκεπαστεί μα και δύο τρία δάχτυλα παραπάνω.

Όταν αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να μαλακώσει το κρέας.

Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα μα και το παντζάρι με τα φύλλα του.

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το βρασμένο κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στο δεκαπεντάλεπτο.

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο ψιλοκομμένα, την πιπεριά αλλά και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι,

τη ντομάτα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

Στο τέλος, προσθέτουμε το λάχανο, τον μαϊντανό καθώς και το σέλινο ψιλοκομμένα.

Δοκιμάζουμε για να δούμε αν το φαγητό μας είναι αλατισμένο και αν χρειάζεται λίγο ακόμα πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 – 40 λεπτά ακόμα.

Το Μπόρτς σερβίρεται προαιρετικά με μπούκοβο.

Καλή απόλαυση !

Σούπα με λάχανο και κρέας ή αλλιώς το Ποντιακό Μπορτς είναι η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!