Σνακ για σχολείο : Τρείς εύκολες πίτες χωρίς φύλλο

Σνακ για σχολείο : Τρείς εύκολες πίτες χωρίς φύλλο

Σνακ για σχολείο : Τρείς εύκολες πίτες χωρίς φύλλο.

Ξεκίνησαν τα σχολεία και ένας κλασσικός… μπελάς επέστεψε στην καθημερινότητά μας !

Τι θα πάρει το παιδί μαζί του στο σχολείο ; Τι να φτιάξω; Βαριέται κάθε μέρα τα ίδια… και πάει λέγοντας !

Και πόσο μάλλον όταν τα παιδιά είναι πολλά που θέλουμε και εύκολα και οικονομικά σνακ.

Σε αυτό θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για μερικές ημέρες, με τις ιδέες αλλά και τις προτάσεις της αγαπημένης Αναστασίας.

Οι πίτες έχουν την τιμητική τους, στην ελληνική κουζίνα. Αναλόγως με το «γέμισμα» αλλά και το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε,

μπορεί να απολαύσετε ένα γεύμα αλμυρό ή και γλυκό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Βρήκαμε λοιπόν στο Infokids.gr συνταγές για πρωτότυπες και πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο

που όταν τις σερβίρετε στα παιδιά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ούτε ένα ψίχουλο στο ταψί!

Πίτα με κολοκυθάκια, πατάτες και φέτα

Υλικά : 6 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 300 γρ.  πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους μα και 1 – 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,

4 αυγά, 2 ασπράδια αυγών, 40 γρ. αλεύρι, 130 γρ. φέτα θρυμματισμένη, 250 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη,

αλλά και 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο (ή δενδρολίβανο)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα πυρέξ. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη

και τα βάζετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ανά διαστήματα τα πιέζετε με τα χέρια τους να βγάλουν το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Τέλος τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι

ανακατεύοντας για 1-2 λ. Προσθέτετε τους κύβους πατάτας, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε, ανακατεύοντας, το σοτάρισμα για 4 λ περίπου

μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά, με σύρμα, τα αυγά προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν

και να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε με κουτάλι να ενσωματωθεί.

Τέλος προσθέτετε στο μπολ με το μείγμα αυγών και το μείγμα του τηγανιού, τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, το σχοινόπρασο,

το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο πυρέξ,

ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Μακαρονόπιτα με τυριά

Υλικά : 500 γραμμ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο, 200 γραμμ. γαλοπούλα βραστή ψιλοκομμένη μα και 200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη,

200 γραμμ. κασέρι τριμμένο, 200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 4 αυγά, αλάτι αλλά και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια για 5΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε καλά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.

Σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 28 ή 30 εκ., καλά βουτυρωμένο, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά.

Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών,

το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Χτυπάμε το γιαούρτι με σύρμα σε μπολ,

ν’ αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε μ’ αυτό τη μακαρονόπιτα.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αέρα, για 20΄. Αφού κρυώσει ελαφρά την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Τραχανόπιτα

Υλικά : 2 ½ λίτρα νερό, 500 γραμμ. τραχανά ξινό, 400 γραμμ. γάλα φρέσκο, 3  αυγά ελαφρά χτυπημένα αλλά και 1 κουταλιά βούτυρο,

250 γραμμ. φέτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι μα και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για την κρούστα γιαουρτιού : 2 μεγάλα αυγά, 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, 50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη αλλά και 100 γραμμ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζουμε και το ζεσταίνουμε. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε λίγο-λίγο τον τραχανά,

ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 15-20′. Αποσύρουμε την κατσαρόλα

από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη φέτα, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρέξ. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα του τραχανά.

Ετοιμάζουμε και την κρούστα γιαουρτιού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα να ενωθούν.

Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τον τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου,

μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, για να μπορούμε να την κόψουμε όμορφα.

Σνακ για σχολείο : Τρείς εύκολες πίτες χωρίς φύλλο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!