Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα η συνταγή της Αναστασίας

Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα η συνταγή της Αναστασίας

Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα η συνταγή της Αναστασίας για σήμερα.

Το χοιρινό είχε πάντα περίοπτη θέση στα γιορτινά τραπέζια και σχεδόν κάθε σπίτι έτρεφε ένα γουρουνάκι που θυσιαζόταν τις γιορτές και γέμιζε τα πιάτα μικρών και μεγάλων.

Κορυφαίο κομμάτι του ζώου είναι το ψαρονέφρι. Το φιλέτο του. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μια συνταγή που συνδυάζει το παραδοσιακό κρέας των γιορτών με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.

Με αποξηραμένα φρούτα που τόσο πολύ αγαπάει το γουρουνάκι μας. Μπορεί να φαίνεται ότι έχει λίγα υλικά, ωστόσο δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους

που δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Ταιριάζει απόλυτα με ρύζι πιλάφι ενώ μπορεί άνετα να συνοδευτεί από έναν πουρέ είτε από πατάτες είτε από άλλα λαχανικά.

Πάμε να το φτιάξουμε…

Υλικά

1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε χοντρές φέτες , 20 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι και 20 βερίκοκα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι

1 ½ ποτήρι του νερού ροζέ ή κόκκινο κρασί κατά προτίμηση ημίγλυκο, 6 κ. σ. ελαιόλαδο και ½ κ. σ. θυμάρι ξερό

½ λίτρο ζεστό νερό, αλάτι και φυσικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε το κρασί και τα αποξηραμένα φρούτα και τα μουλιάζετε για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ζεσταίνετε σε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και ροδίζετε τις φέτες

από το ψαρονέφρι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, όμως όχι παραπάνω γιατί το ψαρονέφρι στεγνώνει γρήγορα.

Πασπαλίζετε το κρέας σας με το θυμάρι, σουρώνετε τα αποξηραμένα φρούτα από το κρασί και σβήνετε το κρέας με το μισό κρασί από τα φρούτα.

Το αφήνετε λίγα δευτερόλεπτα να φύγει το αλκοόλ του ενώ μετά ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί, τα αποξηραμένα φρούτα και το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζετε τη κατσαρόλα σας και το σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά για 35 με 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει καλά το κρέας, χωρίς όμως να παραβράσει και να στεγνώσει.

Πριν το τέλος του βρασίματος, ξεσκεπάζετε το σκεύος σας και δυναμώνετε τη φωτιά ώστε να πάρει 1 με 2 βράσεις το φαγητό για να “γλασάρει” ελαφρώς η σάλτσα.

Σερβίρετε στρώνοντας στο πιάτο τη γαρνιτούρα, πουρέ η ρύζι, από πάνω το κρέας και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα η συνταγή της Αναστασίας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!