Πρακτικές συμβουλές : Αντικατάσταση των αυγών στις συνταγές

Πρακτικές συμβουλές : Αντικατάσταση των αυγών στις συνταγές

Πρακτικές συμβουλές : Αντικατάσταση των αυγών στις συνταγές μας.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε αρκετά μα και διαφορετικά υλικά στην κουζίνα μας.

Σήμερα θα μας επιτρέψετε να ασχοληθούμε με ένα και μοναδικό υλικό. Το αυγό, που είναι το βασικό συστατικό πολλών συνταγών.

Ελπίζουμε να σας αρέσουν αυτού του είδους τα άρθρα και να μας συγχωρέσετε που σας έχουμε αφήσει τόσες ημέρες χωρίς συνταγή.

Επιλογές Αντικατάστασης Αυγού : 1 αυγό = 2 κ. σ. νισεστέ (κορν φλάουρ) ή 1/4 φλιτζάνι πουρέ πατάτας ή 1/4 φλιτζάνι

κονσερβοποιημένη κολοκύθα ή 1/4 φλιτζάνι πολτοποιημένα ξερά δαμάσκηνα ή 2 κ. σ. νερό + 1 κ. σ. λάδι + 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ.

Τοφού: Το τοφού είναι ένα πολύ καλό αντικατάστατο αυγού για συνταγές που ζητάνε πολλά αυγά όπως τα κις και οι κρέπες.

Για να αντικαταστήσετε 1 αυγό σε μία συνταγή, πολτοποιήστε ένα μαλακό τοφού. Παρόλο που το τοφού δεν φουσκώνει

όπως τα αυγά δημιουργεί μια υφή που είναι τέλεια για πιάτα που απαιτούν αυγά. Επίσης με το τοφού μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολύ ωραίες «ομελέτες» (scramble eggs).

Για Ασπράδι Αυγού : 1 ασπράδι αυγού = 1 κ. σ. σκόνη αγάρ διαλυμένη σε 1 κ. σ. νερό, χτυπάμε να αφρατέψει

σαν σαντιγί, βάζουμε ψυγείο να κρυώσει και ξαναχτυπάμε.

Συμβουλές

Αν μια συνταγή ζητάει 3 ή περισσότερα αυγά, είναι σημαντικό να διαλέξετε ένα υποκατάστατο αυγού που θα έχει

το ίδιο αποτέλεσμα π.χ. να δέσει τα υλικά ή να φουσκώσει το μείγμα.

Όταν προσθέτετε τοφού ως υποκατάστατο αυγού σε μία συνταγή, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά πολτοποιημένο

και ότι είναι με απλή γεύση κι όχι μαριναρισμένο, ψημένο ή με γεύση.

Αν θέλετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε πουρέ φρούτων ως υποκατάστατο αυγού,

προσθέστε επιπλέον 1/2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ. Οι πουρέδες φρούτων τείνουν να κάνουν το τελικό αποτέλεσμα

πυκνότερο και πιο βαρύ από ότι η αρχική συνταγή.

Αν ψάχνετε για ένα υποκατάστατο αυγού που να δένει τα υλικά, εκτός από τον αλεσμένο λιναρόσπορο δοκιμάστε να προσθέσετε

2-3 κουταλιές της σούπας από τα ακόλουθα για κάθε αυγό: ντοματοπολτό, νισεστέ, αλεύρι ολικής αλέσεως, πουρέ πατάτας,

πουρέ γλυκοπατάτας, νιφάδες πατάτας (συσκευασία για πουρέ) ή 1/4 φλιτζάνι πουρέ τοφού με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι.

Για Επιδόρπια, Γλυκά, Αρτοπαρασκευάσματα, αντικαθιστούμε το αυγό με μπανάνα ή σως μήλου. Επειδή όμως θα δώσουν

μία ιδιαίτερη γεύση στην συνταγή, βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες ή τα μήλα ταιριάζουν γευστικά με το γλυκό που θα φτιάξετε.

Για συνταγές τύπου κέικ λειτουργεί τέλεια η σόδα φαγητού με το ξύδι. Τα φουσκώνει και τα αφρατεύει

σε συνδυασμό με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Και το μυστικό της Αναστασίας μας, για φαγητά όπως τα γιουβαρλάκια, που το αυγό λειτουργεί σαν κόλλα που ενώνει

μεταξύ τους τα υλικά, μπορούμε αντί για αυγό να βάλουμε αλεύρι. Με τη διαφορά ότι δεν θα το βάλουμε μέσα στη ζύμη,

όπως το αυγό αλλά θα αλευρώσετε το μείγμα σας πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα.

Αντί για αυγολέμονο μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα λεμονιού ως εξής : Βάζουμε σε ένα μπολ 1-2 κ. σ.

κορν φλάουρ, 1 κ. σ. νερό κρύο, χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μας που βράζει και δεν έχει δέσει, βάζουμε το αραιωμένο κόρν φλάουρ

ενώ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει.

Πρακτικές συμβουλές : Αντικατάσταση των αυγών στις συνταγές μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!