Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών – Μέρος 1

Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών – Μέρος 1

Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών – Μέρος 1.

Συνεχίζοντας τις πρακτικές συμβουλές που ξεκινήσαμε εχθές σήμερα σας έχουμε ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο

με τις αντικαταστάσεις υλικών στην κουζίνα μας. Επειδή είναι πολλά τα υλικά, αύριο θα σας έχουμε τη συνέχεια, το μέρος 2.

Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.

Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Χρησιμοποιήστε τον  οδηγό με προσοχή.

Αντί για Αλεύρι για ζύμωμα 1 φλ. (160 γρ), μπορούμε να βάλουμε 1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ενώ αντί για Αλεύρι

για όλες τις χρήσεις 1 φλ. (140 γρ) μπορούμε να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (σε αυτή την περίπτωση

παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι από τη συνταγή) ή ½ φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής (65 γρ) μα και ½ φλ. (70 γρ) αλεύρι ολικής άλεσης.

Το Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 1 φλ. (130 γρ) μπορούμε να το αλλάξουμε με ¾ φλ. (105 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ. σ. κορν φλάουερ

ή νισεστέ, ενώ το Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το 1 φλ. (140 γρ) αντικαθίσταται με 1 φλ. (140 γρ) αλεύρι

για όλες τις χρήσεις αλλά και 1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ. γ. αλάτι.

Αντί για Αμμωνία ¾ κ. γ. βάζουμε 1 κ. γ. μαγειρική σόδα, ενώ τα Αυγά (ασπράδια), 1 μεγάλο ασπράδι (30 γρ) τα αντικαθιστούμε

με 2 κ. σ. ασπράδια αυγού κατεψυγμένα (σε θερμοκρασία δωματίου) ή 1 κ. σ. ασπράδι σε σκόνη μαζί με 2 κ. σ. νερό, τώρα για τους κρόκους των αβγών,

2 μεγάλοι κρόκοι (36 γρ), με 1 μεγάλο αυγό ολόκληρο (57 γρ) ή 1 μεγάλος κρόκος (18 γρ)  με 2 κ. σ. κρόκος σε σκόνη

αλλά και 2 κ. σ. νερό ή 3 ½ κ. σ. κρόκος αυγού κατεψυγμένος (σε θερμοκρασία δωματίου).

Βανίλια κάψουλα – 1 κάψουλα με 2 – 3 κ. γ. εσάνς βανίλιας.

Γάλα εβαπορέ, 1 φλ. (240 ml) το αντικαθιστούμε με 1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος ελαφριά ή πλήρη, ενώ το Γάλα ελαφρύ,

1 φλ. (240 ml) με 1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ ελαφρύ αλλά και 1/2 φλ. (120 ml) νερό.

Το ξινόγαλο, το 1 φλ. (240 ml) με 1 φλ. (240  ml) γάλα μαζί με 1 κ. σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ή 1 φλ. (225 γρ) γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ ή 1 φλ. (240 ml) γάλα μα και 1 ½ κ. γ. κρεμόριο.

Πήρες γάλα πλήρες 1 φλ. (240 ml) με 1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ πλήρες αλλά και 1/2 φλ. (120 ml) νερό ή 1 φλ. (240 ml)

γάλα ελαφρύ μαζί με 2 κ. σ. (30 γρ) βούτυρο ή μαργαρίνη.

Γιαούρτι πλήρες, 1 φλ. (225 γρ) 1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος πλήρη μαζί με 1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή 1 φλ. (240 ml) ξινόγαλο.

Εσάνς βανίλιας 1 κ .γ. το αντικαθιστούμε με ½ κάψουλα βανίλιας ή 1/2 – 1 κ. γ. άλλο είδος εσάνς (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ),

ενώ Εσάνς διάφορες (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ), το 1 κ. γ. με 1 κ. γ. άλλο είδος εσάνς (βανίλια, πορτοκάλι,

αμύγδαλο κλπ) ή 1-2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο ίδιου αρώματος.

Ζάχαρη καστανή ή μαύρη 1 φλ. (215 γρ) με 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή ή 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή αλλά και 1/4 φλ.

(60 ml) μελάσσα ή για ανοιχτή καστανή ζάχαρη βάλτε 1/2 φλ. (110 γρ) μαύρη ζάχαρη μα και 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη.

Λευκή Ζάχαρη, το 1 φλ. (200 γρ) με 1 φλ. (215 γρ) πατικωμένη καστανή ή μαύρη ζάχαρη ή 7/8 φλ. μέλι ενώ μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ. σ.

Ζελατίνη σκόνη, 1 φάκελος (7 γρ. ή 1 κ. σ.) με 4 φύλλα ζελατίνης (10 x 23 εκ.) ή 2 κ. γ. αγάρ, ενώ Ζελατίνη φύλλο,

τα 4 φύλλα (10 x 23 εκ.) με 1 φάκελο ζελατίνης (7 γρ).

Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη) οι 3 κ. σ. (20 γρ) αντικαθιστώνται με 30 γρ. κουβερτούρα (μειώστε το βούτυρο

της συνταγής κατά 1 κ. σ. – 15γρ) ή 3 κ. σ. (20 γρ) χαρουπόσκονη.

Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη) 1 φλ. (90 γρ) με 1 ¼ φλ. φρέσκια καρύδα τριμμένη ή 1 ¼ φλ.  (110 γρ) καρύδα αποξηραμένη

σε φλοίδες, ενώ Καρύδα (φρέσκια), 1 φλ. με 1 φλ. (200 γρ) καρύδα αποξηραμένη σε φλοίδες ή 3/4 φλ. (75γρ) καρύδα αποξηραμένη τριμμένη.

Καφές (βρασμένος, δυνατός) το 1/4 φλ. (60 ml) με  2 κ. σ. (10 γρ) σκόνη εσπρέσο στιγμής διαλυμένη σε 3 κ. σ. καυτό νερό.

Κορν φλάουερ ή νισεστέ (για να κάνουμε πιο πηχτές σάλτσες), 1 κ. σ. (15 γρ) με 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών…

Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά) 1 φλ. (240 ml) με 7/8 φλ. (210ml) γάλα πλήρες μα και 2 κ. σ. (30 γρ) λιωμένο βούτυρο ανάλατο,

ενώ την Κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά – όχι για σαντιγί), το 1 φλ. (240 ml) το αντικαθιστούμε με 2/3 φλ.

(160 ml) γάλα πλήρες αλλά και 1/3 φλ. (75 γρ) βούτυρο λιωμένο ανάλατο.

Κρεμόριο 1/2 κ. γ. με 1/2 κ. γ. λευκό ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα πχ). Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα

(συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε ΚΑΙ τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ. γ. μπέικιν αντικαθιστά 1/2 κ. γ. σόδα με 2/3 κ. γ. κρεμόριο).

Λάιμ ξύσμα 1 κ. γ. με 1 κ. γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ενώ Λάιμ χυμός φρέσκος, 1 κ. σ.με 1 κ. σ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι.

Λεμόνι ξύσμα 1 κ. γ. με 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λάιμ ή 1/2 κ. γ. εσάνς λεμονιού ενώ Λεμόνι χυμός φρέσκος

1 κ. σ. με 1 κ. σ. έτοιμος χυμός λεμόνι (από μπουκάλι) ή 1 κ. σ. φρέσκος χυμός λάιμ ή 1/2 κ. σ. ξύδι (ανάλογα τη συνταγή – όχι για να δώσει γεύση).

Λίπη : Βούτυρο αλατισμένο ½ φλ. (115 γρ) με ½ φλ. (των 115 γρ) ανάλατο βούτυρο μαζί με 1/4 κ. γ. αλάτι ή ½ φλ. (ή 115 γρ) μαργαρίνη.

Βούτυρο ανάλατο ½ φλ. (των 115 γρ) με ½ φλ. (115 γρ) αλατισμένο βούτυρο και μειώστε το αλάτι στη συνταγή κατά ¼ κ. γ. ή ½ φλ. (115 γρ)

μαργαρίνη, ενώ την Μαργαρίνη, το ½ φλ. (115 γρ) με ½ φλ. (115 γρ) αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο.

Μαγειρική σόδα (συνήθως θέλει 1/4 κ .γ. για κάθε φλ. αλεύρι), το ½ κ. γ. με 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ

(θα πρέπει να αντικαταστήσετε το όξινο υγρό της συνταγής με κάποιο άλλο μη όξινο).

Μαγιά νωπή, τα 30 γρ με 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ), ενώ την ξηρή μαγιά, το 1 φακελάκι (9 γρ) με 30 γρ νωπή μαγιά ή 4 κ. γ. μαγιά ξηρή σκόνη.

Μασκαρπόνε, 1 φλ. (225 γρ) με ¾ φλ. (170 γρ) τυρί κρέμα χτυπημένη με ¼ φλ. (60 ml) πλήρη κρέμα γάλακτος.

Μελάσσα, το 1 φλ. (240 ml) με 1 φλ. (240 ml) Μέλι ή ¾ φλ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη σε ¼ (60 ml) υγρού (να ζεσταθεί

μέχρι να λιώσει), ενώ το Μέλι, το 1 φλ. (240 ml) με 3/4 φλ. (180 ml) μελάσσα + ½ φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη

ή 1 ¼ φλ. (250 γρ) λευκή ή καστανή ζάχαρη + 1/4 φλ. (60 ml) υγρού + 1/2 κ. γ. κρεμόριο.

Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών…

Μπέικιν πάουντερ (συνήθως θέλει 1 κ. γ. για κάθε φλ. αλεύρι) το 1 κ. γ. με ¼ μαγειρική σόδα μα και 1/2 κ. γ. κρεμόριο + 1/4 κ. γ.

νισεστέ ή 1/4 μαγειρική σόδα αλλά και 1/2 φλ. (120ml) ξινόγαλο ή γιαούρτι (θα αφαιρέσετε 1/2 φλ. από κάποιο άλλο μη όξινο υγρό της συνταγής).

Μπισκότα τρίμα, 1 φλ. (100 γρ), μπορεί να αντικατασταθεί με γκοφρέτες σοκολάτας ή βανίλιας, με μπισκότα digestive ή οποιαδήποτε άλλη γεύση μπισκότων.

Ξηροί καρποί, το 1 φλ. (100 γρ), μπορείτε να αντικαταστήσετε όλους τους ξηρούς καρπούς με την αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών της επιλογής σας.

Ξύδι λευκό ¼ φλ. (60 ml) με 1/3 φλ. (80 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού.

Πορτοκάλι ξύσμα, το 1 κ. γ. με 1 κ. γ. ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι ή 1 κ. γ. καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη, ενώ τον φρέσκο

χυμό πορτοκαλιού, το 1 φλ. (240 ml) μπορούμε να αντικαταστήσουμε με 1 φλ. (240 ml) πορτοκαλάδα εμπορίου.

Σοκολάτα (κουβερτούρα), τα 30 γρ. με 3 κ. σ. (20γρ) κακάο + 1 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (15γρ), τη Σοκολάτα γάλακτος,

τα 30 γρ. με 30 γρ. κουβερτούρα + 30 γρ (2 κ. σ.) ζάχαρη ή 30 γρ. λευκή σοκολάτα, ενώ τη Λευκή Σοκολάτα, τα 30 γρ, με 30 γρ. σοκολάτα γάλακτος.

Σταφίδες, το 1 φλ. (ή 120 γρ) με 1 φλ. (των 120 γρ) αποξηραμένα δαμάσκηνα τεμαχισμένα ή 1 φλ. (120 γρ) διάφορα φρούτα αποξηραμένα.

Χαρούπι (σκόνη) τη 1 κ. σ. (7 γρ) με 1 κ. σ. (7 γρ) κακάο.

Πρακτικές συμβουλές : Αντικαταστάσεις υλικών – Μέρος 1.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!