Πώς θα κάνουμε τα φαγητά μας νηστίσιμα – Μετατροπές

Πώς θα κάνουμε τα φαγητά μας νηστίσιμα – Μετατροπές

Πώς θα κάνουμε τα φαγητά μας νηστίσιμα – Μετατροπές από την Αναστασία μας.

Ενώ δεν τρώνε κρέας, όσοι τηρούν αυστηρή νηστεία για το διάστημα μέχρι το Πάσχα, για όσους το κάνουν για χρόνια

είναι κάτι συνηθισμένο και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Θέλει όμως πολλή πειθαρχία.

Για όσους αποφασίσουν για πρώτη φορά να νηστέψουν αυτό φαντάζει βουνό. Ή μήπως τελικά δεν είναι;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αύξησης του πληθυσμού που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή (vegan)

κυκλοφορούν στο εμπόριο αρκετά τρόφιμα που είναι 100% φυτικά και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα ζωικά.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι το υποκατάστατο λευκού τυριού το οποίο θα έχετε ακούσει και σαν “νηστίσιμη φέτα”.

Τη χρησιμοποιώ πολύ στους κολοκυθοκεφτέδες μου, ενώ όταν συνδυαστεί και με φυτική κρέμα γάλακτος

μας δίνει μια ωραιότατη λευκή σάλτσα τυριών για τα ζυμαρικά μας.

Ένα άλλο είδος που μου έχει λύσει τα χέρια είναι το αναπλήρωμα μαγιονέζας.

Ιδανικό για να φτιάξουμε μακαρονοσαλάτα και ρώσικη σαλάτα που θα συνοδεύουν το καθημερινό μας φαγητό.

Επίσης αγαπώ πολύ τη φυτική κρέμα γάλακτος. Τη χρησιμοποιώ όπου χρειάζομαι κρέμα γάλακτος, από τις σάλτσες μέχρι τον καφέ μου.

Θέλει προσοχή γιατί κυκλοφορεί και υποκατάστατο κρέμας γάλακτος που περιέχει ζάχαρη και δεν είναι κατάλληλη για μαγειρική.

Παραδοσιακά ο ταραμάς είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται πολύ την περίοδο αυτή. Είτε σε κεφτέδες, είτε στην αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα.

Τα όσπρια αλλά και τα λαχανικά έχουν περίοπτη θέση αυτό το διάστημα στο τραπέζι μας.

Είτε μαγειρεμένα με τον κλασσικό τρόπο (φακές κοκκινιστές, ρεβιθάδα κλπ), είτε σαν κεφτέδες (ρεβιθοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, κεφτεδάκια λαχανικών κλπ).

Ένα άλλο αγαπημένο τρόφιμο για την περίοδο της νηστείας είναι τα μανιτάρια.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους ενώ είναι πολύ νόστιμα.

Μπορούμε ακόμα και να τα ψιλοκόψουμε, να τα κάνουμε κιμά και να τα μαγειρέψουμε όπως και τον ζωικό κιμά (π.χ. γιουβέτσι).

Και μιας και μιλάμε για κιμά, σταθερή αξία στη νηστεία παραμένει ο κιμάς σόγιας.

Με αυτόν μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι και παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά.

Και για όσους αγαπούν τα γλυκά υπάρχει και η κρέμα καρύδας στο μεταλλικό κουτί.

Μας βοηθάει να φτιάξουμε σούπερ γκανάζ η οποία μπορεί να γίνει η βάση για πολλά γλυκά, ειδικά αν συνδυαστεί με τα νηστίσιμα μπισκότα τύπου Digestive.

Θέλει προσοχή γιατί λόγω της έντονης γεύσης και της πυκνότητας της δεν πάει 1:1 όπως με τη ζωική κρέμα,

αλλά 1:0,8. Δηλαδή 1 μέρος κουβερτούρα : 0,8 μέρη κρέμας καρύδας.

Πώς θα κάνουμε τα φαγητά μας νηστίσιμα – Μετατροπές από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!