Ποντιακά Ωτία η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία

Ποντιακά Ωτία η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία

Ποντιακά Ωτία η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

Με παραξένεψε κάπως το όνομα αυτών των γλυκών, έψαξα και βρήκα πως η λέξη ωτίν, πληθυντικός τα ωτία, είναι από το αρχαίο “ους”,

του ωτός μα και το μεταγενέστερο ουσιαστικό “ωτίο”. Τα ωτία λοιπόν, ονομάστηκαν έτσι γιατί το σχήμα τους παραπέμπει σε… αυτί.

Τα γλυκίσματα αυτά τα παρασκεύαζαν παλιά στον Πόντο, τα έψηναν στο τηγάνι ενώ τα πρόσφεραν, στους γάμους, στους αρραβώνες,

σε επισκέψεις που έκαναν στη λεχώνα ως δώρημα αλλά και στις διάφορες γιορτές.

Όμως, ακόμα και σήμερα ουκ ολίγες νεαρές Πόντιες νοικοκυρές, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή, τα φτιάχνουν με μεγάλη επιτυχία…

Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια) : 5 – 6 αυγά, 1 κούπα ζάχαρη, 2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(περίπου 1 κιλό), 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ½ κουτ. γλυκ. σόδα, 1 κουτ. γλυκ. αλάτι, 1 κουτ. σουπ. ξύδι καθώς και 1 – 2 βανίλιες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη ενώ βάζουμε το γιαούρτι καθώς και τις βανίλιες μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι

με το μπέικιν αλλά και τη σόδα και το ρίχνουμε σιγά σιγά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη μαλακή,

εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε λιγάκι τη ζύμη να ξεκουραστεί (μέχρι να καθαρίσουμε τον πάγκο ας πούμε). Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη ενώ ανοίγουμε

φύλλο πάχους περίπου 2 εκ.

Πρέπει να είναι αρκετά παχύ για να μην στεγνώσουν τα ωτία στο τηγάνισμα.  Κόβουμε το φύλλο σε μικρά ρομβάκια. Κάνουμε μία μικρή τρυπούλα

στη μέση κάθε ρόμβου με το μαχαίρι. Παίρνουμε την μια γωνία του ρόμβου, την περνάμε μέσα από την τρύπα και την τραβάμε.

Έτσι το τελικό σχήμα που θα βγει θα θυμίζει ωτί, δηλαδή αυτάκι.

 

 

Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ωτία σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και τηγανίζουμε έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές

ενώ τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Πασπαλίζουμε με άχνη, περιχύνουμε με μέλι, τα βουτάμε στη μαρμελάδα ή την πραλίνα ή τα αφήνουμε έτσι όπως είναι σκέτα.

Με ότι και να τα συνοδέψετε είναι μούρλια..!

Όσο για μένα, αγαπώ καθετί που είναι παραδοσιακό κάθε τι παλιό: τους παλιούς φίλους, τους παλιούς καιρούς, τους παλιούς καλούς τρόπους,

τους παλιούς πίνακες, τα παλιά βιβλία, το παλιό κρασί.

Ποντιακά Ωτία η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!