Παραδοσιακές Πασχαλινές Λαμπρόπιτες από την Κω

Παραδοσιακές Πασχαλινές Λαμπρόπιτες από την Κω

Παραδοσιακές Πασχαλινές Λαμπρόπιτες από την Κω μας προτείνει σήμερα η Αναστασία μας.

Χριστός Ανέστη !!! Χρόνια πολλά !!!

Οι λαμπρόπιτες είναι τυρόπιτες που φτιάχνουν παραδοσιακά οι νοικοκυρές στα νησιά για το Πάσχα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από την Κω.

Είναι μυρωδάτες μαλακές ατομικές πιτούλες, που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο, τυρί και κανέλα.

Παραδοσιακά τις φτιάχνουν ανοιχτές από πάνω, σαν τάρτα. Δοκιμάστε τις, είναι πραγματικά υπέροχες!

Για περίπου 12 με 20 πίτες (ανάλογα με το μέγεθος) θα χρειαστούμε

Ζύμη : 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 270 γρ. γιαούρτι, 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο, 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ αλλά και 1 κ. γλ. αλάτι

Γέμιση : 250 γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα, 250 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα φρέσκια, 200 γραβιέρα τριμμένη, 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα, 1/2 κ. γλ. κανέλα αλλά και 1/4 κ. γλ. πιπέρι

Άλειμμα : 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ. σ. γάλα μα και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Σε άλλο μεγάλο μπολ ή στο μίξερ (με το σύρμα) ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό να χτυπηθούν καλά μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι καθώς ζυμώνουμε. Αν χρησιμοποιούμε το μίξερ, ζυμώνουμε με το γάντζο.

Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι μαλακή και η υφή της πολύ απαλή, σαν δέρμα μωρού!

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τόσα μπαλάκια όσα οι πίτες που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν έχετε τις στρογγυλές ατομικές φόρμες διαμέτρου 8 εκατοστών,

τότε χωρίστε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. Αν έχετε τη μεγάλη φόρμα για μάφινς, θα σας βγουν 20 – 22 κομμάτια (η φόρμα έχει 12 θήκες), οπότε θα ψήσετε 2 φορές.

Αλείφουμε κάθε φόρμα με λίγο λάδι. Πατάμε με το χέρι μας τη ζύμη να ανοίξει και τη στρώνουμε στο εσωτερικό της κάθε φόρμας, να καλυφθούν και τα τοιχώματα μέχρι πάνω.

Με ένα πιρούνι αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σχέδια στις άκρες, αν και στο ψήσιμο δεν κρατάνε και τόσο.

Για τη γέμιση : Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τα λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά, την κανέλα και το πιπέρι.

Αναμιγνύουμε καλά, να μην έχουμε χοντρά κομμάτια τυριού στο μίγμα μας.

Γεμίζουμε τις φόρμες με το μίγμα των τυριών και αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό χτυπημένο με το γάλα. Πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε και ιδανικά τις αφαιρούμε από τις φόρμες και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Παραδοσιακές Πασχαλινές Λαμπρόπιτες από την Κω μας προτείνει σήμερα η Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!