Παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου – Κέλοι με πορτοκάλι ή χωρίς

Παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου – Κέλοι με πορτοκάλι ή χωρίς

Παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου – Κέλοι με πορτοκάλι ή χωρίς, η σημερινή συνταγή από την Αναστασία μας.

Μιας και σήμερα είναι Ψυχοσάββατο σκέφτηκα να σας θυμίσω μια πολύ αγαπημένη συνταγή για κουλουράκια.

Εύκολα αλλά και γρήγορα με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι απαραίτητη συνοδεία για τον Ελληνικό καφέ,

ενώ δεν λείπει και από κανένα μνημόσυνο μα και από κανένα σπίτι στο Κρανίδι και όχι μόνο.

Πάμε να τα ξαναδούμε ;

Υλικά : 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι λάδι, ¼ ποτήρι μπράντι, ¾ κ. γ. κανέλα σκόνη μα και ¼ κ. γ. γαρύφαλλο σκόνη,

1 κ. γ. σόδα, 1 κ. γ. baking powder αλλά και αλεύρι σταρένιο (σκληρό) όσο πάρει (γύρω στο ένα κιλό, ίσως και λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό, το λάδι μα και το μπράντι.

Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα αλλά και το baking powder.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι.

Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης αλλά και να πλάθεται τότε δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι.

Πλάθουμε μικρά κορδόνια και ενώνουμε τις άκρες να γίνει σαν το γράμμα γάμμα (γ) ενώ τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Αν θέλουμε βάζουμε ελάχιστο σουσάμι όσο τα πλάθουμε, ενώ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το μπράντι με χυμό πορτοκάλι, το γαρύφαλλο με ξύσμα πορτοκαλιού

μα και να πλάσουμε στρογγυλά κουλούρια.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε παραδοσιακούς κέλους αλλά νοστιμότατα κουλουράκια πορτοκαλιού.

Αν βάλουμε χυμό πορτοκάλι τότε θα διαλύσουμε μέσα τη σόδα, κρατώντας το ποτήρι πάνω από το λεκανάκι που θα φτιάξουμε το ζυμάρι.

Θα αφρίσει μα και θα αρχίσει να χύνεται αλλά αυτό θα μας δώσει νόστιμα και πολύ αφράτα κουλουράκια.

Όσοι μας διαβάζετε τακτικά, θα ξέρετε πως η Αναστασία μας, είναι η ψυχή της κατηγορίας Συνταγές, όπου εκεί μας δίνει

καθημερινά τις συνταγές της, τις ιδέες μα και τις συμβουλές της αλλά μας αποκαλύπτει σιγά σιγά και τα… μυστικά της κουζίνας της !

Παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου – Κέλοι με πορτοκάλι ή χωρίς, η σημερινή συνταγή από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!