Μπακαλιάρος – Μπραντάδα Σαντορίνης η συνταγή της Αναστασίας

Μπακαλιάρος – Μπραντάδα Σαντορίνης η συνταγή της Αναστασίας

Μπακαλιάρος – Μπραντάδα Σαντορίνης η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Μια διαφορετική εκδοχή της γνωστής συνταγής του μπακαλιάρου σκορδαλιά, ιδανική για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

από το αγαπημένο νησί της Σαντορίνης σας παρουσιάζουμε σήμερα. Η ιδιαιτερότητα του μα και όλη η νοστιμιά του

είναι στην προσθήκη της σάλτσας ντομάτας με την οποία ψήνεται παρέα το ψάρι. Δοκιμάστε την!

Υλικά : 500 γρ. παστό μπακαλιάρο, 3 μεγάλες πατάτες ή 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί με προζύμι, 3 – 4 σκελίδες σκόρδο,

2 κ. σ. ξύδι, 2 φλ. ντομάτες ξεσποριασμένες και τριμμένες, 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ. γ. ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλεύρι, αλάτι αλλά και  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη επάνω σε μια σχάρα και τον καλύπτουμε με νερό γύρω στους 10 πόντους πάνω από την επιφάνειά του.

Τον βάζουμε στο ψυγείο ενώ αλλάζουμε νερό 3 φορές τη μέρα το πρώτο 24ωρο μα και 2 φορές τη μέρα τα δύο επόμενα 24ωρα.

Βγάζουμε τα κόκκαλα αλλά και τις πέτσες και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια πλάτους 5Χ7  εκ., τον σκουπίζουμε, τον αλευρώνουμε και τον τηγανίζουμε

να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα. Τον αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί στην άκρη. Καθαρίζουμε τις πατάτες

και τις βράζουμε ή βάζουμε την κόρα από το ψωμί, το μουσκεύουμε μα και το στύβουμε καλά. Χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο

με μια πρέζα αλάτι, να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε λίγες – λίγες τις πατάτες ή το ψωμί χτυπώντας συνέχεια αλλά και ρίχνοντας λίγο – λίγο

το ελαιόλαδο μα και το ξύδι εναλλάξ. Πόσο ελαιόλαδο θα προσθέσουμε, εξαρτάται από το γούστο μας – πάντως τα ¾ του φλιτζανιού

σίγουρα χρειάζονται. Μπορούμε, βεβαίως, να φτιάξουμε τη σκορδαλιά στο μπλέντερ, δουλεύοντας πρώτα τις πατάτες ή το ψωμί

με το σκόρδο και ρίχνοντας  μετά λίγο – λίγο το ελαιόλαδο αλλά και το ξύδι. Αλατίζουμε πολύ συντηρητικά -1 μικρή πρέζα αλάτι.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 -3 κ. σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ

διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό αλλά και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε γύρω στα 10 λεπτά, να χάσει τα νερά της η ντομάτα.

Προσθέτουμε την σκορδαλιά και ανακατεύουμε για άλλα για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, να ενωθούν καλά τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C. Αραδιάζουμε τον μπακαλιάρο σε ταψί και απλώνουμε από πάνω την κόκκινη σκορδαλιά.

Ψήνουμε γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει πήζει και, αν μας αρέσει, να πιάσει λίγη κρούστα.

Μπακαλιάρος – Μπραντάδα Σαντορίνης η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!