Μπακαλιάρος με κουρκούτι, παντζάρια και σκορδαλιά

Μπακαλιάρος με κουρκούτι, παντζάρια και σκορδαλιά

Μπακαλιάρος με κουρκούτι, παντζάρια και σκορδαλιά, σήμερα από την Αναστασία μας.

Παρόλο που διανύουμε περίοδο νηστείας η εκκλησία μας έχει καθιερώσει δύο ημέρες στις οποίες επιτρέπεται, “επιβάλλεται” η κατάλυση ψαριού.

Η μία είναι η Θεομητορική γιορτή του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου και η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Και ενώ τη δεύτερη δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνήθεια για τον τρόπο που είναι μαγειρεμένο, στις 25 Μαρτίου το 99% των Ελλήνων τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Και εμείς σήμερα θα δούμε πώς θα φτιάξουμε τον τέλειο μπακαλιάρο αλλά και πεντανόστιμα παντζάρια μαζί με μια ελαφριά σκορδαλιά με εναλλακτικό τρόπο.

Ο μπακαλιάρος παραδοσιακά είναι ο παστός τον οποίο αφού τινάξουμε από το πολύ αλάτι κόβουμε σε κομμάτια πλάτους περίπου 10 εκατοστών και βάζουμε σε κρύο νερό.

Αλλάζουμε το νερό 2 φορές την ημέρα για να ξαρμυρίσει τελείως.

Παραδοσιακά οι γιαγιάδες μας τον τηγάνιζαν με την πέτσα αφού τον αλευρώσουν με μπόλικο σταρένιο αλεύρι στο οποίο είχαν προσθέσει απλώς λίγο πιπέρι.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να τηγανίζεται σε κουρκούτι αφού αφαιρεθεί η πέτσα και η ραχοκοκαλιά.

Πώς όμως θα φτιάξουμε το τέλειο κουρκούτι ; Αυτό θα δούμε τώρα.

Υλικά για περίπου 750 γρ ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο :

1 κούπα αλεύρι σταρένιο

1 κ. γ. baking powder

200 ml ανθρακούχο νερό (Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αναψυκτικό σόδα, αλλά όχι με μπύρα όπως κάνουν κάποιοι γιατί η μπύρα αφήνει την πικράδα της στο κουρκούτι)

1 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το baking powder στο αλεύρι.

Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε στο τέλος και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές πυκνόρρευστο μείγμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για ένα μισάωρο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Πλέον θα έχει γίνει τόσο πυκνό, ώστε να στέκεται στη ράχη του κουταλιού.

Αυτό είναι το μυστικό για το κουρκούτι.

Η μισάωρη αναμονή που θα ενεργοποιήσει τη γλουτένη από το αλεύρι και θα το κάνει βελούδινο και τραγανό συγχρόνως.

Βουτάμε τον μπακαλιάρο και τηγανίζουμε με προσοχή σε μικρές ποσότητες σε πολύ καυτό λάδι.

 

 

Αν προσθέσουμε λίγο αλάτι θα πάρουμε ένα κουρκούτι που μπορούμε να τηγανίσουμε καλαμαράκια, λαχανικά, τυρί και ότι άλλο βάλει η φαντασία μας.

Τα κεφάλια από τα παντζάρια δεν θα τα βράσουμε.

Θα τα πλύνουμε και όπως είναι με τη φλούδα θα τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι και θα τα ψήσουμε σε μέτριο φούρνο ανάλογα με το μέγεθος τους, μέχρι να μαλακώσουν.

 

 

Για την εναλλακτική ελαφριά σκορδαλιά θα χρησιμοποιήσουμε πουρέ σε σκόνη.

Ρίχνουμε ένα φακελάκι σε ένα λεκανάκι.

Τρίβουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε στον πουρέ.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, 1κ. σ. ξύδι και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε 500 ml βραστό νερό (ή ποσότητα ίση με το γάλα που αναφέρεται στη συσκευασία του ότι χρειάζεται για να γίνει ο πουρές) και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη σκορδαλιά.

Εγώ γενικά δεν μπορώ την πολύ έντονη μυρωδιά του σκόρδου και για αυτό την κάνω πολύ ελαφριά.

Αν εσείς τη θέλετε πιο έντονη μπορείτε να βάλετε κι άλλο σκόρδο.

 

 

Μπακαλιάρος με κουρκούτι, παντζάρια και σκορδαλιά, σήμερα από την Αναστασία μας.

Περισσότερες συνταγές, ιδέες και προτάσεις για το μαγείρεμα και την διατροφή μας από την Αναστασία μας, στην ανάλογη κατηγορία μας, Συνταγές, εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!