Μέρος 1 : Μικρά μυστικά για μεγάλους μάγειρες από την Αναστασία

Μέρος 1 : Μικρά μυστικά για μεγάλους μάγειρες από την Αναστασία

Μέρος 1 : Μικρά μυστικά για μεγάλους μάγειρες από την Αναστασία.

Βλέποντας πόσο σας αρέσουν τα μυστικά της κουζίνας που κατά καιρούς μοιράζομαι μαζί σας σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα, εκτός από τις συνταγές

που όλοι αγαπάτε και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό, να συγκεντρώσω όλα εκείνα τα μικρά αλλά σημαντικά tips που θα κάνουν τη μαγειρική απόλαυση και θα δώσουν

αυτό το κλικ παραπάνω στην κουζίνα σας. Έτσι από σήμερα θα βλέπετε κατά καιρούς τα δικά μου αγαπημένα “μυστικά”. Τι λέτε ; Ξεκινάμε ;

Μυστικό #1 : Χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες άριστης ποιότητας

Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω για ακόμα μια φορά αυτό που μας έλεγε ο καθηγητής της μαγειρικής στη σχολή.

Ένας κακός μάγειρας μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει μια άριστη ποιοτικά πρώτη ύλη και τελικά να βγάλει ένα μέτριο φαγητό.

Όμως ένας άριστος μάγειρας, όσο ικανός και αν είναι δεν θα μπορέσει ποτέ να μαγειρέψει ένα καλό φαγητό αν η πρώτη ύλη δεν είναι καλή.

Π.χ. ένα κρέας που έχει αρχίσει να αλλοιώνεται δεν σώζεται. Όσο ικανός και αν είναι ο μάγειρας.

Προτιμήστε ένα ψάρι ημέρας το οποίο είναι πιο φθηνό από ένα ακριβότερο είδος το οποίο όμως φαίνεται ότι έχει αλιευθεί πριν από 2-3 ημέρες.

Ίσως φαίνεται βαρετό που επιμένω τόσο πολύ σε αυτό, αλλά θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω της μαγειρικής.

Μυστικό #2 : Το μυστικό υλικό σε όλες τις συνταγές είναι η αγάπη

Φυσικά και το καθημερινό μαγείρεμα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Εννοείται ότι είναι πολύ κουραστικό.

Και είναι λογικό να υπάρχουν ημέρες που να μην έχουμε διάθεση να μαγειρέψουμε. Να είμαστε κουρασμένοι, μη νιώθουμε πολύ καλά ή απλά να βαριόμαστε.

Δεν είναι κακό. Σε όλους μας έχει τύχει αυτό. Όμως δείτε το από άλλη οπτική. Ότι εκτός από το να καλύψουμε τη βιολογική ανάγκη μας για φαγητό,

μαγειρεύουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και για εμάς. Και φυσικά θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο για όλους. Και μην ξεχνάτε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι…

Μυστικό #3 : Το ομοιόμορφο κόψιμο των πρώτων υλών

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής το να έχουμε κομμένα όλα τα λαχανικά η τα κομμάτια του κρέατος στο ίδιο μέγεθος. Ούτε είναι θέμα παραξενιάς.

Είναι ότι πρέπει να ψηθούν η να βράσουν στον ίδιο χρόνο. Κάντε ένα πείραμα. Πάρτε μια πατάτα και κόψτε μια λεπτή φέτα και την υπόλοιπη αφήστε την όπως είναι.

Σχεδόν ολόκληρη. Και βράστε τις μαζί, στην ίδια κατσαρόλα για 10 λεπτά. Θα διαπιστώσετε ότι η μεν λεπτή πατάτα έχει σχεδόν λιώσει

ενώ το μεγάλο κομμάτι είναι μισοβρασμένο. Γι αυτό θέλουμε να έχουν όλα τα κομμάτια σχεδόν το ίδιο μέγεθος.

Μυστικό #4 : Σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος

Μόλις είδαμε το ποσό σημαντικό είναι να είναι όλα τα κομμάτια από τα υλικά μας ομοιόμορφα κομμένα.

Εκτός από αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η θερμοκρασία στην οποία θα τα βράσουμε η θα τα ψήσουμε.

Γενικά ο κανόνας λέει ότι όσο πιο μικρά είναι τα τρόφιμα τόσο πιο δυνατή φωτιά χρειάζονται. Και αντίστοιχα τα μεγάλα κομμάτια θέλουν αργό ψήσιμο.

Αυτό που θέλουμε είναι να περάσει η φωτιά στο κέντρο και να κάνουν εξωτερικά κρούστα.

Στα μικρότερα κομμάτια η θερμοκρασία φτάνει πιο γρήγορα στο κέντρο τους. Οπότε το ζητούμενο είναι να κάνουν ωραία κρούστα.

Αντίθετα στα μεγαλύτερα κομμάτια πρέπει να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο να φτάσει το κέντρο τους στην απαιτούμενη θερμοκρασία πριν ψηθούν εξωτερικά.

Οπότε τι κάνουμε ; Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μέχρι να ψηθούν εξωτερικά έχουν γίνει και στο κέντρο τους.

Μυστικό #5 : Φοράμε πάντα ποδιά και μαζεύουμε τα μαλλιά μας όταν μαγειρεύουμε

Μπορεί να ακούγεται ξεπερασμένο, αλλά η ποδιά όταν μαγειρεύουμε είναι απαραίτητη. Και όταν λέμε ποδιά εννοούμε την ολόσωμη.

Αυτή που κρεμάμε στο λαιμό μας και φτάνει μέχρι τα πόδια. Προστατεύει και εμάς από ατύχημα και τα ρούχα μας από λεκέδες.

Φανταστείτε τώρα να τηγανίζετε και να σας πετάγεται καυτό λάδι. Η ποδιά θα προστατεύσει το σώμα σας από τη θερμοκρασία που έχει το καυτό λάδι και δεν θα επιτρέψει

στο λεκέ να περάσει στα ρούχα που φοράτε από μέσα. Όσο για τα μαλλιά δεν έχω να πω πολλά.

Θα σας θυμίσω μόνο τις γιαγιάδες μας που μαγείρευαν πάντα με το μαντήλι στο κεφάλι. Το λεγόμενο και φακιόλι.

Αυτά για σήμερα. Θα επανέλθω σύντομα και με άλλα μυστικά της κουζίνας. Στο μεταξύ αν έχετε και εσείς μικρά μυστικά που θέλετε να δημοσιευτούν στη σελίδα μας

μπορείτε να τα στείλετε με email είτε εδώ στο site, στο email info@artemidaspatanews.gr , είτε στο προσωπικό μου email kaperonianastasia@yahoo.com.

Μέρος 1 : Μικρά μυστικά για μεγάλους μάγειρες από την Αναστασία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!