Μενού Μεγάλης Εβδομάδας 2023 από την Αναστασία – Τι τρώμε

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας 2023 από την Αναστασία – Τι τρώμε

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας 2023 από την Αναστασία – Τι τρώμε αλλά και τι κάνουμε την κάθε ημέρα.

Μόλις μια εβδομάδα μας έμεινε για να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Για να φτάσουμε όμως στην Ανάσταση πρέπει να προηγηθεί

η Σταύρωση, μα και για να γιορτάσουμε το Πάσχα, πρέπει να ζήσουμε την Εβδομάδα των Παθών.

Σαν ενήλικας έχω πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια… Το άσπρισμα στις αυλές, το βάψιμο στις γλάστρες

αφού είχε προηγηθεί το μεταφύτευμα των λουλουδιών μα και το πλάσιμο και ψήσιμο των κουλουριών αλλά και το βάψιμο των αυγών.

Όλα αυτά ήταν μια ιεροτελεστία και γίνονταν με μεγάλη ευλάβεια και φυσικά τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρούσαμε αυστηρή, αυστηρότατη νηστεία.

Για μια εβδομάδα δεν πίναμε γάλα στο πρωινό μας, αλλά τσάι. Τότε βλέπετε δεν είχαμε τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος

και γαλακτοκομικών ειδών, ενώ απαγορευόταν οτιδήποτε είχε σχέση με ζώα.

Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Παρασκευή μα και Μεγάλο Σάββατο δεν τρώγαμε καν λάδι.

Με αυτό το σκεπτικό φτιάξαμε για εσάς ένα μενού για την πιο θλιμμένη εβδομάδα του έτους.

Το μενού αυτό έχει συνταγές που είτε έχουμε ήδη δει, είτε θα δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη μαχαίρα – “Ιωσήφ του Παγκάλου”.

Σήμερα φτιάχνουμε τα ψευτογεμιστά, με συνταγή που θα βρούμε εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Ημέρα γενικής καθαριότητας για το σπίτι που φοράει τα γιορτινά του.

Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη.

“Των 10 παρθένων” και φτιάχνουμε λαδερό, αρακά με πατάτες ενώ το βράδυ θα ακούσουμε το τροπάριο της Κασσιανής.

Απόψε φτιάχνουμε και τα τσουρέκια μας. Εγώ ετοιμάζω πάντα τη συνταγή της αγαπημένης μου κουμπάρας (για την συνταγή κλικ στο σύνδεσμο).

Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη – “Της αλείψασης τον Κύριο μύρω” τρώμε αλάδωτα.

Φτιάχνουμε ρύζι με λαχανικά, αλάδωτο, ενώ αν δεν μας αρέσει, βράζουμε πατάτες και λαχανικά και ρίχνουμε

από πάνω λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη, όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας.

Σήμερα φτιάχνουμε τα κουλούρια μας.

Τα δικά μου αγαπημένα είναι της Θείας Ανδριάνας, με την αμμωνία (κλικ στον σύνδεσμο για την συνταγή)

αλλά και του Θείου Μίμη, τα οποία πλέον τα αγαπώ και για έναν άλλο λόγο.

Γιατί είναι η πρώτη συνταγή που δημοσίευσα στο Artemidaspatanews.gr και που έγιναν η αφορμή

για τις συνταγές της Αναστασίας και την όμορφη συνεργασία μου με τη Μαριλένα μας.

Για όποιον δεν τα θυμάται, θα τα βρει εδώ (κλικ στο σύνδεσμο).

Σήμερα στις εκκλησίες μας γίνεται το Άγιο Ευχέλαιο.

Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτει – “Ο Μυστικός Δείπνος”.

Τι θα λέγατε για καλαμαράκια κονσέρβας με πατάτες τηγανιτές ; (συνταγή εδώ κλικ στο σύνδεσμο).

Σήμερα βάφουμε τα αυγά μας, είτε με βαφές του εμπορίου, είτε με φυσικούς τρόπους όπως είδαμε εδώ (κλικ στον σύνδεσμο για το σχετικό μας άρθρο).

Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και οι πιο τυχεροί θα βοηθήσουμε στο στόλισμα του Επιταφίου.

Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί.

” Τα Άγια Πάθη του Κυρίου”. Η πιο θλιμμένη μέρα του χρόνου. Παραδοσιακά δεν κάνουμε καθόλου δουλειές.

Οι γονείς μας δεν καρφώνουν, δεν χτυπάνε με σφυρί, δεν πιάνουν κρασί από το βαρέλι, ενώ οι γιαγιάδες μας δεν έπιαναν καν μαχαίρι στο χέρι τους.

Στα δε καφενεία κρεμούσαν το βαλέ. Έπαιρναν το χαρτί της τράπουλας που απεικόνιζε το Βαλέ (J) περνούσαν

μια κλωστή και τον κρεμούσαν σε κάποιο σημείο του χώρου τους.

Εννοείται ότι την ημέρα αυτή τρώμε αλάδωτα. Έτσι θα φτιάξουμε φακές χωρίς λάδι ή ταχινόσουπα.

Και φυσικά σήμερα θα παρακολουθήσουν την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας από το Σταυρό του μαρτυρίου Του

ενώ το βράδυ θα ψάλλουμε τα εγκώμια του Επιταφίου, θα συνοδεύσουμε τον Κύριό μας στον τάφο και θα ταυτιστούμε με το δράμα της Παναγίας μας.

Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο.

” Η εις Άδου Κάθοδος του Κυρίου”. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι το λάδι τρώγεται “όλα τα Σάββατα πλην του Μεγάλου”.

Έτσι και εμείς την ημέρα αυτή θα φτιάξουμε ντοματόσουπα με κριθαράκι ψιλό.

Ουσιαστικά βράζουμε λίγη ντοματούλα (φρέσκια στον τρίφτη, έτοιμη τριμμένη ή πελτέ) με λίγο νεράκι, αλάτι και πιπέρι και μόλις βράσει ρίχνουμε λίγο κριθαράκι.

Μόλις βράσει το κριθαράκι σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Ενώ το βράδυ θα φορέσουμε τα καλά μας και θα γιορτάσουμε την Ανάσταση Του Χριστού μας.

Όσοι δεν μπορέσαμε να βάψουμε αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορούμε να το κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα φροντίζουμε να μην λείπουν από το σπίτι μας τα αγαπημένα μας σνακ,

η πατατόπιτα (κλικ στο σύνδεσμο) και τα σταφιδόψωμα (για την συνταγή κλικ στο σύνδεσμο).

Συνοδεύουμε τα φαγητά μας με την αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα (για συνταγή κλικ στο σύνδεσμο), μόνο τις μέρες που τρώμε λάδι.

Και για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για γλυκό, φτιάχνουμε τη σούπερ ταχινόπιτα (κλικ για τη συνταγή)

για όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ή τη γλυκιά και χορταστική κολοκυθόπιτα με ρύζι και σταφίδες (κλικ στο σύνδεσμο).

Και μην ξεχνάτε τι ακολουθεί. «Μεγάλη Κυριακή» – ο Χριστός θ’ αναστηθεί. Χαρά και γιορτή.

Κυριακή έχουμε Πάσχα. Για την ημέρα αυτή όπως και για το βράδυ της Ανάστασης τις επόμενες ημέρες

θα δούμε ξεχωριστά ολοκληρωμένα μενού, όπως σε κάθε γιορτή.

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας 2023 από την Αναστασία – Τι τρώμε αλλά και τι κάνουμε την κάθε ημέρα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!