Μαθαίνουμε να ανοίγουμε φύλλο για πίτες με την Αναστασία

Μαθαίνουμε να ανοίγουμε φύλλο για πίτες με την Αναστασία

Μαθαίνουμε να ανοίγουμε φύλλο για πίτες με την Αναστασία μας.

Όταν πριν από λίγες μέρες έγραφα τη συνταγή για την κολοκυθόπιτα είπα ότι για χάρη της άνοιξα το πρώτο μου φύλλο.

Μια διαδικασία που μπορεί να φαίνεται βουνό, ωστόσο με λίγη εξάσκηση και αρκετή υπομονή δεν είναι κάτι τρομερό.

Εμείς θα δούμε βήμα βήμα πώς θα τα καταφέρουμε.

Ας ξεκινήσουμε με τα εργαλεία που θα χρειαστούμε.

Το βασικότερο είναι το φυλλόξυλο.

Η μακριά και λεπτή βέργα που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τα φύλλα μας.

Πολλοί το μπερδεύουν με τον πλάστη.

Ο οποίος είναι πιο στενός και πιο χοντρός και δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη δουλειά γιατί δεν χωράει τα φύλλα και αναπόφευκτα σπάνε.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε μια σταθερή και σκληρή επιφάνεια εργασίας.

Για να μην ανησυχούμε αν βάλουμε λίγη δύναμη παραπάνω στο ζύμωμα ή στο άνοιγμα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλαστήρια σε διάφορα μεγέθη.

Αυτά είναι στρογγυλά ξύλα, σαν φορητός σοφράς που πάνω ανοίγουμε τα φύλλα.

Είναι πολύ εξυπηρετικά.

Αξίζει να αγοράσετε αν ανοίγετε φύλλα συχνά.

 

 

Ένα κόσκινο ή ψιλό σουρωτήρι για το κοκκίνισμα, ένα ευρύχωρο λεκανάκι για το ζύμωμα, ένα μαχαιράκι για να κόψουμε το ζυμάρι μας και μια καθαρή λευκή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια, είναι επίσης απαραίτητα.

Υλικά για 7 – 8 φύλλα για το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου που αντιστοιχούν σε μια πίτα

600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. κοφτό, αλάτι

2 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κ. σ. ξύδι.

Χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανάκι.

Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι.

Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία.

Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα για να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα μας δυσκολέψει στο άνοιγμα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25 – 30 λεπτά.

Εκμεταλλευόμαστε αυτό το διάστημα για να φτιάξουμε τη γέμιση μας.

Μόλις περάσει το μισάωρο, παίρνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σαν ένα χοντρό κορδόνι και το κόβουμε στα 8.

Πλάθουμε σαν μπαλάκια και αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι να έρθει η σειρά τους να τα ανοίξουμε.

Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι.

Το βάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας και το πατάμε να γίνει ένας δίσκος μεγέθους όσο ένα μικρό πιάτο.

Από εδώ και πέρα κάνουμε την εξής επαναλαμβανόμενη διαδικασία:

Αλευρώνουμε πάγκο, φυλλόξυλο και φύλλο.

Τυλίγουμε την άκρη της ζύμης γύρω από το ξύλο.

Απλώνουμε το φύλλο τρίβοντας ελαφρά με τις παλάμες μας από μέσα προς τα έξω.

 

 

Ξετυλίγουμε το φύλλο από το ξύλο έχοντας πάνω την πλευρά που προηγουμένως είχαμε κάτω.

Επίσης δεν ξεχνάμε κάθε φορά να ξεκινάμε με διαφορετική πλευρά για να μην βγει το φύλλο μας τελείως μακρόστενο.

Μια καλή συνήθεια είναι κάθε φορά να το απλώνουμε από αριστερά προς τα δεξιά και όχι από πάνω προς τα κάτω.

Αυτό θα το κάνουμε αρκετές φορές.

Όταν φτάσει στο μέγεθος του πάτου και των τοιχωμάτων του ταψιού συνολικά, το κρατάμε τυλιγμένο στο φυλλόξυλο και το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί μας.

Λαδώνουμε και σκεπάζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε το επόμενο.

Μόλις ετοιμάσουμε τα μισά φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε.

Πριν τα ρίξουμε στο φούρνο τα χαράζουμε.

Οι πίτες με χειροποίητα φύλλα χρειάζονται αργό και σιγανό ψήσιμο.

Τουλάχιστον για 50 λεπτά και σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 200 βαθμούς.

Αν τυχόν μας κάνει κάποια τρύπα, πράγμα αρκετά συχνό στις πρώτες προσπάθειες μας, κλέβουμε λίγο φύλλο από την άκρη και κάνουμε κάτι σαν μπάλωμα.

Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος μπορούμε να βάλουμε νισεστέ αντί για αλεύρι.

Ο νισεστές είναι πιο λεπτός από το αλεύρι και δουλεύεται πιο εύκολα.

Υπάρχει πάντα και η λύση του ανοίγματος με το μηχανάκι που δουλεύει με μανιβέλα και βγάζει φαρδιές κορδέλες φύλλου με ρυθμιζόμενο πάχος.

Αυτές εξυπηρετούν όταν θέλουμε έτσι και αλλιώς να κόψουμε το ζυμάρι, όπως όταν φτιάχνουμε δίπλες ή ζυμαρικά.

Αν πρόκειται για πίτες χρειαζόμαστε αρκετές λωρίδες και αυτό δεν είναι ότι πιο βολικό.

Μαθαίνουμε να ανοίγουμε φύλλο για πίτες με την Αναστασία μας.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!