Μαρμελάδα λωτού η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μαρμελάδα λωτού η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μαρμελάδα λωτού η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Χειμωνιάτικη, υπέροχη, χρυσαφένια μαρμελάδα από λωτούς. Λωτός! Σύμφωνα με τον Όμηρο το “άνθηνον είδαρ“.

Ο μελιήδης καρπός. Ο καρπός της λησμονιάς. Κατά την περιπλάνησή του στην αναζήτηση της Ιθάκης, ο πολυμήχανος

Οδυσσέας, πέρασε με τους συντρόφους του και από το νησί των Λωτοφάγων. Ο μύθος λέει πως αυτόν τον καρπό,

πρόσφεραν και στους τρεις συντρόφους του Οδυσσέα, που πήγαν να δουν τι άνθρωποι ζούσαν σ’ αυτήν τη χώρα.

Αυτοί μεμιάς ξέχασαν την πατρίδα τους ενώ δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί, με τον Οδυσσέα να τους παίρνει με τη βία

στο πλοίο, όπου ξαναβρήκαν τη μνήμη τους και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Το μόνο ωστόσο «ναρκωτικό» στοιχείο που θα μπορούσε να έχει ο λωτός, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και με αυτά

που αναφέρουν οι διατροφολόγοι, είναι πως σε βοηθάει να… ξεχάσεις τελικά τον γιατρό!

Τον ονόµασαν «τροφή των θεών» αλλά και «µήλο της Ανατολής».

Το ωραίο άνθος του, αρχικά διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ως θρησκευτικό σύμβολο αγνότητας ενώ συμπεριελήφθη ομοίως

στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική μα και ποίηση όλων των παραπάνω αρχαίων λαών.

Για τους αρχαίους Αιγυπτίους, ο λωτός ήταν το σύμβολο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, καθώς και το σύμβολο της μετενσάρκωσης.

Η δε κομψότητα καθώς και η χάρη του άνθους του λωτού υπήρξε βασικό κοσμητικό στοιχείο στη Φαραωνική αρχιτεκτονική και στην ανατολική ποίηση.

Στη δύση το έφεραν Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.

Οι Ινδιάνοι κατανάλωναν τον λωτό τις κρύες μέρες του χειμώνα και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο… Η απότομη πτώση

της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη.

Ο λωτός είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης Α και C, Β1, Β2 μα και Β6, φυτικών ινών και καλίου καθώς επίσης μαγγάνιου, φώσφορου και χαλκού.

Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες αλλά και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγµονώδη δράση τους…

Η κατανάλωση λωτού, λένε οι ειδικοί, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση,

τον κίνδυνο θρομβώσεων καθώς και το ποσοστό της κακής χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.

Το δέντρο του λωτού είναι φυλλοβόλο, που ωριμάζει τους καρπούς του την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο,

οπότε και το βρίσκουμε στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, καθώς είναι ευπαθές φρούτο.

Μπορούμε να τον απολαύσουμε με πολλούς τρόπους… Φυσικά ωμό σαν φρούτο τον χειμώνα.

Πρέπει να σας πω πως όσο πιο ώριμοι είναι οι λωτοί που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γλυκιά και αρωματική θα γίνει η μαρμελάδα.

Υλικά : 1 κιλό λωτούς καθαρισμένους, 200 γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, χυμό ενός λεμονιού, 2-3 βανίλιες, ξύσμα πορτοκαλιού

ή και άλλων εσπεριδοειδών, λεμονιού, μανταρινιού κλπ. μα και 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάστε τους πολύ ώριμους λωτούς με ένα κουταλάκι. Τους λιγότερο ώριμους ξεφλουδίστε τους, κόψτε τους σε μικρά κομματάκια.

Προσθέστε κρύο νερό αρκετό ώστε να τους σκεπάσει και βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι.

Αφήστε ώσπου να απορροφηθεί το νερό (περίπου 40 λεπτάκια) μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια του φρούτου και προσθέστε τον χυμό αλλά και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στο σημείο αυτό, εάν θέλετε την μαρμελάδα σας λεία, περάστε το φρούτο από το μούλτι. Εγώ προτιμώ να βρίσκω που και πού και κανένα κοματάκι φρούτου.

Επιστρέψτε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το ποτήρι με το νερό, τη βανίλια ενώ αφήστε να βράσει για λίγο ακόμα ώσπου να δέσει.

Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με αυτήν την υπέροχη χρυσαφένια μαρμελάδα, σφραγίστε τα με το καπάκι τους και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Μαρμελάδα λωτού η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!