Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα – Αφιέρωμα Μέρος 2

Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα – Αφιέρωμα Μέρος 2

Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα – Αφιέρωμα Μέρος 2.

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και το αποτέλεσμα που είχε να μείνουν αρκετά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ώρες στάθηκε

η αφορμή για το αφιέρωμά μας στο μαγείρεμα χωρίς ρεύμα… Το οποίο παρουσιάζουμε σε δύο μέρη καθώς είναι αρκετά μεγάλο το κείμενο, για να μην σας κουράσει.

Παρουσιάσαμε λοιπόν το πρώτο μέρος εχθές (κλικ στον σύνδεσμο για το άρθρο) και σήμερα αναρτούμε το μέρος 2.

Θα δούμε λοιπόν τι μπορούμε να μαγειρέψουμε όταν δεν έχουμε ρεύμα. Μα θα μου πείτε ρε Αναστασία γιατί να το κάνουμε όταν υπάρχει η λύση του delivery ;

Πρώτον γιατί το να παραγγείλουμε από έξω κοστίζει αρκετά, ειδικά στις πολυμελείς οικογένειες και μπορεί να μην έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα και δεύτερον

γιατί τις ημέρες με κακοκαιρία πρέπει να δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο μας και να σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας

που τρέχουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να μας παραδώσουν το φαγητό μας.

Εμείς θα σας προτείνουμε απλούς τρόπους για να μη μείνουμε νηστικοί εκείνες τις ημέρες και όχι μόνο.

Μαγείρεμα στο γκαζάκι :

Υπάρχει ακόμα μια λύση πολύ οικονομική που μας λύνει τα χέρια όταν δεν έχουμε ρεύμα και που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει. Αυτή είναι η εστία υγραερίου,

το γνωστό σε όλους μας καμινέτο ή γκαζάκι. Στο εμπόριο θα βρείτε πολύ φθηνές συσκευές με φιαλίδιο των 500 γραμμαρίων (το κλασικό γκαζάκι που φτιάχνουμε

τον καφέ είναι των 190 γραμμαρίων). Η διάμετρος τους είναι τέτοια που χωράει πάνω μια μικρή κατσαρόλα ή ένα μικρό τηγάνι. Θα μπορέσετε εύκολα

να βράσετε μερικά αυγά, να βράσετε μια σούπα με λαχανικά ή με κάποιο κοντό ζυμαρικό, όπως το κριθαράκι ή ακόμα και τον αγαπημένο μας τραχανά.

Αν βάλετε ένα τηγάνι, μπορείτε να φτιάξετε ατομικές ομελέτες οι οποίες μπαίνουν σε κάποιο ψωμάκι και κάνουν ένα χορταστικό σάντουιτς ή γιατί όχι και κρέπες.

Μπορείτε επίσης να έχετε στην κατάψυξη έτοιμο γύρο τον οποίο θα ζεστάνετε για λίγα λεπτά με τη βοήθεια ενός τηγανιού στο γκαζάκι.

Αν τηγανίσετε μετά και μερικές πίτες θα έχετε ένα πλήρες γεύμα για την οικογένειά σας. Και φυσικά μπορείτε να βράσετε νερό, είτε για τον καφέ σας,

είτε για κάποιο μισό-έτοιμο φαγητό. Στο εμπόριο κυκλοφορούν φαγητά, συνήθως ζυμαρικά σε ατομικές συσκευασίες τα οποία το μόνο που χρειάζονται

είναι λίγο βραστό νερό. Είναι μια πολύ οικονομική λύση. Συνήθως τα προτιμώ για ένα ελαφρύ βραδινό.

Ωστόσο μπορούν να μας λύσουν τα χέρια και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Το μόνο που εγώ θεωρώ ως μειονέκτημα σε αυτό τον τρόπο μαγειρέματος είναι ότι φτιάχνει σχεδόν ατομικό φαγητό και όταν η οικογένεια

είναι πολυμελής είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

 

 

Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα…

Μαγείρεμα σε κουζινάκι υγραερίου :

Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγα παραπάνω χρήματα, στα καταστήματα με είδη camping θα βρείτε φορητά κουζινάκια υγραερίου.

Η εστία τους είναι πιο μεγάλη από αυτή του καμινέτου και έτσι μπορείτε να μαγειρέψετε σχεδόν τα πάντα.

Θα φτιάξετε όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα, όπως για παράδειγμα μια γρήγορη μακαρονάδα, σε ποσότητες αρκετές για όλη την οικογένεια.

Προτείνονται για αυτούς που αγαπούν το camping. Ωστόσο εμείς θα λέγαμε ότι είναι μια εξαιρετική λύση για τις ημέρες εκείνες που δεν έχουμε ρεύμα.

 

 

Φτιάχνουμε κρύα φαγητά :

Αυτή η λύση είναι κυρίως για σνακ ή ελαφρύ βραδινό. Μια σαλάτα η οποία θα μπει σε τορτίγια που έχουμε ζεστάνει ελαφρά στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά στο γκαζάκι,

ακόμα και το μικρό του καφέ. Ένα κρύο τοστ με τυρί κρέμα. Δοκιμάστε το δικό μου αγαπημένο συνδυασμό με τυρί κρέμα και ελάχιστο μέλι.

Μια σαλάτα με λίγο μαρούλι, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στην οποία θα προσθέσουμε και μια κονσέρβα τόνο μπορεί να είναι

αρκετά χορταστική και να μας κρατήσει μέχρι να έρθει το ρεύμα. Πολλές ιδέες για σαλάτες θα βρείτε στην κατηγορία μας με τις συνταγές.

Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα…

Καταφεύγουμε στην έσχατη λύση της κονσέρβας :

Όσοι μας παρακολουθείτε τακτικά, θα έχετε διαπιστώσει ότι είμαστε υπέρμαχοι του σπιτικού φαγητού και όχι μόνο.

Ωστόσο σε κάποιες δύσκολες στιγμές υπάρχουν τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια. Ήδη αναφερθήκαμε στα γεύματα ζυμαρικών που θέλουν μόνο λίγο βραστό νερό.

Με τον ίδιο τρόπο “μαγειρεύονται” και τα κινέζικα νούντλς και κάποιες σούπες σε φακελάκια. Ο τόνος είναι επίσης αρκετά νόστιμος και μπαίνει πολύ εύκολα

σε χορταστικές σαλάτες. Το ίδιο και τα φασόλια και το καλαμπόκι τα οποία μπορούν να συνδυαστούν πολύ αρμονικά μεταξύ τους.

Μπορείτε επίσης να βρείτε και έτοιμες τονοσαλάτες που αποτελούν καλή λύση. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ντολμαδάκια σε κονσέρβα.

Οι κονσέρβες έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι μπορούμε να τις έχουμε στο ντουλάπι μας και να τις ανοίγουμε όταν τις έχουμε ανάγκη.

Θα ευχηθούμε οι παραπάνω προτάσεις να είναι αχρείαστες. Ωστόσο καλό θα ήταν όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όχι μόνο τι θα μαγειρέψουμε, αλλά γενικά πώς θα ενεργήσουμε. Γιατί όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο λιγότερο πανικοβαλλόμαστε.

Και η ψυχραιμία σε δύσκολες στιγμές είναι ότι πιο σημαντικό.

Στις περιοχές μας, στην Ανατολική Αττική, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές. Και όταν είναι προγραμματισμένες και το γνωρίζουμε από πριν,

μπορούμε να έχουμε κάνει τα… κουμάντα μας. Όταν όμως προέρχονται από βλάβη και είναι ξαφνικές και απροειδοποίητες ;

Για αυτό καλό είναι να είμαστε πάντα κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Μαγειρεύουμε χωρίς ρεύμα – Αφιέρωμα Μέρος 2.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!