Λικέρ Βασιλικού η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία

Λικέρ Βασιλικού η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία

Λικέρ Βασιλικού η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

Βασιλικός σαν μαραθεί τη μυρωδιά την έχει, έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Εμείς όμως βρήκαμε έναν άλλο αγαπημένο τρόπο για να κρατήσουμε

το υπέροχο άρωμα του βασιλικού. Πώς; Μα φτιάχνοντας ένα αγαπημένο λικέρ, όπως θα δούμε ευθύς αμέσως.

Υλικά : 50 γραμ. φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό (1 ματσάκι), 500 ml. (440 γραμ.) μπράντι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο,

1 κουτ. σούπας ζάχαρη (20 γρ.) αλλά και φλούδα από ¼ λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος)

Ενώ για το σιρόπι : 260 γραμ. ζάχαρη, 250 ml. (ή 250 γραμ.) νερό μα και 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλέγουμε φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό ή όποια άλλη ποικιλία έχουμε, φροντίζοντας να τα μαζέψουμε νωρίς το πρωί, που έχουν περισσότερο άρωμα.

Κόβουμε τα πιο φρέσκα βλαστάρια, τα πλένουμε πολύ καλά σε μπολ με αρκετό νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν τελείως.

Έπειτα διαλέγουμε και κόβουμε ένα – ένα τα πιο γερά φύλλα.

Βάζουμε τα φύλλα του βασιλικού καθώς και τη φλούδα του λεμονιού σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο, μεγέθους 720 ml ή 72cl, που κλείνει αεροστεγώς.

Ρίχνουμε το μπράντι ή το τσίπουρο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κλείνουμε καλά το βάζο ενώ το κουνάμε ελαφρά, ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα μα και να ανακατευτεί η ζάχαρη.

Το φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, για να πάρει το λικέρ μας όσο πιο πολύ από το πράσινο χρώμα του βασιλικού γίνεται.

Ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο και έπειτα από 7 – 10 μέρες ή όταν τα φύλλα του βασιλικού αρχίσουν να χάνουν το έντονο πράσινο χρώμα τους, είναι έτοιμο.

Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι τα φύλλα, μετά περνάμε το αλκοόλ από τουλπάνι (λεπτό, πυκνό πανί) και το βάζουμε σε μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 4′ – 5′ λεπτά, από την ώρα που θα πάρουν βράση.

Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Προσθέτουμε στο λικέρ βασιλικό το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο ή το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος

για άλλες 20 – 30 μέρες, ανακινώντας το δυο φορές την εβδομάδα, για να δέσουν οι γεύσεις.

Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα ενώ το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.

Το απολαμβάνουμε μετά το φαγητό σκέτο ή καλύτερα με πάγο.

Αν θέλουμε το λικέρ βασιλικού μας περισσότερο πράσινο, μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι του με καστανή ζάχαρη

αντί για λευκή ή να βάλουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Σημείωση : Όπως όλα τα λικέρ μπορεί να γίνει και με βότκα. Η διαφορά τους είναι περισσότερο στο χρώμα. Με τη βότκα θα είναι πιο απαλό

αλλά καθαρό πράσινο, ενώ με το μπράντι αποκτά πιο βαθύ πρασινοκίτρινο χρώμα. Μπορείτε ωστόσο πριν το εμφιαλώσετε να προσθέσετε

και μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ειδικά αν το φτιάξετε με βότκα.

Λικέρ Βασιλικού η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!