Κουραμπιέδες η συνταγή της Αναστασίας μας

Κουραμπιέδες η συνταγή της Αναστασίας μας

Κουραμπιέδες η συνταγή της Αναστασίας μας.

Συνεχίζοντας το μικρό μας αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων και αφού έχουμε ήδη φτιάξει μελομακάρονα και δίπλες τι έχει σειρά ;

Μα φυσικά οι κουραμπιέδες. Χιονάτοι και μοσχοβολιστοί, με βουτυράτη γεύση, τραγανοί που λιώνουν στο στόμα. Η δική μου αγαπημένη συνταγή

είναι και πάλι της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου. Τους φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και πάντα βγαίνουν απόλυτα πετυχημένοι.

Αρκεί να μην ξεχνάμε τα δύο μικρά – μεγάλα μυστικά τους. Πρώτον επειδή έχουν πολύ λίγα υλικά, αυτά πρέπει να είναι κορυφαίας ποιότητας.

Ειδικά το βούτυρο. Αν το κόστος για την αγορά του σας είναι δυσβάσταχτο προτιμήστε να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα και με καλό βούτυρο,

παρά περισσοτέρους με πρώτες ύλες χαμηλότερης ποιότητας που όμως δεν θα έχουν καμία σχέση με το αγαπημένο μας Χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Και δεύτερον ότι οι κουραμπιέδες μας δεν θέλουν πολύ ζύμωμα. Αν τους ταλαιπωρήσουμε θα μας το ανταποδώσουν και θα γίνουν σκληροί.

Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα απαλό εύπλαστο ζυμάρι.

Πάμε να τους δούμε αναλυτικά.

Με αυτή τη συνταγή γίνονται 50 με 60 κουραμπιέδες, ενώ ο χρόνος ο χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά.

Υλικά : 2 κούπες βούτυρο, καθαρό, ½ κούπα ζάχαρη άχνη, 3 βανίλιες (η μικρή πινελιά της Αναστασίας), 1 κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα,

χοντροκομμένα και καβουρντισμένα, 4 – 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανθόνερο (προαιρετικά), ζάχαρη άχνη, για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει.

Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη βανίλια και τ’ αμύγδαλα και ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα.

Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι.

Πλάθουμε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπ-πατ σχέδια όπως αστεράκια ή καρδούλες κι αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις βγουν από το φούρνο, βγάλτε τους με προσοχή επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο.

Μ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς.

Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα, ενώ διατηρούνται σε κουτί μπισκότων ένα μήνα.

Κουραμπιέδες η συνταγή της Αναστασίας μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!