Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Η παραδοσιακή συνταγή

Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Η παραδοσιακή συνταγή

Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Η παραδοσιακή συνταγή από την Αναστασία μας.

Το νόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης που όλοι αγαπάμε, τώρα μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας !

Πάμε να δούμε πως…

Υλικά για τα κουλούρια : 200 γρ. κίτρινο αλεύρι, 400 γρ. σκληρό αλεύρι, 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική,

350 – 370 ml χλιαρό νερό, 50 γρ. νωπή μαγιά αλλά και 15 γρ. αλάτι

Για την επικάλυψη σουσαμιού : ½ λίτρο κρύο νερό, 20 γρ. μέλι μα και 150 – 200 γρ. λευκό σουσάμι

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά αλλά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να δουλέψει 5 λεπτά, προσθέτουμε

τα 2 είδη αλεύρων και το αλάτι και δουλεύουμε με μέτρια ταχύτητα για 8 με 10 λεπτά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη

ενώ το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι διπλασιαστεί (αυτό μπορεί να κρατήσει από 45 λεπτά έως και 2 ώρες).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε το νερό και το μέλι, ομογενοποιούμε καλά

ενώ σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 85 με 100 γρ. (για περίπου 10 με 12 κουλούρια).

Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε κάθε ζύμη σε μακρόστενο σχήμα.

Κλείνουμε τις δύο άκρες πιέζοντας τις και σιγουρευόμαστε ότι έχει κολλήσει καλά. Βουτάμε το κουλούρι στο μπολ με το νερό και το μέλι,

στη συνέχεια το στραγγίζουμε ελαφρά και μεταφέρουμε στο μπολ με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσει από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκατοστών μεταξύ τους.

Βάζουμε στο φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Tips

Σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.

Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε το μπολ με μισάνοιχτη την πόρτα.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Η παραδοσιακή συνταγή από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!