Κοτόπουλο : Πώς το κόβουμε σε μερίδες – Ποιο κομμάτι επιλέγουμε

Κοτόπουλο : Πώς το κόβουμε σε μερίδες – Ποιο κομμάτι επιλέγουμε

Κοτόπουλο : Πώς το κόβουμε σε μερίδες – Ποιο κομμάτι επιλέγουμε για κάθε φαγητό.

Ένα πολύ αγαπημένο κρέας μικρών μα και μεγάλων είναι το κοτόπουλο. Και ενώ κάποιοι προτιμούν όλα τα μέρη του,

υπάρχουν άτομα (όπως εγώ) που τρελαίνονται για συγκεκριμένα κομμάτια του. Ο τεμαχισμός του δεν είναι δύσκολη διαδικασία

αν ακολουθήσουμε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη.

Για να κόψουμε σε μερίδες ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι πολύ σημαντικό να  χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Πατάμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουμε την υγρασία.

Ξεκινάμε αφαιρώντας τα μπούτια, ενώ κόβουμε ανάμεσα στο σώμα του κοτόπουλου και τα πόδια.

Στη συνέχεια πατάμε το μπούτι και το αφαιρούμε, ενώ κόβουμε και την υπόλοιπη σάρκα που έχει μείνει.

Γυρνάμε ανάποδα το κοτόπουλο και κόβουμε τις φτερούγες.

Ξαναγυρίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε στη μέση, ξεχωρίζοντας το στήθος από το πίσω κόκκαλο.

Αφαιρούμε ό,τι λίπος ή δέρμα υπάρχει.

Τοποθετούμε το στήθος σε ένα ξύλο κοπής με το δέρμα προς τα κάτω και με το μαχαίρι κόβουμε ανάμεσα από τα στήθη, ξεχωρίζοντας τα.

Κόβουμε κάθε στήθος στη μέση και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.

Παίρνουμε τα μπούτια και κάνουμε ένα μικρό κόψιμο στον σύνδεσμο και γυρίζουμε για να απομονώσουμε τη σάρκα και το δέρμα, για να χωρίσουμε στα 2.

Και με αυτόν τον τρόπο, κόβουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε μερίδες που είναι έτοιμο για μαγείρεμα!

 

 

Και αφού κόψαμε το κοτοπουλάκι μας ας δούμε τώρα πώς θα χρησιμοποιήσουμε το κάθε κομμάτι.

Στήθος Κοτόπουλο : Όλο το στήθος του κοτόπουλου με το κόκκαλο και το δέρμα. Το κρέας είναι λευκό μα και χαμηλό σε λιπαρά.

Είναι ιδανικό για φούρνο, γάστρα αλλά και κατσαρόλα. Ειδικά για το φούρνο το βάζουμε σε λαδόκολλα για να διατηρηθεί ζουμερό.

Φιλέτο στήθος : Το στήθος του κοτόπουλου χωρίς το κόκκαλο και το δέρμα. Το χαμηλότερο σε λιπαρά κομμάτι του κοτόπουλου. Το κρέας είναι λευκό και συνεκτικό.

Ειδικό για άτομα που ακολουθούν ειδική διατροφή με υψηλές πρωτεΐνες αλλά και χαμηλά λιπαρά.

Η χρήση του είναι απεριόριστη, από σνακ και ριζότο, μέχρι μαγειρευτά και σάλτσες.

Μπούτι Κοτόπουλο : Κάθε κοτόπουλο έχει 2 μπούτια τα οποία με την σειρά του χωρίζονται στο μηρό και το κοπανάκι μέσω μίας κλείδωσης.

Το μπούτι περιλαμβάνει κόκκαλο και δέρμα. Το κρέας του είναι ροζ και είναι πιο ζουμερό και λιπαρό από το στήθος.

Φιλέτο Μπούτι Κοτόπουλο : Το φιλέτο μπούτι είναι ο μηρός χωρίς κόκκαλο και δέρμα. Είναι το πιο ζουμερό κομμάτι του κοτόπουλου για κάθε χρήση.

Κοπανάκι Κοτόπουλο : Το κοπανάκι έχει την όψη μπαγκέτας από τύμπανο. Αποτελεί αγαπημένο κομμάτι των παιδιών,

ενώ το απολαμβάνει κανείς καλύτερα τρώγοντας με το χέρι. Ιδανικό για πανάρισμα, ψήσιμο στο φούρνο αλλά και για μαγειρευτό.

Φτερούγα Κοτόπουλο : Οι φτερούγες κοτόπουλου είναι το προϊόν που διχάζει. Άλλοι το λατρεύουν και άλλοι δεν το προτιμούν.

Σαφέστατα έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές που δεν θα χάσουν ευκαιρία να το απολαύουν πανέ, bbq, ακόμα και μαγειρευτό.

Πλατάρι Κοτόπουλο : Αποτελεί εκλεκτό μεζέ. Λόγω της περιεκτικότητας του σε λίπος είναι ιδανικό για ζωμούς,

σούπες και μαγειρευτά καθώς προσφέρει εξτρά γεύση.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!