Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι η συνταγή μας

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι η συνταγή μας

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι η συνταγή μας από την Αναστασία σήμερα.

Ένα πολύ αγαπημένο νηστίσιμο φαγητό, ιδανικό για τη σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας,

είναι το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι. Νόστιμο και χορταστικό τρώγεται ευχάριστα και τη δεύτερη ημέρα. Απολαύσετε το…

Υλικά για 4 άτομα : 1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο) γύρω στο ένα κιλό καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

(μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και σκέτα πλοκάμια), ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 2 κ. σ. ντοματοπελτέ,

1 κρασοπότηρο ροζέ ή κόκκινο κρασί  (ή δυνατό ξύδι), 2 – 3 φύλλα δάφνης, 1 ξύλο κανέλα, 4 – 5 μπίλιες μπαχάρι, λίγη κανέλα σκόνη (περίπου 1/8 κ. γ.),

λίγο κύμινο τριμμένο, αλάτι και πιπέρι και φυσικά 500γρ μακαρονάκι κοραλλάκι ή κοφτό

Εκτέλεση

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει χωρίς να ρίξουμε κάτι άλλο μέσα.

Ρίχνουμε το χταπόδι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

Προσθέτουμε το λάδι και μόλις κάψει βάζουμε το κρεμμύδι και τον ντοματοπελτέ.

Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μυρίσει ο πελτές.

Σβήνουμε με το κρασί και καπακώνουμε για περίπου 5 λεπτά.

Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και τα μπαχαρικά μας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο του βρασμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα ταχύτητας.

Αφού σιγουρευτούμε ότι το χταπόδι έχει μαλακώσει προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό,

τόσο όσο να είναι αρκετό για να βράσει το ζυμαρικό μας, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις βράσει ρίχνουμε το μακαρονάκι.

Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βράσει το μακαρονάκι και να πιει το νερό του.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Επειδή οι μαμάδες αποτελούν ανεξάντλητη πηγή συνταγών και μυστικών στην κουζίνα θα σας πω κάτι που έμαθα πρόσφατα

από τη δική μου μαμά. Ότι για να γίνει πιο νόστιμο το μακαρονάκι πρέπει να μαγειρευτεί στη γάστρα στο φούρνο.

Ετοιμάζουμε το χταπόδι όπως ακριβώς σας περιέγραψα παραπάνω. Το μεταφέρουμε στη γάστρα, ρίχνουμε το ανάλογο νερό

και το βάζουμε σκεπασμένο στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις βράσει ρίχνουμε το μακαρονάκι και ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό μας. Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά στη γεύση του.

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι η συνταγή μας από την Αναστασία σήμερα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!