Κέτσαπ η παρεξηγημένη και σπιτική συνταγή για να την φτιάξουμε

Κέτσαπ η παρεξηγημένη και σπιτική συνταγή για να την φτιάξουμε

Κέτσαπ η παρεξηγημένη και σπιτική συνταγή για να την φτιάξουμε.

Αν κάτι σπάνια λείπει από το ψυγείο μου αυτό είναι η κέτσαπ. Μου είναι αδιανόητο να φάω αυγά τηγανητά ή ομελέτα

χωρίς την υπέροχη γεύση της. Όμως οι χρήσεις της δεν σταματάνε εδώ. Μπαίνει στα burger αλλά και στα club Sandwich.

Αραιωμένη με ελάχιστο νερό και ανακατεμένη με λίγη ξερή ρίγανη ή βασιλικό μας δίνει μια εύκολη

αλλά και πολύ νόστιμη σάλτσα για πίτσα.

Συνυπάρχει αρμονικά με τη μαγιονέζα σε ντρέσινγκ όπως αυτό που βάζω στην αγαπημένη μου μακαρονοσαλάτα (συνταγή εδώ) ενώ αποτελεί

μέρος της πιο νόστιμης σος για σαλάτα του σεφ, η πιο τέλεια συνταγή της οποίας είναι η παρακάτω.

Υλικά : 2/3 κούπας μαγιονέζα (για σπιτική μαγιονέζα κλικ στον σύνδεσμο), 1 – 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι, 2 κουταλιές σούπας κέτσαπ

μα και 1 κουταλιά σούπας ουίσκι, ελάχιστη μουστάρδα

Εκτέλεση

Για να τη φτιάξουμε απλά ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ενώ υπάρχουν στο εμπόριο πολύ καλές κέτσαπ, εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε τη δική σας με την παρακάτω συνταγή.

Αν θέλετε να την κάνετε καυτερή μπορείτε να προσθέσετε μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή.

Υλικά : 1½ κιλό χυμό ή πολτό ντομάτας, 1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο ή στα τέσσερα, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο

κομμένες στα δύο, 1 μεγάλο ξύλο κανέλλας αλλά και 1 – 2 γαρύφαλλα, 3 – 4 κόκκους μαύρο πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά),

2 – 3 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας ξύδι, 2 κουτ. γλυκού κοφτά αλάτι μα και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το χυμό ή τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη και το κρεμμύδι.

Δένουμε τα σκόρδα, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, το πιπέρι και τη δάφνη σ’ ένα τούλι και τα τοποθετούμε μέσα στη ντομάτα.

Βράζουμε τη σάλτσα για 15′- 20′ και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που έχει ο χυμός της ντομάτας και να γίνει παχύρρευστος.

Όταν κοντεύει να γίνει η κέτσαπ, προσθέτουμε το μέλι, το ξύδι και το αλάτι, κι ανακατεύουμε, συνεχίζοντας το βράσιμο για 3′- 4′ ακόμη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το σακουλάκι με τα αρωματικά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο,

ενώ τοποθετούμε την κέτσαπ σε αποστειρωμένα και στεγνά βάζα ή μπουκάλια.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η κέτσαπ μας θα διατηρηθεί αρκετό καιρό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο που να καλύπτει την επιφάνεια της σάλτσας.

Όταν τα βάζα ή τα μπουκάλια κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.

Αφού τ’ ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Κέτσαπ η παρεξηγημένη και σπιτική συνταγή για να την φτιάξουμε.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!