Κεφίρ : Τι είναι – Πού ωφελεί – Πώς να το βάλουμε στην κουζίνα μας

Κεφίρ : Τι είναι – Πού ωφελεί – Πώς να το βάλουμε στην κουζίνα μας

Κεφίρ : Τι είναι – Πού ωφελεί – Πώς να το βάλουμε στην κουζίνα μας.

Η Αναστασία μας επέστρεψε δυναμικά και καλωσορίζει τον Οκτώβριο με ένα άρθρο για το πολύ αγαπημένο της Κεφίρ.

Ένα πολύ αγαπημένο μου προϊόν, λιγότερο γνωστό στον πολύ κόσμο είναι το κεφίρ. Τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία

αλλά και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Πριν μιλήσουμε για την χρήση του, ας δούμε τι είναι και πού ωφελεί.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση.

Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης,

αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα,

μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει : Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια – Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης –

Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Ριβοφλαβίνη (Β2): 19%

της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης αλλά και Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D – Περίπου 100 θερμίδες –

7-8 γραμμάρια υδατανθράκων μα και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος, ενώ περιέχει επίσης

μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι ενώ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2.

Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα.

Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα, αφού τα προβιοτικά αποκαθιστούν

την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις διάρροιας.

Τα προβιοτικά βοηθούν σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,

τα έλκη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μα και διάφορα άλλα.

Για τον λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε προβλήματα με την πέψη.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) μετατρέπουν

την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα.

Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Έτσι, το κεφίρ είναι γενικά ένα καλό ρόφημα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα.

Στο εμπόριο το βρίσκουμε πολύ εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ σκέτο ή με γεύσεις. Το δικό μου αγαπημένο είναι αυτό που παράγεται

με κατσικίσιο γάλα. Άλλωστε είναι γνωστή η προτίμηση μου σε είδη που παράγονται από το συμπαθές αυτό τετράποδο.

Μου αρέσει να το πίνω είτε σκέτο, είτε σαν ρόφημα με μέλι και κανέλα. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το γάλα ή το γιαούρτι σε όλες τις συνταγές.

Απλά πρέπει να προσέξουμε την πυκνότητα του μείγματος καθώς είναι πιο πηχτό από το γάλα.

Σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό για να εξισορροπήσει.

Ειδικά τα κέικ μας παίρνουν απίστευτη γεύση αν βάλουμε κεφίρ αντί για γάλα.

Κεφίρ : Τι είναι – Πού ωφελεί – Πώς να το βάλουμε στην κουζίνα μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!