Γνωρίζουμε το ρόδι με την Αναστασία μας

Γνωρίζουμε το ρόδι με την Αναστασία μας

Γνωρίζουμε το ρόδι με την Αναστασία μας.

Ένας από τους πολύ αγαπημένους μου καρπούς είναι το ρόδι. Μια ιδιαίτερη σχέση που ξεκίνησε τα παιδικά μου χρόνια.

Τότε που περίμενα πώς και πώς να ωριμάσει το υπέροχο αυτό φρούτο για να…. κλέψω από τον γείτονα. Θυμάμαι τον μικρό κήπο

που υπήρχε λίγο παραπάνω από το σπίτι μας με τη μία και μοναδική ροδιά. Και εμένα να προσπαθώ να βάλω το χέρι μου ανάμεσα

από το συρματόπλεγμα για να κόψω το αγαπημένο μου φρούτο ενώ η μάνα μου να μου φώναζε ότι αυτό που έκανα δεν ήταν σωστό

και ότι αν με έπιανε ο γείτονας θα έβρισκα το μπελά μου. Όχι πως το είχα σύστημα να κλέβω φρούτα. Με το μοναδικό που το έκανα αυτό

ήταν το ρόδι. Και ύστερα μου άρεσε να το καθαρίζω, να βάζω τα σπόρια του σε μπολ με ζάχαρη και να το καταβροχθίζω με το κουτάλι.

Μεγαλώνοντας και φτιάχνοντας τη δική μου οικογένεια με ρόδι έμελλε να φτιάξω το πρώτο μου λικέρ.

Έκτοτε έχω φτιάξει παρά πολλά, όπως θα έχετε διαπιστώσει από τις συνταγές που ανεβάζω. Ωστόσο αυτό κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Πλέον ο χυμός του είναι από τους αγαπημένους μου. Ο μόνος που μπορεί να με τονώσει σε λίγα μόλις λεπτά. Έχω την τύχη να βρίσκω

στη λαϊκή της γειτονιάς μου παραγωγό από την Ερμιόνη που με προμηθεύει φρεσκοστυμμένο και νοστιμότατο.

Τι κάνει όμως αυτόν τον καρπό τόσο ξεχωριστό; Σίγουρα το ρουμπίνι χρώμα του και η υπέροχη γλυκιά μα συνάμα ελαφρώς στυφή γεύση του.

Τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος,

καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Πιο αναλυτικά, τα θρεπτικά του συστατικά παρουσιάζονται παρακάτω.

Ανά 100 γραμμάρια : Ενέργεια 83 Kcal, Υδατάνθρακες 18,5 gr, Σάκχαρα 13,5 gr, Φυτικές ίνες 4 gr, Πρωτεΐνη 1,7 gr, Λιπίδια (ολικά) 1,2 gr,

Βιταμίνη C 10,2 mg, Βιταμίνη Κ 16,4 mcg, Φυλλικό οξύ 38 mcg, Βιταμίνη Ε 0,6 mg, Παντοθενικό οξύ 0,4 mg, Κάλιο 235 mg, Σίδηρος 0,3 mg,

Χαλκός 0,2 mg, Ασβέστιο 10 mg, Μαγνήσιο 12 mg, Φώσφορος 36 mg, Μαγγάνιο 0,1 mg, Χοληστερόλη 0 mg.

Με περίπου 124 διαφορετικά φυτοχημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

στον οργανισμό αλλά και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς του και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Συνολικά, όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ρόδι έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια : Στις διάφορες μορφές καρκίνου

(του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου), Στην αρτηριακή πίεση, Στον σακχαρώδη διαβήτη, Στην στυτική δυσλειτουργία

μα και την ανδρική υπογονιμότητα, Στην υπεριώδη ακτινοβολία, Στην οστεοαρθρίτιδα και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, Στο Αλτσχάιμερ,

Σε βακτηριακές μολύνσεις και στην ανοχή στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση).

Γνωρίζουμε το ρόδι με την Αναστασία μας…

Βοηθάει πολύ όσους έχουν προβλήματα με υπέρταση ενώ μειώνει αισθητά και συντελεί στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Λόγω του πλήθους των σπόρων που περιέχει το κάθε φρούτο, αλλά και του έντονου κόκκινου χρώματος, του κατεξοχήν χρώματος της χαράς,

το ρόδι είναι σύμβολο ευημερίας. Εκείνο που θα σπάσει η νύφη μπαίνοντας “με το δεξί” στο νέο της σπιτικό, αλλά και ο πατέρας

την πρωτοχρονιά ευχόμενος “όσοι είναι οι σπόροι του ροδιού, τόσες να είναι οι χαρές το νέο έτος”. Από την άλλη, το ρόδι

είναι βασικό συστατικό για τα κόλλυβα. Μπαίνει γιατί με αυτό ο Άδης κράτησε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο,

αν και οι χριστιανοί στο ρόδι συμβολίζουν την λαμπρότητα του παραδείσου.

Το ρόδι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα. Μας δίνει εξαιρετικά λικέρ, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδες.

Προσθέτει ξεχωριστό χρώμα και γεύση στις πράσινες σαλάτες μας, ενώ τελευταία γίνεται πολύ αγαπητό το μπαλσάμικο με ρόδι.

Εξαιρετικό συστατικό για τις αγαπημένες μας φρουτοσαλάτες, ταιριάζει απίστευτα με το μήλο και με ξηρούς καρπούς,

ιδίως καρύδια και σταφίδες. Το πιο γνωστό παράγωγό του, η γρεναδίνη νοστιμίζει τέλεια τα κρεμώδη γλυκά και τα παγωτά μας

ενώ μπαίνει και στα ποτά μας. Ακόμα και ο πιο κλασικός φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού παίρνει άλλη γλύκα και ομορφιά αν βάλουμε μέσα λίγη γρεναδίνη.

Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που το ρόδι του είναι ΠΟΠ είναι η Ερμιόνη Αργολίδας. Μια κωμόπολη, ακριβώς δίπλα στη δική μου

ιδιαίτερη πατρίδα, ανήκουν πλέον στον ίδιο Δήμο, το Δήμο Ερμιονίδας. Τιμώντας λοιπόν το ξεχωριστό αυτό προϊόν του τόπου μου

τις επόμενες ημέρες θα δούμε αρκετές συνταγές βασισμένες στο ρόδι. Κάποιες γνωστές, μερικές από αυτές τις έχουμε ήδη ξαναδεί,

αλλά και αρκετές συνταγές – έκπληξη. Εύχομαι να γίνουν η αφορμή για να αγαπήσετε τον ξεχωριστό αυτό καρπό και να απολαύσετε την υπέροχη γεύση του.

Γνωρίζουμε το ρόδι με την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!