Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο η συνταγή μας για σήμερα

Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο η συνταγή μας για σήμερα

Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

Εχθές είδαμε τη θρεπτική αξία του μούσμουλου αλλά και πώς θα φτιάξουμε λικέρ από τα κουκούτσια του. Σήμερα θα δούμε

λίγο από την ιστορία του, το πώς θα επιλέξουμε τα καλύτερα και φυσικά στο τέλος θα δούμε πώς θα φτιάξουμε

ένα γλυκό του κουταλιού με το φίνο άρωμα του.

Τι λέτε; Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα;

Ιστορία του μούσμουλου

Η μουσμουλιά «Eriobotrya japonica» προέρχεται από την Κίνα όπου συγγενικά είδη μπορούν να βρεθούν ακόμα στην άγρια φύση

ενώ αργότερα εισήχθη στην Ιαπωνία το 1100 μ. Χ.. Το μούσμουλο αναφέρεται συχνά στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία,

όπως στα ποιήματα του Λι Μπάι. Στην πορτογαλική λογοτεχνία, αναφέρεται ήδη πριν από την Εποχή των Ανακαλύψεων.

Η μουσμουλιά διαδόθηκε ευρέως στην Ευρώπη μετά το 1712 μα και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1800.

Στην Ελλάδα η μουσμουλιά εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα όπου καλλιεργείται κυρίως στην Κορινθία, Αχαΐα, Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα μα και Κρήτη.

Πως διαλέγω καλό μούσμουλο

Τα ώριμα μούσμουλα έχουν καφετιά σημάδια. Αντίθετα, όσα δεν έχουν σημάδια είναι ακόμη άγουρα, αν τα αφήσετε όμως στο σπίτι

ωριμάζουν μέσα σε λίγες μέρες. Τα μούσμουλα, αν δεν έχουν συλλεγεί στην πλήρη ωρίμανσή τους, στερούνται καλής γεύσης αλλά και μυρωδιάς.

Όταν τα αγοράζουμε, πρέπει να έχουν το κοτσάνι τους και να μην έχουν πληγές ή μώλωπες στο φλοιό τους, γιατί τότε κινδυνεύουν

να χαλάσουν γρηγορότερα. Τα πρώτα βγαίνουν στην αγορά στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και τα βρίσκουμε μέχρι τον Ιούνιο.

Μούσμουλα εισάγονται από την Ισπανία, πριν βγουν τα ελληνικά.

Συχνά τα μούσμουλα διατίθενται στην αγορά συσκευασμένα σε πλαστικά δισκάκια, καλυμμένα με πορτοκαλί ζελατίνα.

Ακόμα λοιπόν και αν τα μούσμουλα είναι άγουρα, λόγω της ζελατίνας, δίνουν την εντύπωση ότι έχουν λαχταριστό πορτοκαλί χρώμα.

Σκόπιμο λοιπόν είναι πριν τα αγοράσετε να την ανασηκώσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα μούσμουλα είναι όπως τα θέλετε.

Πως να τα συντηρείτε

Τα μούσμουλα αφού κοπούν από το δέντρο θα πρέπει να καταναλωθούν εντός μιας εβδομάδας το πολύ, διότι είναι πολύ ευαίσθητο

φρούτο και μαυρίζει αρκετά γρήγορα. Τα μούσμουλα αποθηκεύονται στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν άμεσα μέχρις ότου αρχίσουν να μαυρίζουν.

Να φτιάξουμε όμως και το γλυκό μας…

Υλικά (για περίπου 1 κιλό) : 1 κιλό ώριμα, γλυκά μούσμουλα, πλυμένα μα και χυμός από 1 λεμόνι

Ενώ για το σιρόπι : 700 γρ. ζάχαρη, 300 ml νερό, 2 ξυλάκια κανέλα αλλά και φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλα, τα κόβουμε προσεκτικά στη μέση, περνώντας το μαχαίρι γύρω γύρω από τα μεγάλα κουκούτσια του,

και τα αφαιρούμε, ενώ φροντίζουμε να μείνουν ατόφια τα κομμάτια των φρούτων.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία…

Σιρόπι

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα αλλά και τη φλούδα του λεμονιού και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση.

Μετριάζουμε τη φωτιά ενώ συνεχίζουμε το βράσιμο για αρκετά λεπτά, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζονται μεγάλες φουσκάλες.

Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν δεν κυλά εύκολα από τη ράχη ενός κουταλιού.

Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μούσμουλα μαζί με τα υγρά του μπολ. Το σιρόπι είναι πολύ πυκνό τώρα, αλλά με τα υγρά

που θα βγάλουν τα μούσμουλα θα αραιώσει και πάλι.

Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές με προσοχή, μέχρι τα μούσμουλα να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ.

Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε το πανί, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μία κουταλιά σε ένα πιατάκι που έχουμε αφήσει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη.

Περνάμε το δάχτυλό μας από το σιρόπι και, αν το δρομάκι που ανοίξει κλείνει ξανά, αργά, το σιρόπι είναι έτοιμο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και μοιράζουμε το καυτό γλυκό

σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω.

Τα κλείνουμε με τα καπάκια τους, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Διατηρούμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο η συνταγή μας για σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!