Γλυκά ψυγείου – Κορμοί – Τούρτες – Αφιέρωμα στα γλυκά

Γλυκά ψυγείου – Κορμοί – Τούρτες – Αφιέρωμα στα γλυκά

Γλυκά ψυγείου – Κορμοί – Τούρτες – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα γλυκά των γιορτών αποτελούν οι τούρτες, τα γλυκά του ψυγείου αλλά και οι κορμοί.

Σε παλαιότερες συνταγές μας, έχουμε δει τον τρόπο για να φτιάχνουμε πολύ εύκολα τούρτες με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας και μάλιστα

σε τρία ξεχωριστά άρθρα, Μέρος 1, Μέρος 2 αλλά και Μέρος 3 (κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο για τις συνταγές).

Σας έχουμε όμως και έτοιμες προτάσεις που έχουμε δει κατά καιρούς, όπως η τούρτα φουλ της σοκολάτας (κλικ στον σύνδεσμο)

αλλά και η υπέροχη black forest που έχουμε δει εδώ (κλικ για τη συνταγή).

Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς κορμό… δεν γίνονται, σας έχουμε τρεις υπέροχες συνταγές για να διαλέξετε όποια θέλετε εσείς,

την τεμπέλικη, την κλασική μα και τη γιορτινή με τα κάστανα (κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο για τη συνταγή).

Αλλά θα δούμε αμέσως και μια ακόμη συνταγή, για έναν πανεύκολο κορμό…

Υλικά για τον κορμό : 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 150 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ., 200 γρ. βούτυρο,

70 γρ. κακάο, 2 πρέζες αλάτι, 1½ συσκ. (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου, 40 γρ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)

καθώς και 200 γρ. καραμελωμένα φουντούκια (ή πραλίνα φουντουκιού)

Για τα καραμελωμένα φουντούκια : 100 γρ. ζάχαρη αλλά και 100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα

Εκτέλεση :

Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί, και ψήνουμε στους 200ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να καβουρδιστούν μα και να ροδίσουν ελαφρά.

Τα φουντούκια πρέπει να είναι ζεστά όταν τα ρίξουμε στη καραμέλα.

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ¼ της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.

Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο ¼ ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.

Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.

Ανακατεύουμε καλά, να τα καλύψει η καραμέλα και αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε λαδόκολλα.

Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά – Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και στη συνέχεια

τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε 1΄. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά

η σοκολάτα και να γυαλίσει το μίγμα. Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά

και να ομογενοποιηθούν για να γίνει λείος και γυαλιστερός ο κορμός σοκολάτας.

Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα  τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.

Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι. Τυλίγουμε το μίγμα για το σαλάμι  σε λαδόκολλα ή διπλή μεμβράνη.

Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.

Ενώ για τους πιο τολμηρούς έχουμε τα πιο δροσερά γλυκά ψυγείου όπως το αγαπημένο μπανόφι (κλικ στον σύνδεσμο),

το κλασικό cheesecake (κλικ για συνταγή) αλλά και την ελαφριά πανακότα με το ρόδι που ταιριάζει τέλεια τις ημέρες αυτές.

Έχουμε βέβαια και το μοναδικό εκμέκ με τη συνταγή που είχαμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Γλυκά ψυγείου – Κορμοί – Τούρτες – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!