Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα ή την σωτέζα η συνταγή μας

Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα ή την σωτέζα η συνταγή μας

Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα ή την σωτέζα η συνταγή μας για σήμερα.

Η Αναστασία μας άφησε σε εμένα (Μαριλένα εδώ) αυτή τη συνταγή, επειδή ξέρει ότι είναι από τις αγαπημένες μου

αλλά και ένα από τα φαγητά που μαγειρεύω καλύτερα… μάλλον το καλύτερο, κατά κοινή ομολογία όσων έχουν φάει…

Πάμε όμως να το φτιάξουμε…

Υλικά : 500 γρ. φασόλια γίγαντες, 2 – 3 ξερά κρεμμύδια μεγαλούτσικα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά), 3 – 4 καρότα κομμένα ροδέλες,

4 – 5 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές, 3 χωριάτικα λουκάνικα και 4 με 5 λουκάνικα Φρανκφούρτης ή ότι άλλα λουκάνικα θέλουμε,

καθώς και σε ότι ποσότητα θέλουμε (μπορούμε άνετα να βάλουμε λίγα, ίσα για τη γεύση αλλά μπορούμε να βάλουμε και μπόλικα, όπως εγώ,

ώστε σε κάθε μπουκιά να υπάρχει λουκάνικο), 200 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα καπνιστή, προαιρετικά και τα δύο,

ενώ θα βάλουμε και νεράκι (με το μάτι)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Το επόμενο πρωί, τους ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό, τους βάζουμε

σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, ενώ ανά τακτά διαστήματα αφαιρούμε με μια κουτάλα τον αφρό από την επιφάνεια.

Κάποια στιγμή ρίχνουμε και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, στραγγίζουμε και τους αφήνουμε για λίγο στο σουρωτό.

Στην κατσαρόλα μας (αφού την έχουμε ξεπλύνει καλά), ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε

το κρεμμύδι (τα μισά περίπου κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε ενώ τα άλλα μισά τα χοντροκόβουμε) για λίγα λεπτά, στη συνέχεια βάζουμε και το σκόρδο,

αν βάλουμε (εγώ 9 στις 10 φορές δεν βάζω) και μετά βάζουμε τα λουκάνικα αλλά και τα καρότα και σοτάρουμε ακόμη για 3 – 4 λεπτά.

Ρίχνουμε αλατάκι, αν θέλουμε πιπέρι αλλά και πάπρικα και βάζουμε τον ντοματοπελτέ ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Βάζουμε νεράκι (από τον βραστήρα μας,

να είναι ζεστό), με το μάτι, τόσο ώστε να διαλυθεί καλά ο πελτές ντομάτας. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και τους γίγαντες

ενώ σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

Ανακατεύουμε με προσοχή να μην διαλυθούν οι γίγαντες, ενώ έχουμε βάλει ήδη τον φούρνο μας να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Στην γάστρα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με προσοχή αδειάζουμε μέσα όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας (πρέπει η σάλτσα μας να σκεπάζει

τους γίγαντες, αν δούμε ότι δεν τους καλύπτει, προσθέτουμε όσο χρειαστεί ζεστό νερό και ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει παντού ομοιόμορφα)

και ψήνουμε στο πάνω κάτω με αέρα (όπως το λέω εγώ) στους 180 °C, για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.

Κατά διαστήματα ελέγχουμε την κατάσταση των υγρών στο φαγητό ώστε να φύγει το περιττό νερό και να γίνει λουκουμωτό το φαγητό μας.

Σε αυτό το σημείο να πω, ότι κάποιες φορές αυτό το φαγητό το κάνω και στην λατρεμένη μου σωτέζα (κλικ στον σύνδεσμο για τον μεγάλο μου έρωτα).

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!

Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα ή την σωτέζα η συνταγή μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!