Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι σήμερα από την Αναστασία

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι σήμερα από την Αναστασία

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι σήμερα από την Αναστασία μας.

Σήμερα σας έχουμε γαλακτομπούρεκο στην πιο ιδιαίτερη εκδοχή του, αυτή με βάση από κανταΐφι, ειδικά για τον Θανάση και την Αθανασία που γιορτάζουν.

Υλικά : Χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι, 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη, 600 γρ. νερό, 1 στικ κανέλα, 70 γρ. μέλι, 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 300 γρ. γάλα πλήρες,

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό, 50 γρ. βούτυρο, παγωμένο μα και 2 αυγά, μεσαία, 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι,

καθώς και 500 γρ. φύλλο κανταΐφι, 400 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το μέλι.

Μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση το μείγμα μα και να σφίξει.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια μα και το αλάτι. Ανακατεύουμε για να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη ενώ χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.

Μέσα σε ένα μπολ ξάνουμε καλά το κανταΐφι πολύ απαλά για να ανοίξει καλά.

Κάνουμε μία στρώση από το κανταΐφι σε ένα ταψί 28 εκ. που έχουμε απλώσει βούτυρο. Απλώνουμε βούτυρο με ένα πινέλο.

Καλύπτουμε με άλλη μια στρώση από το κανταΐφι και απλώνουμε βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το μισό κανταΐφι. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα μικρό γείσο περιμετρικά.

Απλώνουμε από πάνω όλη την κρέμα βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι με την ίδια διαδικασία που βάλαμε στη βάση.

Ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες. Αφαιρούμε το γλυκό και το γυρίζουμε ανάποδα. Εναλλακτικά, στη 1 ½ ώρα γυρνάμε το γλυκό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Απλώνουμε το κρύο σιρόπι κατευθείαν στο καυτό γλυκό.

Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι σήμερα από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!