Φτιάχνουμε λαγάνα χωρίς λάδι – παραδοσιακή – με την Αναστασία

Φτιάχνουμε λαγάνα χωρίς λάδι – παραδοσιακή – με την Αναστασία

Φτιάχνουμε λαγάνα χωρίς λάδι – παραδοσιακή – με την Αναστασία.

Μόλις δύο ημέρες μας χωρίζουν από την Καθαρά Δευτέρα και ποιο είναι το έδεσμα που δεν λείπει από κανένα τραπέζι

την ημέρα εκείνη ; Μα φυσικά η λαγάνα. Και αν είναι και σπιτική ακόμα καλύτερα. Πάμε να τη φτιάξουμε!

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (χωρίς προζύμι) ενώ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε

από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.

Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός

στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να καταναλώνεται

κατά την Καθαρά Δευτέρα, σημαίνοντας ουσιαστικά την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.

Υλικά : 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. μαγιά ξηρή, 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι αλλά και 1 κοφτό κουταλάκι

του γλυκού ζάχαρη, 1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου 300 ml) μα και αρκετό σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ενεργοποιώντας τη μαγιά. Σε μικρό μπολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά.

Αν δούμε ότι το μείγμα άφρισε και η μεμβράνη φούσκωσε σημαίνει ότι η μαγιά μας είναι ζωντανή και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη λαγάνα μας.

Διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσέχοντας τη θερμοκρασία του νερού.

Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 600 γρ. αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο μισό αλεύρι (στο κέντρο).

Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, ίσως πάρει παραπάνω από 600 γρ)

ενώ συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος (ή μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς) περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει η ζύμη.

Έπειτα πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τοποθετούμε την λαγάνα.

Περιχύνουμε μπόλικο σουσάμι την επιφάνεια της λαγάνας και αν θέλουμε, τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς.

Καλή Καθαρά Δευτέρα !!!

Φτιάχνουμε λαγάνα χωρίς λάδι – παραδοσιακή – με την Αναστασία.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!